Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

A váradi főpásztor és Caritas-igazgató Hollandiában

A váradi egyházmegye Caritas-szervezetének működését többek között hollandiai segélyszervezetek és önkéntesek is támogatják. Az évek során kialakított és ápolt kapcsolatok eredménye a szervezeten belül működő házi gondozás, betegellátás, az időseknek és magányosoknak nyújtott támogatás és a szeretetszolgálat számtalan megnyilvánulási formája. November 27–29. között az egyházmegye főpásztora, Böcskei László püspök Rajna József főigazgatóval több hollandiai segélyszervezetet, önkéntes egyesületet látogatott meg Breda, Baarle Nassau és más településeken. A látogatás célja a már meglévő kapcsolatok további erősítése, valamint a váradi egyházmegyei Caritas-szervezet további terveinek bemutatása volt. A főpásztor egyben tisztelgő látogatást tett a hertogenboschi egyházmegye püspökénél is. (A váradi püspökség titkársága)

 

Vidéki kistermelők figyelmébe

A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés egy közvetlen értékesítési hálózat kiépítésén dolgozik, amely az Átalvető márkanevet képviseli. Az udvarhelyi sikeres kezdeményezést követően a Gyergyói-medencében is el szeretnék indítani a hálózatot, amelyhez gyergyói kistermelők jelentkezését várják. Az Átalvető lehetőséget biztosít képzésre, a termékek értékesítésének megszervezésére és a tudatos vásárlók toborzására. Várják olyan kistermelők jelentkezését a Gyergyói-medencéből, akiknek eladásra kész termékük van, és vásárlókat keresnek. Érdeklődni lehet Gurzó Bernadettnél a 0730-015195-ös telefonszámon vagy személyesen Gyergyószentmiklóson a Varga Katalin utca 3. szám alatt.

 

Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa lesz

A szlovéniai Mariborban 2012. november 24-ről 25-re virradóan hozták meg a döntést, hogy melyik város nyerheti el 2015-ben az Európai Ifjúsági Főváros címet. A kolozsvári polgármester, Emil Boc sajtótájékoztatón jelentette be az örvendetes hírt. „Jó lehetőséget jelent ez a városnak, hogy 2021-ben elnyerje az Európa Kulturális Főváros címet. A nagyszámú rendezvény szervezésével 20 százalékkal növelhető a turisták száma.”

A 2015-ös év Európai Ifjúsági Főváros címének elnyerésére 12 város pályázott. A verseny döntő szakaszába már csak négy város került be: Kolozsvár, Várna (Bulgária), Ivanovo (Oroszország) és Vilniusz (Litvánia). Eddig a következő városok dicsekedhetnek azzal, hogy elnyerték az Európa Ifjúsági Fővárosa címet: Rotterdam (2009), Torino (2010), Antwerpen (2011), Braga (2012), Maribor (2013) és Szalonik (2014).

Romániában Kolozsvár az első olyan város, mely elnyerte az Európai Ifjúsági Fővárosa címet. A szervezett rendezvények számára szükséges költségvetés értéke 5,5 millió euró, melyet részben a helyi, másrészt az országos költségvetésből, európai alapok lehívásából, valamint magántámogatásból biztosítanak – hangsúlyozta Emil Boc. A cím elnyerése a kolozsvári közösség ama törekvését is igazolja, hogy szebb, élhetőbb várost akar teremteni. (Csomafáy Ferenc)

 

Olvasási flashfreeze Kolozsváron

A BBTE Római Katolikus Teológia Karának könyvtárosa, Szalma Gyöngyvér a kar jelenlegi és volt hallgatóival közösen az olvasást népszerűsítő programot, úgynevezett flashfreezet szervezett 2012. november 25-én Kolozsváron. A kávé és tea fogyasztása mellett egyszerre mindenki elővette a magával vitt könyvet, és nagyjából negyed órán át olvasta azt. Karácsony előttre a főszervező még tervez egy nagyobb léptékű megnyilvánulást, ahol mindannyian ugyanazt a szöveget fogják hangosan felolvasni. (dg)

„Ne félj, Ábrám én az oltalmazód vagyok…” – szólt Isten.

