Vasárnap Logó

Keressen a katolikhos.ro oldalain:

Rendelje meg a teljes Szentírást

Ár: 30 lej

 

 

Ár: 50 lej

 

 

Katasztrófa és következményei Haitin

 


A földrengésben Port-au-Prince katolikus
székesegyháza is romba dőlt. Fotó: Caritas

Az első becslések szerint mintegy 45-50 000 ember halt meg a 7-es erősségű földrengés óta, amely egyszerre tett hajléktalanná 300 000 embert, és mintegy 3,5 milliót érintett. A latin-amerikai Caritas regionális irányítója, Antonio Sandoval nyolcfős csapattal érkezett a helyszínre, Port-au-Prince fővárosba. A szemük elé táruló látvány nyomán Sandoval elmondta, a helyzet nagyon rossz, az emberek vízhiányban szenvednek, nincs élelem, gyógyszer. A szabad ég alatt, az utcákon, parkokban alszanak, a város nagy részében nincs áramszolgáltatás. A Haiti Caritas nagyfokú pusztulásról számolt be, a templomok különösen nagy kárt szenvedtek, szinte mindegyik főtemplom súlyosan megrongálódott vagy teljesen összeomlott a többségében katolikus országban.

A Caritas sátrakról, takarókról és elsősegélynyújtó felszerelésről gondoskodott a legrászorultabbak számára. A nemzetközi Caritas elnöke, Oscar Rodriguez Maradiaga bíboros újságírói kérdésekre elmondta, hogy a kollégáktól kapott információk szerint több tízezer ember halt meg és hárommilliónál több a rászoruló a földrengést követően. A segély már érkezik, de ezeknek az embereknek tető kell a fejük fölé, valamint étel és ivóvíz. Ugyanakkor az emberek sokkos állapotban vannak, időre van szükségük, míg magukhoz térnek. A katolikus egyház hatalmas károkat szenvedett, sok templom összedőlt, köztük a székesegyház is.

A papnevelő intézetek, plébániák, iskolák is megrongálódtak, és maga Joseph Serge Miot érsek is meghalt a földrengés során. A haiti egyház a Caritas-szervezettel együttműködve azon dolgozik, hogy segélyosztási pontokat hozzon létre Port-au-Prince-ben és más városokban. Hatalmas kihívás mindez. De a nemzetközi Caritas elnöke azt reméli, a szolidaritásra vonatkozó üzenetek világszerte megindítják az embereket, és így kellő mennyiségű segély érkezik majd. Már Haitira érkeztek a francia, amerikai, svájci Caritas képviselői, nemzetközi, osztrák, német, holland tagokból álló csapatok is érkeztek, és úton vannak a cseh és dél-afrikai Caritas küldöttei is.

Haitit újra kell építeni, ez annál is nagyobb kihívás, mert ez az egyik legszegényebb ország. De a katasztrófa következtében a világ médiumainak fókuszába került, és egyelőre özönlik a segély. A feladat: mindebből tartós, hosszú távra szóló megoldást találni és kiépíteni, amely a haiti népnek a szegénységből, nyomorból való kiszabadítását eredményezi a jövőben, s amely segít a haitiaiaknak az ország infrastrukturális lemaradásának a felzárkóztatásában.

(www.caritas.org)