Vasárnap Logó

A biztonságról

A Kispál és a Borz együttes egyik dalának címe: Csillag vagy fecske. És ha belegondolok, a biztonság, bár annyira keresett dolog, olyannak tűnik, mint a fecske. Pedig igazából csillag. A probléma csak az, hogy fel kell mászni érte az égbe….

S ha maradunk annál, hogy fecske – hát akkor ez is csak egy hajsza, fáradság, mely erőfeszítést igényel, Richard Rohrt idézve egy lépés előre, két lépés hátra. De ez sem egy okvetlenül negatív dolog.

Én nagyon szeretem a biztos dolgokat – a biztonságot. Nem feltétlenül a lakhely és tulajdon folyamatosság biztosította nyugalmat. Fontosnak azt tartom, hogy határozott legyen: mit akarok, mit akarnak, mit akarunk. Érték és tudatbiztonság. Mert a létezési útvonal megszakadhat, belőlem minden kiborulhat –  s átértelmeződik, mit nem éltem jól. S aztán újra magam vagyok. A világ dacára, azzal és annak, ki biztonságot ad – Istennek.  Ő érezteti, hogy gondolkozni kell és tenni érdemes. Élni pedig hivatás, s nem maradandó értéket hagyni, de magamat adni, kapni, vinni. Egyszóval ugyanúgy lenni időben s időtlenben.

Rajka Mária