Vasárnap Logó

Csíksomlyó varázsa ihlette

Nem mindennapi eseményre került sor május 19-én a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban. Ünnepélyes keretek között bemutatták a Salvator nevet viselő termékcsalád első termékeit, a csíksomlyói Salvator likőröket, majd pedig Fejér István egri fotóművész képeiből nyílt kiállítás Elindultam szép hazámba címmel.

A rendezvény bevezetőjében dr. Szakács Ferenc Sándor, a Salvator Hotel igazgatója ismertette az egybegyűltekkel az egykori Jakab Antal Tanulmányi Ház átszervezése következtében és számos szakember munkájának köszönhetően kikristályosodott stratégiát, amelynek értelmében a ház tevékenységének súlypontja a zarándok- és konferenciaturizmus, valamint a család- és gyermekbarát környezet kialakítása.

Célkitűzésük vallási, szellemi és gazdasági elemeket foglal magába. Vallási vonalon a csíksomlyói ferencesekkel, a gyulafehérvári főegyházmegyével és a Gyulafehérvári Caritasszal közösen új zarándokterveket dolgoztak és dolgoznak ki (zarándokhétvégék, Mária-út stb.). Szellemi vonalon komplex felnőttképzési koncepció kidolgozása van folyamatban, gazdasági vonalon pedig kis- és középvállalkozókat szeretnének támogatni.

Ezt követően Darvas Péter, a Salvator 2009 Kft. képviselője ismertette a Salvator termékcsalád első két termékét, a kizárólag természetes alapanyagokból, a kolostori likőrkészítés fél évezredes hagyományaira támaszkodva készített Salvator keserű- és gyógynövénylikőrt. „Csíksomlyó varázsa ihlette a Salvator likőrcsalád megszületését. A varázs, amely rabul ejti az embert, és elkíséri, bármerre jár. A fenséges hegyek, az égbe kapaszkodó fenyők, a sötét rengeteg, a méltóságteljes emberek, valamint a Boldogasszony tisztelete együtt adják ennek a csodálatos világnak a varázsát” – áll a bemutató sajtóanyagában. A Salvator Keserűlikőr 36 gyógy- és fűszernövényből áll, míg a Salvator Gyógynövénylikőr 28 féle gyógynövényből készül. Az Amigo Intercost részéről Becze Tibor mutatta be a folyamatot, amely az ötlet megvalósulásától a palackozásig vezetett.

A rendezvény második részében Fejér István egri fotóművész Elindultam szép hazámba című kiállításának a megnyitója következett. A kiállítást Dezső László fotográfus nyitotta meg, a fotóművészt pedig Bajna György újságíró méltatta. A tárlat Erdély és a csíksomlyói búcsú elmúlt 20 évének pillanataiba nyújt betekintést a művész szemszögéből. Fejér István elérzékenyülten beszélt arról, minden díjnál többet jelent neki az, hogy Csíksomlyón állíthatta ki alkotásainak egy töredékét.

Knecht Tamás