Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Az egy éve Kolozsváron, Márton Áron püspökké szentelésének 75. évfordulója alkalmából megnyitott emlékév záróünnepségét tartották Csíkszentdomokoson február 8-án. A Csíkszentdomokosi Ifjúsági Szervezet és a Márton Áron Múzeum által szervezett megemlékezésen szép számban vettek részt helybéliek, környékbeliek, mindazok, akik Márton Áron püspök tisztelői.

A megemlékezés nyitányaként Gál Mihály, a gyergyó­alfalvi Sövér Elek Alapítvány elnöke a Kiáltó Szó című pódiumműsorának részletét adta elő, melyben tolmácsolta Márton Áron püspök szavait is. A megemlékezés központi mozzanata Csíki Dénes nyárádköszvényesi plébános visszaemlékezése volt, amelyet Ferencz Kornélia, a Mária Rádió önkéntes munkatársa moderált. A plébános 1973 és 1978 között volt a boldog emlékű püspök személyi titkára, visszaemlékezésében képekkel illusztrálva személyes élményekről mesélt. A megemlékezésre összegyűltek előtt megelevenedett a „kegyelmes úr” alakja, és nemcsak az egykori titkár, hanem a megemlékezők szeme is könnybe lábadt az elmesélt történetek hallatán. A megemlékezésen jelen volt Papp László, a Mustármag közösség vezetője, aki a Márton Áron nagyjátékfilm tervének részleteitől beszélt a jelenlévőknek.

A rendezvény utolsó mozzanataként levetítették a Petényi Katalin és Kabay Barna által rendezett Szigorúan ellenőrzött életek című dokumentumfilm Márton Áron püspökről szóló részét. A megemlékezők a dokumentumfilm révén bepillanthattak a Securitate tevékenységébe, Márton Áron ellen kifejtett munkájába, ugyanakkor láthatták, milyen körülmények között kellett szenvednie a különböző börtönökben. A megemlékezés végén a megemlékezőkhöz maga a „nagy püspök” szólt egy archív felvételről, szavai több évtized távlatából is erősen hatottak híveire.

A domokosi rendezvény méltón zárta az emlékévet, amely során egyházmegye-szerte több megemlékezést tartottak, azokkal is hozzájárulva Isten szolgája Márton Áron püspök emlékének ápolásához, segítve a boldoggá avatást, hogy „tanítása és példája világító jel legyen mindannyiunk számára”.