Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Egy európai uniós, regios pályázat keretében a piarista nővérek felújíttatják a város szívében található zárdát. Amellett, hogy visszanyeri régi pompáját, élet tölti majd meg.

A Károlyi grófi család és Lajcsák Ferencz nagyváradi püspök adományaiból, továbbá a katolikus közösség hozzájárulásával 1892-ben épült komplexum hatosztályos elemi iskolaként és árvaházként működött az 1948-as államosításig, amikor a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővéreknek el kellett hagyniuk. Miután a szatmári püspökség 2007-ben visszakapta a birtokjogot, évekig kereste, hogyan hasznosíthatja az épületet, visszaadva a nagykárolyi közösségnek régi fényében és egykori rendeltetéséhez hasonló működésben. A piarista nővérek 2009-ben pályázatot adtak le az Európai Unió Regio programjához, amelyre idén pozitív válasz érkezett. A zárda épületét felújítják, család típusú gyermekotthonként működtetik majd. Negyvenkilenc évre kapták így meg az épületet az egyházmegyétől a piarista nővérek, akik 2004 óta jelen vannak Nagykárolyban. Gyermekotthont működtetnek, s ezt most tovább bővítik: a zárdába átköltözve szeretnének egy fiúcsaládot és egy kisgyerekes – két évtől hétéves korig, fiúk és lányok együtt – családot is létrehozni. Velük együtt laknak majd a nővérek, a másik melléképületben tovább működtetik a 2009 decemberében indított napközit. A gyermekotthonban a lakószobák mellett közösségi termek, ebédlő, tanulószobák lesznek, és kápolna is lesz a közösségi teremben. Műemléki környezetben lévő két épületről van szó, ezt tiszteletben tartva újítják fel, parkosított udvarral körülvéve újra Nagykároly ékévé válik. A munkálatok a tervek szerint 2015 nyarán érnek majd véget – tudtuk meg Kürti-Bokor Judit nővértől, aki megköszönte a nagykárolyi közösségnek az eddigi segítséget.

A szatmári püspökség sajtószolgálata