Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Válogatás a magyarországi közszolgálati média karácsonyi műsoraiból

December 24-én délelőtt a gyermekek A Biblia gyermekeknek – Újszövetség amerikai rajzfilmsorozat újabb epizódjában a vámszedő Zakeus történetét ismerhetik meg (m2, 10.00, romániai idő szerint). Ebéd után Mennyből az Angyal – Kormorán és vendégei címmel az m1 koncertfilmet sugároz (14.05, a második részt másnap 13.55 órakor láthatják a nézők).  A Tükör című műsor karácsonyi vallomásokat gyűjtött csokorba. Az összeállításban egy szék elindul Budapesten, találkozik emberekkel, akik egy rövid ideig megpihennek rajta. Ekkor lehetőségük nyílik arra, hogy elmondják, mit jelent nekik a karácsony, a család, és ha lenne egy kívánságuk, ami valóra válhatna, mi is lenne az (Duna2, 14.15).

Az éjféli misét az MR1–Kossuth Rádió a Magyar Katolikus Rádióval közösen a budapest-soroksári Nagyboldogasszony főplébániáról közvetíti. Betlehemből a karácsonyi éjféli misét a Születés templomából az m1-en láthatják a nézők, a Duna Televízión a Szent József plébániatemplom szertartását követhetik.

Karácsony napján a gyermekek Szent Miklós – A fiú, akiből a Mikulás lett című francia ismeretterjesztő filmből ismerhetik meg a mirai szent életét. Miklós családja egész vagyonát embertársai megsegítésére fordítja. Ajándékait, hogy névtelenségét megőrizze, a kéményen keresztül dobja be a rászorulóknak (Duna, 10.00).

A Református magazin összeállításában egy Balaton-felvidéki gyülekezet életébe pillanthat be a nézők. A jellegzetes karácsonyi ételek mellett helyi szokásokkal is találkozhatnak az érdeklődők. A közösség a nélkülözőkre is gondol: az adventi vásár bevételeiből a szegényeknek készül meglepetés a karácsonyfa alá (m2, 10.40). A református istentiszteletet a Magyar Televízió a debreceni Nagytemplomból közvetíti, igét hirdet Bölcskei Gusztáv püspök, a zsinat lelkészi elnöke (m1, 11.00). Az evangélikus istentiszteletet a budahegyvidéki templomból hallhatják. Igét hirdet dr. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke (MR1–Kossuth Rádió, 11.04). Ezt követően 1 órakor a nézők XVI. Benedek pápa karácsonyi üzenetét, a hagyományos Urbi et Orbi áldást láthatják Rómából (m1, m2, Duna).

A később nyugovóra térők a Biblia: Jézus című olasz–német tévéfilmet tekinthetik meg. A kétrészes, nemzetközi összefogással készült mű 31 éves korától követi a Megváltó életét.  A csodálatos vidékeken játszódó mű olyan sztárokkal eleveníti fel a „legszebb történetet”, mint Jeremy Sisto és Jacqueline Bisset (m1, 0.00, a második részt másnap ugyanebben az időpontban láthatják a nézők).