Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Állami támogatás nélkül maradt a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas több, szociális központokat is érintő szolgáltatása. A drasztikus pénzmegvonás a szervezet tizenkét szolgáltatását és leginkább a megelőző tevékenységeket érinti. Erről számolt be a jótékonysági szervezet vezetősége január 20-án Csíkszeredában.

A részben kiszolgáltatott embereket segítő programok, a gyermekeket, fiatalokat és sérülteket foglalkoztató központok kerültek a legnagyobb bajba. Például a korai fejlesztő, a nevelő- és a családsegítő programot, a roma integrációs programot, a családi gyermekotthonokat, a sérülteket foglalkoztató csíkszeredai Szent Ágoston Központot, valamint a mozgáskompetencia központok működtetését sodorták lehetetlen helyzetbe. Ezekre a tevékenységekre 2013-ban 231 ezer lejt, 2014-ben 160 ezer lejt, 2015-re viszont semmi állami támogatást nem kaptak. Ha ezek a tevékenységek leállnak, akkor gondozottjaik előbb-utóbb a teljes közellátásra szorulnak, mondta el a Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón Márton András igazgató.

A civilszervezetek támogatásáról szóló törvény 1998 óta van érvényben. Ez tette lehetővé, hogy a Caritas elindítsa a felsorolt programokat, amelyek térségükben valójában teljes mértékben hiányoznak az állami ellátásból. Ezért is érthetetlen a Szociális és Munkaügyi Minisztérium döntése. A Caritas ezekben a programokban egyházmegyei szinten 1500, Hargita megyében 556 személy gondozását, támogatását és ezzel együtt hozzátartozóikat is segíti.

„Most kapkodunk levegő után. Volt már egy sürgősségi megbeszélésünk a vezetőségben, és azt mondtuk, hogy intenzív belső tanácskozást fogunk folytatni minden kollégánkkal. Elkötelezett csapat áll mellettünk, és megkeressük partnereinket is” – mondta Márton András igazgató. Várják az önkormányzatok segítségét, megfontolják a tevékenységek átcsoportosítását is, mert nem szeretnék sem gondozottjaikat cserben hagyni, sem azt a tudást veszni hagyni, amelyet a Caritas 25 évnyi működése alatt elsajátítottak munkatársaik. A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritasnak hat megyében 600 szakmailag jól felkészült alkalmazottja van, ebből Hargita megyében 200-an dolgoznak.

A pénzmegvonás miatt ellehetetlenített központok működtetésére nem lehet uniós pénzt pályázni. A norvég és svájci alapból nyert pályázatokat sem fordíthatják a prevenciós központok működtetésére. Ezért strukturális megoldást kell keresniük, mondta az igazgató.

A nehézségek közepette jó hír viszont az, hogy tavalyhoz képest idén több pénzt kaptak a minisztériumtól az otthoni beteggondozásra. Erről számolt be a sajtótájékoztatón Péter György ágazati igazgató. Szerinte ez ad némi reményt ahhoz, hogy egyelőre minden programjukat próbálják működtetni.

 

A Caritas a 150 szintén államitámogatás-megvonással sújtott hazai civilszervezettel társulva a szaktárcának írt nyílt levélben foglalta össze a gondok orvoslására vonatkozó kérését. Ám erre a sajtótájékoztató időpontjáig a minisztériumból még nem érkezett válasz.

CsM