Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

A Szentháromság tiszteletére szentelt kolozsvári Piarista templomban az advent első vasárnap esti egyetemi lelkészségi szentmise keretében áldották meg a felújított orgonát.

A diákmisére mindig zsúfolásig megtelő templomban Kovács Sándor főesperes volt a főcelebráns, Takó István egyetemi lelkész és Veres Stelian segédlelkész koncelebráltak. A szentmise végén Potyó István karnagy ismertette a hangszert, majd Kovács Sándor főesperes meghintette szenteltvízzel, megtömjénezte és megáldotta a teljesen felújított orgonát, ugyanakkor megköszönte a szászhermányi (Brassó megye) orgonaépítő cégnek, Barbara Dutli és Ferdinand Stemmer vezető mestereknek, a cég jelen levő képviselőinek, a munkálatokat végző Barbara Dutli, Magyar Árpád, Farkas Csaba, Nagy Róbert, Albert Mihály szakembereknek. A Ko­­vács Sándor főesperes-plébános kezdeményezésére és a Szent Mihály plébánia anyagi hozzájárulásának köszönhetően valósulhatott meg a teljes felújítás, takarítás, javítás, restaurálás. A munkálatok öt hónapig tartottak. A restauráláshoz a Svájci Orgonajavító Alapítvány mellett a hívek is hozzájárultak, az ő anyagi támogatásukra továbbra is számítanak. Heinrich Maywald brassói orgonaépítő 1849-ben készítette el a hangszerek ezen kolozsvári „királynőjét” Ruzitska György (1789–1869) tervei alapján. A két manuállal és pedállal rendelkező 19 regiszteres hangszer 164 esztendő alatt hűen szolgált. Amikor 1849. június 12-én felszentelték, Kolozsvár első pedállal ellátott kétmanuálos orgonája volt, ezen mutatta be Ruzitska György, a konzervatórium akkori igazgatója nemcsak Johann Sebastian Bach remekműveit, hanem saját szerzeményeit is.

Zárásként a Szent Mihály plébánia Szent Cecília kórusa és kamarazenekara Potyó István karnagy vezetésével (koncertmester Vincze-Dallos Csilla), Erich Türk és Boldizsár Katalin orgonaművészek közreműködésével rövid koncertet adott.

 Kép és szöveg: Fodor György