Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Fiatal vagyok és gondolkodom

Mikor még fiatalabb voltam, az év legszebb pillanata volt számomra a szentestén pontban éjfélkor kezdődő szentmise, a fehér mise- és ministránsruha, a kórusból felzengő ének, zengett ilyenkor bennünk az ünnep. 2009. december 25-én reggel kevés alvás után sétáltam a templom fele. Az ereszekről csepegett a víz, a hó olvadt, melegebb volt, mint a korábbiakban. A szentmisén az énekek lassúnak tűntek. Este egy pohár bor mellett ültünk és nevettünk. Minden karácsony más volt.

Számomra két dolgot jelent az ünnep: amikor a forma szempontjából az ünneplés kerete precíz, pontos, szép, nincs baklövés, nincs részletkérdés, ami a figyelmemet elterelné. És ünnep az, mikor körülöttem van mindenki, aki fontos. Ezek az ünnepnek nevezett napok azok, melyek arra emlékeztetnek: valahova tartozunk.

„Ilyen örök égő pillanat, ilyen egyetlen ponttá sűrűsödött halhatatlanság múlik most, vagy ami ugyanaz, marad meg örökre, nem nekem, mert nekem nem kell. Azért van, mert lemondtam róla. S addig van, ameddig adom.” (Hamvas Béla)