Vasárnap Logó

Pölöskey István emlékére

Türelemmel viselt súlyos betegség után 45 éves korában május 18-án elhunyt Pölöskey István, a Magyar Televízió filmszerkesztője, a Duna Televízió Műsorsajtó Irodájának egykori vezetője.

Másnak csupán egy rövid hír, nekünk egy élet. Az elmúlt nyáron még együtt úsztuk át a Balatont, s most búcsúzunk tőle. Noha tudtunk súlyos betegségéről, ő nyugtatott minket, hetekkel ezelőtt még gyógykezeléséről beszélt reménykedve.

A Duna Televíziónál ismertem meg, közvetlen munkatársamként a Műsorsajtó Irodát vezette. Kiváló kapcsolatot épített ki a hazai és a határon túli lapok munkatársaival, a Kárpát-medencei újságok és portálok naponta közölték műsor-népszerűsítő írásait. Nagy szerepe volt a Duna Televíziót megújító Cseppnyi változás kampány megszervezésében és sikerre vitelében.

A változások nyomán mindkettőnket a Magyar Televízió fogadott be, ő a Filmszerkesztőség oszlopos tagja lett, én megmaradtam a határon túli sajtókapcsolatok területén. István kiváló újságíró volt, mégis új posztján a nap huszonnégy órájában a film világában élt. Munkája mellett tanított, fiatalokat nevelt a film szeretetére, több éven át részt vett a Magyar Filmszemle dokumentumfilmes zsűrijének a munkájában, az MTV-ben filmklub szervezésében segített. Széles műveltségű szakember volt, magánéletében enciklopédikus értékű filmarchívumot gyűjtött össze, kedvelte a dzsesszt, a kortárs zenét.

Istvánt mindenki szerette, élveztük humorát, megköszöntük segítőkészségét, kollegialitását. Az elmúlt hetekben ha érdeklődtem utána, mindenki hallgatott. Rosszat sejtettem, de reménykedtem, reménykedtünk. A felgyógyulásába vetett hit kedden foszlott köddé. Az elmúlás nem lehet nemes, mégis Rab Zsuzsa szavaival köszönök el tőle: E műszer-józan korban / nem halt meg senki szebben / halálos végű kórban: / szertelen bizalommal, / szertelen szeretetben.

Csermák Zoltán