Vasárnap Logó

Hálószemek bogozása a Szállást keres a szent család útján

Lázári szinte össze van nőve Szatmárral. A falu hangulata is városias. Ez abban is megmutatkozik, hogy a hagyományok már nem igazán élnek.

Tavaly néhányan megpróbálták újjáéleszteni a Szállást keres a szent család közösségi és családi imádságot. Kilenc nappal karácsony előtt útnak indul a szent család és minden nap más családhoz költözik, ahol a befogadók és a vendégek köszöntik közös imádságukkal. 2008 karácsonyán hat család, valamint a Mária Légió mozgalom közösségi háza adott otthont a szent családnak. Minden alkalommal több és több falubeli csatlakozott a közös imádsághoz.

Négy alkalommal Szatmárról is elindult egy kis csoport, tagjai különböző közösségekből jöttek össze. Csodálatos volt megélni a befogadó család örömét, vendégszeretetét, ugyanakkor a közös imádság erejét és a már-már feledésbe merült régi, imádságközi énekek felelevenítését. A szinte archaikus dallamok, a szöveg csodálatos Istenanya-tisztelete egy régi, szép világba vitt vissza, amely azonban ma is elevenné válik, ha összejövünk és együtt énekelünk, imádkozunk.

Minden este beszélgetésre is jutott idő, szőve a szimbolikus hálót, mely egy nagy közösségbe hoz személyeket és kisközösségeket, a találkozások, az egymásra szánt idő által. Kell egy háló, mely felfog, befog, vagy másképpen egy kapcsolatrendszer, mely elengedhetetlen, hogy ellensúlyozzuk a mai válságos, nem (csak) gazdasági, de még inkább értékválságos időszakot.

(A szatmári püspökség sajtóirodája)