Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Könyv

Lapunk meseírójának kötetét hozta el a Mikulás 

A gyermekirodalom 1990 előtt tisztes helyet foglalt el az erdélyi irodalomban, a legnagyobbak írtak folyamatosan verset, mesét a gyerekeknek. Aztán kicsit elfogytak a jó meseírók, mintha a szerzők a saját életmű megalkotása mellett nem tartották volna elég nagy feladatnak gyermekek számára alkotni. Az utóbbi időben ismét divat mesét írni, talán azért is, mert a fiatal szerzők saját gyermekeiknek alkotnak. Ma inkább az a probléma a gyermekirodalommal, hogy torz szemlélet kezd ide is betörni: a klasszikus, századokon át, generációk során „kipróbált” népmeséktől féltik a ma gyermekét egy félreértett, óvó jellegű pedagógia nevében. Ennek eredményeként kilúgozzák a rosszat, a próbát a mesékből, mert „nem kell a kemény valósággal ütköztetni” a gyermek érzékeny lelkét. Az igazság azonban az, hogy a gyermeknek időben kell a világ sokféleségével találkoznia, nem élhet rózsaszín burokban abban a hitben, hogy mindenki mindig csak a jót akarja s teszi. Idejekorán meg kell tanulnia, mégpedig a biztonságos gyermekkorban és otthonban, hogy a rossz létezik, de meg lehet, meg kell vele küzdeni, sőt: le lehet győzni!

Effélékről beszélgettek a december 6-án Kolozsváron, a Báthory Líceum egyik elemi osztálya termében tartott mesekönyv-bemutatón. Az alkalmat mindezek elmondására Gergely Edó Mese az élet virágáról című kötete adta. A szerző évek óta lapunk Pitypang oldalának munkatársa, ez a kötet is, melyet a kolozsvári, gyerekkönyvkiadásra szakosodott Ábel Kiadó által jelentetett meg, elsősorban éppen a Vasárnapban megjelent meséket gyűjti egybe. Nagy öröm volt a kötet megjelenése: a szerző, aki évek óta szívességből ír lapunknak, megérdemli, hogy e meséket egybefűzve láthassa, és öröm, elismerés, hogy egy gyermekirodalomban jártas kiadó a mi lapunkban megjelent meséket kötetben való kiadásra érdemesnek tartja.

A szerzővel a kiadó részéről Szikszai Ildikó beszélgetett, ő szólította meg lapunk munkatársát, Farmati Annát, aki e meséket „ihlette” szerkesztői megrendelésével, hiszen ő adta a témákat, ebben az esetben a szimbólumokat (pálma, liliom, rózsa, lélek, kör stb.) jelölve ki az adott hónap mesesarkába. Őt követően Zsigmond Emese, a Napsugár és Szivárvány gyermeklapok főszerkesztője osztotta meg gondolatait a meseírásról, a mai mesékről, mai felnőttekről és gyermekekről. A hangulatos bemutatón a felnőttek beszélgetése alatt gyermeksarok volt, ahol a kicsik rajzoltak, majd tombolán sorsolták ki számukra a Mikulás-hozta édességet.