Vasárnap Logó

Elkezdődött Haiti újjáépítése

A romániai Caritas a begyűlt adományokból egy öregek és fogyatékkal élő személyek otthonának az újjáépítését támogatja

 

Mint ismeretes, január 31-én az ország katolikus templomaiban a haiti földrengés károsultjainak a javára gyűjtöttek. A Romániai Püspökkari Konferencia és a romániai Caritas Konföderáció felhívásában szolidaritásra szólították fel az ország katolikus híveit. A január 12-i földrengés következményei már szinte mindenki számára ismeretesek: több mint 200 000 ember vesztette életét, egymillió ember lett hajléktalanná. A gyűjtés során országos szinten összesen 960 000 lej gyűlt össze. Az eredményeket tekintve a Caritasnak ez volt az eddigi legnagyobb értékű gyűjtése hazánkban. Mint arról lapunkban már beszámoltunk, az adományokból egy újjáépítési projektet fogunk támogatni. Az első lépés már meg is történt ez irányban: Leogane-ban a romániai Caritas támogatja egy katolikus szerzetesnővérek által vezetett öregek és fogyatékkal élő személyek otthonának az újjáépítését. Az otthonhoz egy I–IV. osztályos iskola is tartozik.

A portás házikója, amely a Claudette nővér által vezetett Páli Szent Vince Otthon bejárata előtt áll, úgy néz ki, mintha egy óriás rácsapott volna a kezével. Hetekkel a januári pusztító földrengés után még mindig fehér törmelék hever szerteszét. Húsz méterrel odébb egy újabb kapu áll, biztonságos távolságra Leogane hangos, időközben ismét benépesedett főutcájától. Egy öregember csoszog elő, egy kertész, kinyitja a kaput. A kapu mögött egy többé-kevésbé jó állapotban levő épület áll, ami csak kevésbé tűnik károsodottnak. Mégis a belsejébe vetett pillantás elárulja, hogy itt is emberek haltak meg: a sarokban egy faltörmelékekkel borított kórházi ágy áll. Tizenkét ember vesztette életét az otthonban a földrengés következtében.

Leogane, a város, ahol a Páli Szent Vince Otthon áll, a földrengés előtt 200 000 lakost számolt. A fővárostól, Port-au-Prince-től körülbelül 30 km-re fekvő város a földrengés epicentrumának a közvetlen közelében volt. Ezért itt különösen nagy pusztításokat végzett a földrengés: az épületek 90 százaléka megrongálódott vagy teljesen összedőlt. Becslések szerint 20-30 000 ember veszítette életét a törmelékek alatt. 

Amikor 30 évvel ezelőtt fiatal nővérként idekerültem, még semmi nem állt itt – meséli Claudette nővér. A mező közepére egy öregek otthonát kellett felépítenie. Mindehhez nem rendelkezett mással, mint a telekkel és a geriátriai tanulmányaival, amelyeket Kanadában és az Egyesült Államokban sajátított el, valamint egy pár adományozó segítségével, akik mindmáig évente egy kis pénzt juttatnak az otthonnak.

A nővér a legfontosabb épületek felépítésével kezdte. Ahogy az évek teltek, úgy épültek sorban a többi épületrészek: hálótermek, betegszoba, mosoda, konyha, fürdőszobák, gyógyszertár. A hatalmas földrengés előtt körülbelül egy tucat épület állt már készen, amiből jelenleg csak egy pár áll vagy van még használható állapotban. Claudette nővér úgy érzi, hogy az életműve, az álma semmisült meg. Mivel sok a családjától eltaszított idős ember, aki itt otthonra lelt, most bizonytalan helyzetbe került. Negyvennégy ápoló és más alkalmazott gondoskodott 70 nőről és 50 férfiről az otthonban. 

Noha a helyi társadalom azt tartja, hogy az időseket a hozzátartozóiknak kellene gondoznia, a szegény családok képtelenek ellátni időseiket. Az idős emberek, akiknek itt kellene leélniük életük alkonyát, a leggyengébbek közé tartoznak, gyakran szellemileg teljesen zavartak, a saját nevüket sem ismerik.

Időközben szellemi fogyatékkal élő és mozgáskorlátozott fiatalok is kerültek az otthon lakói közé. Őket is kitaszította a társadalom. Főleg a szellemi fogyatékkal élőket taszítják ki szüleik, gyakran már gyermekkorukban, mivel tehernek tekintik őket.

Pontosan 120 idős és fogyatékkal élő ember számára jelentett az otthon január 12-ig lehetőséget arra, hogy emberhez méltó körülmények között élhessenek. Kevés ilyen otthon van Haitin.

A romániai Caritas Konföderáció úgy döntött, hogy  a begyűlt adományok egy részéből a Páli Szent Vince Otthon újjáépítésének egy részét fogja támogatni. A lehető leggyorsabban kell néhány épületet ismét lakhatóvá tenni. Hiszen a sátrak, ahol az otthon lakói jelenleg laknak, csak nehezen elviselhető körülményeket nyújtanak az idős és fogyatékkal élő emberek számára. Napközben 35 fokra emelkedik a hőmérséklet, amihez majdnem naponta heves esőzések és viharok is társulnak.

A németországi Caritas az intézmény vezetőjével közösen gondoskodik a helyszínen az újjáépítés lebonyolításáról. Munkacsoportokat szerveztek, amelyek először is a lerombolt épületek törmelékeit szállítják el. Időközben elkezdődtek a javítási munkálatok azokon az épületeken, amelyek csak részben rongálódtak meg. Ideiglenesen állványokkal támasztották meg a falakat, hogy ismét valamelyest lakhatóak legyenek az épületek. Amikor ágyak is kerülnek a termekbe, fokozatosan visszaköltözhetnek az idős és fogyatékkal élő emberek az épületekbe.

Az elkövetkezőkben építési szakértők vizsgálják meg az épületek struktúráját annak megállapítása érdekében, hogy mennyire biztonságosak. Csak ezek után döntik majd el Claudette nővérrel, melyek lesznek azok az épületek, amelyeket le kell bontani és teljesen újjáépíteni.

A romániai Caritas Konföderáció 50 000 euróval támogatja a Páli Szent Vince Otthon újjáépítését.

(Thomas Hackl)