Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Hírek, hirdetések

Vigasztalódás a gyászban

Lelkinapra várják mindazokat, akiket bármilyen veszteség ért (válás, haláleset, egészség elvesztése vagy egy fontos érték…) február 28-án, szombaton Csíkszeredába, a Millennium-templom alagsorába (Angyalos). A program délelőtt fél 10-től délután 4-ig tart. Akik belefáradtak a gyászba és fájdalmukkal egyedül érzik magukat, azokhoz szól a felhívás: „Ne vidd tovább egyedül a terhet!”A szervezők hívják őket, hogy keressék együtt az új lehetőségeket a továbblépésre! Aki megoldást keres, elengedésre-menedékre vágyik, Isten szeretetében megnyugvást találhat sorstársakkal együtt. Meghívott előadó: Darvas Piroska segítő nővér. Szentmisét celebrál: Csíki Szabolcs segédlelkész. A részvételi szándékot február 25-éig lehet jelezni a következő telefonszámokon: 0740-822 170 (Szász Ibolya), 0746-138 763 (Nagy Enikő Zelma szociális testvér) vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. (N. Z.)

 

Lelkigyakorlat a Szent László-templomban

A török uralom alóli felszabadulást követően az 1693-ban újraalakított nagyváradi latin szertartású székeskáptalan fogadalommal kötelezte el magát, hogy hálaadásul és engesztelésül minden évben a farsang utolsó három napján szentségimádást tart. Amikor Csáky Imre bíboros, püspök felépíttette az új székesegyházat, a mostani Szent László-templomot, a székeskáptalan fogadalma teljesítésének helyéül ezt a templomot választotta. Ennek megfelelően február 15–17. között lelkigyakorlatra várnak mindenkit a nagyvárad-újvárosi Szent László-plébániatemplomba. Mindhárom nap délután 4 órától szentségimádást tartanak, majd 5 órától szentmisét mutatnak be. A szentmisék főcelebránsa és szónoka Farkas László, a váci egyházmegye ifjúsági referense.

 

Vesperás a Vártemplomban

A nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelen levő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel (vesperás) egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, Szent László király sírjánál február 15-én, a hónap harmadik vasárnapján, délután 4 órakor. Mivel a nagyváradi Vártemplom felújítás alatt áll, a szentmisét a templom melletti helyiségben tartják, amit csak a Vár főbejárata felől lehet megközelíteni. A szentmise főcelebránsa Pálos István főesperes-kanonok. (A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség titkársága)

 

Farsangi közösségi bál Brassóban

A Házas Hétvége közösség Brassó-Háromszék régiója február 6-án este a brassó-bolonyai Szent Imre Házban tartotta idei farsangi kosaras bálját. Volt sok jókedv, ötletes jelmez, madárlátta étel a kosárból. A brassói közösség kitett magáért, rengeteg játékot szerveztek a kicsiknek tombolával, állt a farsang kicsiknek és nagyoknak egyaránt… (Józsa Zsuzsa)

 

Alcsíki Egyházi kórusok találkozója

 

A tusnádfürdői római katolikus templomban tartották meg február 7-én, szombaton a XX. Alcsíki Egyházi Kórusok Találkozóját, a Tusnádfürdői Kisboldogasszony Egyházi Kórus Egyesület szervezésében, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Művészeti Népiskola támogatásával. A szervezők megfogalmazása szerint ez „egy regionális, de ugyanakkor országhatáron is átívelő, határokon inneni, valamint túli keresztény magyar embereket összekapcsoló rendezvény. Az ilyen horderejű rendezvények arra hivatottak, hogy kapcsolatok szülessenek, mélyüljenek el, egymással minél több tapasztalatot tudjunk megosztani.”
A kórusok bemutatkozása előtti szentmisét Tamás József segédpüspök celebrálta a környék papsága segédletével. Utána következett a csíkszentkirályi, csíkszentimrei, csíkszentsimoni, csík­szentgyörgyi, csíkszentléleki, csíkszentmártoni, tusnád­für­­dői kórusok előadása. Meghívták Szentegyháza, valamint a magyarországi testvértelepülés, Orosháza kórusát is. Az eseményen részt vett egy megyei tanácsos kíséretében Borboly Csaba megyeelnök is, aki hangsúlyozta: „A közösség megtartó erejét, az itthon maradás fontosságát tapasztalhatják meg fiatalok és idősek egyaránt ezeken a rendezvényeken, ezért tartjuk fontosnak a támogatásukat.” (Hargita Megye Tanácsának Sajtószolgálata)