És ő hitt az Úrnak. (vö. Ter 15,1–6)

 

 

ÉLEK! – adventi hétvége

mindazok számára, akik szeretnének elcsendesedni, hitükben megerősödni, Isten akaratát keresni az életükben, tudatosan készülni a karácsonyra. 

Ajánlatunk:egyéni és közös elmélkedések • naponta személyes beszélgetés a kísérővel, szentmise, meditatív tánc • lehetőség a kiengesztelődés szentségére 

Kísérők: Darvas Piroska sa és Bereczki Silvia sa 

Időpont: december 14., péntek estétől december 16., vasárnap délig 

Helyszín: Szent Margit Lelkigyakorlatos Ház, Csíkszent­domo­kos (Templom utca 1650.) 

Részletes információ és jelentkezés: december 9-ig e-mailen vagy telefonon: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0743-753494 vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0726-406325 

Miért ég még mindig a csipkebokor? 

2012. december 7–8-án a címben szereplő mottóval adventi lelki napot szerveznek a BBTE Római Katolikus Teológia Karán (Szentegyház/Iuliu Maniu u. 5. szám). A lelki napot Darvas Piroska segítőnővér kíséri. A szervezők várnak mindenkit, aki szeretne egy napot az adventi készületnek szentelni. Jelentkezni a Kolozsvári Egyetemi Lelkészség irodájában és a teológia karon lehet az erre a célra szerkesztett lapon.

A tervezett programból: December 7.: 15.30: érkezés, ismerkedés, bevezető, 17.00: Vezetett elmélkedés, 18.00: Személyes idő, lehetőség beszélgetésre, gyónásra, 20.00: A szerető figyelmesség imája.

December 8.: 8.30: Reggeli ima, 9.30: Vezetett elmélkedés, 11.00: Szentmise (Jakubinyi György), 12.00: Előadás, 15.00: Hogyan imádkozzak a testemmel? – imagyakorlat, 15.30: Személyes idő, lehetőség személyes beszélgetésre.

 

Versenyfelhívás 

Csak a megélt hit növekedik, azért, mert Istentől származik. Ezzel a mottóval szervezik meg a hit évében az V. erdélyi főegyházmegyei kreativitás vetélkedőt. A hagyományokhoz híven a verseny jövőre is minden iskoláskorú gyereknek, fiatalnak próbál lehetőséget biztosítani kreatív képességeinek versenyszerű bemutatására 11 versenykategóriában (rajz, dombormű/körplasztika/makett, fotó, plakát, irodalom, szavalat, bábjáték/dramatizálás, rövidfilm, vokális és hangszeres zene, tánc és sport). A vetélkedőre Marosvásárhelyen, a Keresztelő Szent János plébánia szervezésében kerül újra sor, 2013. április 19–20-án.

Regisztráció: A vetélkedőre kétfordulós regisztrációval lehet be­­jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. 2013. január 25-ig tart az előregisztráció. Ezt követően a jelentkezők értesítést kapnak, hogy a szokásos regisztrációs díj (5 lej/versenyző) mellett a szállás és étkezési költségekhez milyen összeggel kellene hozzájárulniuk. Ezt követően február 25-én zárul a regisztráció megerősítése. A különböző kategóriák vetélkedőinek pontos beosztását az előregisztráció után közöljük a jelentkezőkkel.

 

Pályázati felhívás

A Vasárnap hetilap néhány héttel ezelőtt meghirdette a közelgő új egyházi év és a téli ünnepek kapcsán bélyegtervező pályázatát kis- és középiskolás diákok részére. Az első témakörre kiírt határidő már eltelt, azonban a fennmaradó két témakörre (karácsony és vízkereszt) még beküldhetőek az alkotások december 12-ig.

A beküldött alkotásoknak tartalmazniuk kell azokat a jellegzetességeket, amelyekkel a postai bélyegek rendelkeznek. (Az ország, illetve a pénzegység lehet kitalált, esetleg feltüntetésétől el is lehet tekinteni, de a bélyegekre jellemző cakkos széltől nem.)

Akik az első témából nem készítettek rajzokat, azok is bátran küldhetik terveiket!

A legügyesebb alkotásokat a lap közli, illetve az alkotójukat korcsoportonként jutalomban is részesíti 2013 januárjában.