Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Fészekmeleg

„Ha nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, nem mentek be a mennyek országába” (Mt 18,3) – olvashatjuk a közismert mondatot Máté evangéliumában. Miért mondja ezt Jézus? Ő tudja, hogy a gyermeki szív tiszta és ártatlan, a gyermeknek még megvan az a tulajdonsága, hogy határtalanul tud csodálkozni, örülni. Elég, ha arra gondolunk, ahogy egy óvodás önfeledten hallgat egy történetet, elbűvölve követ egy bábjátékot. Szeme-szája tágra nyitva, engedi, hogy a mese magával ragadja. Mi, felnőttek már sokszor nem vagyunk képesek csodálkozni. Eszünk nem ámul, szívünk nem csodálkozik. Újra meg kell tanulnunk a gyerekeinktől. Talán a karácsony igazi üzenetét is elleshetjük tőlük. Ehhez segítség az itt következő összeállítás, amelyben gyerekek vallanak a karácsonyhoz fűződő élményeikről.

Miért szereted a karácsonyt?

„Mert ajándékot kapunk, és akkor születik meg Jézuska.” (Barbócz Tímea, 10 éves, Kézdivásárhely)

„Mert jön az angyal.” (Barbócz Emőke, 7 éves, Kézdi­vásárhely)

„Azért szeretem a karácsonyt, mert ilyenkor legalább egy napig jobban odafigyelnek az emberek egymásra, és szeretettel vannak egymás iránt. Jézus mondta, »Arról tudják majd meg rólatok, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt«. Ilyenkor az egész család összegyűl, és együtt ünnepeljük Jézus születését. A karácsonynak nem csak a látszat és az ajándékozás a lényege, hanem a befele fordulás és az ezáltal történő lelki gazdagodás.” (Veres Janka Eszter, 17 éves, Nagyvárad)

Minek örülsz leginkább karácsonykor?

„Az ajándéknak, s annak, hogy a nagycsalád együtt van.” (Barbócz Tímea, 10 éves, Kézdivásárhely)

„Nem tudom, a legjobban az ajándéknak és Jézus szü­letésének.” (Barbócz Emőke,  7 éves, Kézdivásárhely)

„A legjobban annak örülök, hogy egy estét békében, szeretetben töltünk el a családdal, és éjfélkor együtt megyünk mindannyian a templomba. Ilyenkor még annak is nagyon örülök, ha szenteste sok ministráns jön szolgálni az Úrnak, és ünnepelni.” (Veres Janka Eszter, 17 éves, Nagyvárad)

Mit gondolsz, a városotokban élő emberek befogadnák-e Jézust, adnának-e neki szállást?

„Nem mindenki.” (Barbócz Tímea, 10 éves, Kézdivásárhely)

„Hát a jók igen, a rosszak, a gazdagok nem.” (Barbócz Emőke, 7 éves, Kézdivásárhely)

„Nem mindenki… De igen, mert meggyógyítja az embereket, és nagyon kedves.” (Barbócz Mátyás, 5 éves, Kézdivásárhely)

„Ha tudnák, hogy Isten fia, akkor biztosan nagy lenne a tumultus. Gyárak indulnának be és készítenék a sok jót neki. És küldenék a lefejt anyatejet.” (Ludescher Juli, 9 éves, Marosvásárhely)

„Sajnos a mai emberek lehet, hogy a kopogtatást se hallanák meg az ajtón, annyira be vannak burkolózva a hétköznapi sablonos életükbe. Ezek az emberek nem érnek rá még a lelkiekkel is foglalkozni. De szerencsére vannak a világon, városunkban olyan emberek is, akik buzgón gyakorolják a hitüket. Ők biztos hatalmas megtiszteltetésnek vennék, ha Mária és József éppen az ő házukba kérne menedéket. Talán ők mindenből a legjobbat adnák neki. Egy ilyen példát Zakeus történetében láthatunk, aki bár bűnös ember volt, mégis befogadta és vendégül látta Jézust az ő házában. Ennek hatására meg is tért.” (Veres Janka Eszter,  17 éves, Nagyvárad)

Te milyen ajándékkal készülsz meglepni a kis Jézust?

„Mindent odaadnék, amit kérne, odaadnám a legkedvencebb játékomat.” (Barbócz Mátyás, 5 éves, Kézdivásárhely)

„Szeretettel, nem csinálok rosszat, amit nem szabad,  jó leszek, szót fogadok.” (Bar­bócz Emőke, 7 éves, Kéz­di­vásár­hely)

„Sütivel, szeretettel, s amiket szeretek, azokról próbálok lemondani, mint például a csokiról, és azt neki adom, vagy annak, akinek nincs, vagy aki kívánja.” (Barbócz Tímea,  10 éves, Kézdivásárhely)

„Én lelki ajándékokkal próbálom meglepni a kis Jézust. Jobban odafigyelek a lelki életemre, több időt szentelek neki, lelki vizsgálatot tartok, mert Jézus mondta, hogy mindig legyünk készen, hisz nem tudhatjuk, mikor jön el a végső óra. Azt viszont tudjuk, hogy Jézus mikor száll le közénk és mikor ölt emberi alakot. Ezért várjuk minden karácsonykor nagy szeretettel.” (Veres Janka Eszter, 17 éves, Nagyvárad)

– Gyerekek! Képzeljétek el, hogy karácsony este bekopog hozzánk Mária és József…

Panna: Húú, de vagány…

– Hogyan képzelitek el? Mi történne, miután megnyomnák a csengőt?

Sára: Hát úgy, hogy bejönnek, és a szamarat megkötnénk a lépcsőnél, vagy hátravinnénk a fásszínbe. Adnánk neki szénát vagy szalmát, amit kell.

Panna: Az udvaron a házikónkban elférne. Nem tudna bemenni az ajtón… Hát akkor levinnénk a pincébe, ott begyújtanánk a kazánt, és ott jó meleg lenne.

– És Máriát meg Józsefet hova fektetnénk le, hiszen csak annyi ágyunk van, amennyiben alszunk?

 Sára: Hát az én ágyamba, ott ketten is elférnek.

– És a kis Jézus és te?

Sára: Hát Jézus Mária és József között elfér. Én? Én mellettetek.

Ágnes: Jézus az én ágyamban. Odaadnám neki a cumimat…. Visszaadná…”

(Kovács Panna, 8 éves, Kovács Sára, 6 éves, Kovács Ágnes, 3 éves, Sepsiszentgyörgy)

– Mit gondolsz, most hol van jelen Jézus?

– A rorátéban. És a teában.

– A teában?

– Igen. Mert az meleg és jó. Jót tesz mindenkinek.” (Ludescher Juli, 9 éves, Marosvásárhely)