Vasárnap Logó

Merünk-e különbözni?

„Jézus egyháza nem abszolút monarchia, nem nemzetközi szervezet, nem is multinacionális vállalat, hanem család, közösség és párbeszéd” – mondta Jean Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke a pápa rendkívüli küldötteként

június 28-án Antiochiában, a Szent Pál-év ünnepélyes lezárásán.

Az egyház Krisztus arca, és mi ennek vonásai vagyunk, tehát Jézus hihető tanúságtevőinek kell lennünk – mondta a bíboros a város egyetlen katolikus templomának udvarán összegyűlt híveknek, amely szinte jelképesen egy mecset és egy zsinagóga között található. Szent Pál példája nyomán mindenkit arra buzdított: „Kérjük Istentől a bátorságot, hogy félelem nélkül hirdessük és ajánljuk az embereknek az evangéliumot. Nagy bátorság kell, hogy a mai világban elvigyük a közterekre ezt az üzenetet. A kereszténység kezdetektől fogva ellentétben állt a világi bölcsességgel. A vértanúk, mint például Andrea Santoro ennek tanúbizonyságai. Ha merünk különbözőek lenni, az életünkkel fogjuk hirdetni az evangéliumot” – idézi Tauran bíborost a SIR hírügynökség.

Az ünnepi szertartáson Luigi Padovese, a Török Püspöki Konferencia elnöke Péter és Pál apostolok példájára hívta fel a figyelmet, akiknek különbözősége nem volt egységük akadálya. „Tanúságtételük arra figyelmeztet, hogy egyházaink különbözősége, hagyománybeli, kulturális és lelkiségi örökségükkel annál értékesebb kincs, minél inkább abban gyökerezik, hogy hűségesek akarunk lenni az egyetlen Istenhez” – mondta a püspök.

Forrás: Magyar Kurír