Vasárnap Logó

Hála és köszönet

Böjte Csaba és gyermekei a nyíregyházi társszékesegyházban

A Debrecen–Nyíregyházi egyházmegye Kelet Karitász segélyszervezete hét éve tart rendszeres kapcsolatot a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonaival. Felismerve és elismerve annak áldásos tevékenységét, azt az áldozatos munkát, amelyet az árva és mélyszegénységben élő gyermekekért végeznek, a maguk lehetőségei, a hívek áldozatkészségére alapozva sietnek a segítségükre.

Gyümölcsöző hét esztendő van mögöttük, mely nemcsak az adományok gyűjtéséről és továbbításáról szól. Kezdetektől arra törekedtek, hogy kapcsolatuk személyes legyen, a dévai alapítvány gyermekeinek fogadásával, nyaraltatásával is kifejezésre juttassák együttérző szeretetüket. Az egy-két hetet felölelő nyaraltatást a Karitász egyházmegyei és plébániai szervezetei segítségével bonyolítják. Gégény Béla igazgatótól megtudhattuk, hogy e kapcsolatnak köszönhetően 2004-ben 24 dévai gyermeket fogadtak Nyíregyházán, 2005-ben 31 gyereket Nyíregyházán, Kisvárdán és Ajakon, 2006-ban 33-at Nyíregyházán, Kisvárdán, Ajakon és Gyulaházán, 2007-ben 35-öt Nyíregyházán, Kisvárdán, Ajakon és Rakamazon, 2008-ban Nyíregyházán, Kisvárdán, Ajakon és Nagykállóban, 2009-ben 39 gyereket családoknál és a segélyszervezet gergelyugornyai nyaralójában – kísérőikkel együtt.

Most negyven gyerek érkezett. Július 10-én Budapesten a Szent István-bazilikában vehettek részt a Böjte Csaba OFM által celebrált szentmisén, 11-én a nyíregyházi társszékesegyházban, amelyet a Kelet Karitász Alapítvány és a nyíregyházi Teréz Anya Egyesület szervezet által szervezett jótékonysági rendezvény követett.

A szentmise kezdete előtt az alapítvány nevében köszöntötték a vendégeket és a templomot zsúfolásig megtöltő híveket. Böjte Csaba meleg szavakkal mondott hálát a kettős állampolgárság törvényének elfogadásáért, melynek gyümölcseként immár nemcsak érzelmi szálak, hanem „földi törvények is összekötik a Kárpát-medencében élő magyarságot”. Köszönetet és hálát mondott a nyíregyháziak segítségéért, adományaiért, a dévai gyermekek nyaraltatásáért.

Homíliájában is a szeretet és az összefogás erejéről szólt. Válság van, sok baj és csapás nehezíti nemzetünket, életünket. De van valami, ami mindezt felülírhatja: a hit és a bizalom Istenben, amely erőt ad nekünk arra, hogy ne a gondok, a nehézségek diadalmaskodjanak. Mi az, ami az ember számára új energiát ad a küzdéshez? Nem szabad megfutni a nehézségek elől, vállalni kell a küzdelmet! „Kétezer gyermek neveléséről gondoskodunk. Munkatársaimmal egymást bátorítjuk. Érezzük, tudjuk, velünk az Isten, velünk az emberek szeretete és önzetlen segítsége, támogatása – otthon, a Kárpát-medencében, szerte a világban, mindenütt, ahol magyarok, keresztények élnek. Isten számon tartja azt is, ha csak egy pohár vizet adunk a rászorulóknak. Gyermekeinkkel együtt köszönöm nektek, hogy kitártátok a szíveteket, felénk nyújtottátok a kezeteket. A szeretet kinyilvánítása maga a született jóság, ebben fürdessétek meg gyermekeinket, hogy családjaitokban megtapasztalhassák a szeretetteljes együttlét csodáját!” – mondta Böjte Csaba.

A szentmisét a csíkszeredai Role együttes zenei szolgálata tette ünnepélyesebbé.  A szentmise végén Gégény Béla igazgató köszöntötte a Böjte Csabát, az őt kísérő gyermekeket és nevelőket, Isten áldását kérte áldozatos, önfeláldozó munkájukra. Köszöntötte a vendégeket Seszták Oszkár, a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei önkormányzat elnöke, az est fővédnöke, országgyűlési képviselő, valamint dr. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő. A Kelet Karitásznak köszönhetően a dévai gyermekek két hetet töltenek a megyében. A szentmisét követően a Role együttes Kájoni János énekszövegeiből és Ady Endre maguk által megzenésített verseiből összeállított műsorral ajándékozták meg a társszékesegyházat zsúfolásig megtöltő híveket.

Máriás József