Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Karácsony

Karácsonyi fényözön egy horvát faluban

Karácsonyi csodavilággá varázsolta háza külcsínét és jókora kertjét egy család Horvátországban több mint 1,2 millió izzó révén. A héthektáros birtok Grabovnica faluban van. 2002 volt az első esztendő, amikor karácsonyi díszvilágítást kapott, bár akkor még csak 70 ezer égő ontotta fényét. Vezetékből közel 5 kilométernyi fut a föld alá rejtve, a felszínen pedig – fákra, bokrokra, épületekre felaggatva – 170 kilométernyi a drót. A fényűző fénykompozícióhoz fél évnyi előkészületre volt szükség. A birtokon egyebek közt jókora betlehem is áll, szereplői szerény félhomályban vannak, csak az istálló oldala világít, de az is meghitt árnyalatban.

Már az első évben hatalmas volt a karácsonyi kert sikere a környéken, és azóta nincs megállás, töretlenül bővül a fény- és egyéb dekoráció – meg a hálás szemlélődök serege. A család villanyszámlája a karácsonyi időszakban csaknem 7000 eurónak felel meg – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

 

Ismét jár a fényvillamos Budapesten

Mikulás-jelmezbe öltözött férfi sétál a BKV ünnepi fényvillamosa mellett a Boráros téren. A BKV elindította a karácsonyi fényvillamost, amely az adventi időszakban naponta jár a pesti rakparton és Budán. A felújított, 3500 méter hosszú fényfüzérrel és 39 200 ledes izzóval feldíszített, 56 éves villamos harmadik éve köz­lekedik Budapesten decemberben és január  elején.

 

Karácsonyi díszkivilágítás miatt lőnék Dél-Koreát

Észak-Korea arra figyelmeztette déli szomszédját, hogy beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha karácsonyi díszkivilágítással lát el egy hatalmas kilátótornyot a két ország határa mentén.

A közlemény szerint Dél-Korea részéről ez a lélektani hadviselés fokozását szolgálná. Dél-Koreában 2003-ig évente feldíszítettek egy dombtetőn, a közös határ nyugati részén álló óriási kilátótornyot: lámpafüzérekből karácsonyfára emlékeztető kúpalakot kölcsönöztek neki, a tetején keresztet helyeztek el. A 2003-as megbékélési egyezmény azonban megtiltotta a határtérségben a propagandatevékenységet, ezért a dél-koreai hatóságok tartózkodtak a torony feldíszítésétől.

 

Karácsonyfarekordok

Rio de Janeiróban áll a legmagasabb úszó karácsonyfa. A Rodrigo de Freitas-tó vizére bocsátott 542 tonnás és 85 méter magas acél­szerkezetet 3,3 millió zöld égő világítja meg.  A különleges karácsonyfára összesen 105 kilométernyi izzófüzért tekertek fel, hogy még szebbé tegyék a szerkezetet. Ez már a 16. alkalom, hogy úszó karácsonyfát állítottak, a látványosság január 6-ig tekinthető meg.

A világ másik oldalán, a németországi Hessen tartományban minden bizonnyal a világ legnagyobb gyertyáját csodálhatják meg azok, akik ellátogatnak Schlitz kisváros karácsonyi vásárába. A gyertya valójában egy 36 méteres kőtorony, amelyet a tűzoltóság piros posztóval vont be. A lángot a torony tetején lévő 140 villanykörte formálja hat méter magasra.  A gyertya teljes magassága ezáltal 42 méter.

 

Karácsonyi fénnyel a válság ellen

A legfényesebb római karácsony az idei, az Örök Városban még soha nem használtak ilyen sok apró lámpást az utcák, műemlékek és üzletek kivilágításához. A külvárosi repülőtértől a centrumig Róma egésze ünnepi világítást kapott zöld-fehér-piros színben. Emellett számos tér, középület kapott díszvilágítást. Az ünnepi koreográfia a Róma fénylik elnevezést kapta, és napról napra egyre szélesebb területét világítja be Rómának. „A jelenlegi nehéz időszakban a várost betöltő fénnyel kívánunk reményt sugallni azzal az üzenettel, hogy a válság legyőzésében az optimizmus segíthet” – nyilatkozta Gianni Alemanno római főpolgármester.