Vasárnap Logó

Kékfény nélkül Gyergyóújfalu felé

A Caritas közvetítésével egy-egy tűzoltóautót kap Kilyénfalva és Tekerőpatak. Tótpál László és Koós Tihamér vállalták a több mint 1500 km-es kalandos utat a járművek hazavezetésére.

Önkéntes alapon működik a tűzoltóság is. Közösségszeretetre, összefogásra, áldozathozatalra, bátorságra nevel. Javítja a vidéki ember biztonságtudatát, közvetve életminőségét. A Caritas Vidékfejlesztés célkitűzésével is egybecseng.

Két, jó állapotban levő, alig használt, német alapossággal elkészített Magirus Deutz négykerék-meghajtású haszonjárműről van szó, amely tűz esetén értéket menthet. Árvízkor szintén.

Elmar Karl német vállalkozót kereste meg a Caritas azzal az igénnyel, hogy szükség lenne vidéki teleépülésekre jó állapotú tűzoltóautókra. Kettő eddig összejött. A keresés folytatódik, hogy minél több település önkéntes tűzoltóinak javuljon a technikai felszereltsége.

Tekerőpatakon és Kilyénfalván átadták rendeltetésükének a járműveket. Jelen volt Elmar Karl is, akinek kifejezhették köszönetüket a haszonélvezők. Újabb motivációs tényező az önkéntes tűzoltóknak a felkészülésre, gyakorlásra, közösségformáló-értékmentő munkára. Áron püspök mondta: „Az ember élete akkor kezdődik, amikor észreveszi a rajta kívül lévő világot is”. Tűzoltóink élete elkezdődött.

Reméljük, nem kell gyakran bevetésre használni azokat, de ha mégis, kívánjuk, hogy rendeltetésszerűen teljesítsenek.

Bányász József