Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Szerencsére ma is sokak szívében ott él még az a gyermeki várakozás, amit télen az első hó utáni vágy szült. Tudtuk, hogy megérkezik, mégsem volt ez a várakozás értelmetlen, hiszen maga a készülődés, a vágyakozás felért egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az adventi időszak is várakozási idő, amely feloldja a hétköznapi monotonitást, segít abban, hogy megnyíljunk a karácsonyi csoda fogadására.

A szatmári egyházmegye fiataljai körében immár hagyománnyá váltak az adventi időszakban a vasárnapi esti imaórák. Ezek segítenek a fiataloknak abban, hogy elmélyüljenek a várakozás örömében egyénileg, közösségeikben. Ezeket az imaórákat az Ifjúsági Iroda munkatársai szervezik, minden vasárnap más-más plébánia fiataljai vállalják a házigazda szerepet, fogadják a többi plébániáról érkező fiatalokat, valamint a plébánosokat, káplánokat.


A hagyomány jegyében idén is megrendezik az imaórákat. Szerepüket Csiszár Lóránt ifjúsági referens egyetlen mondatban frappánsan így foglalta össze: „Fontosnak tartom, hogy az adventi készület folyamán a fiataloknak legyen lehetőségük az egyéni, lelki felkészülés mellett közösségben is imádkozni”.

Sok fiatal évek óta rendszeresen részt vesz a közösségi adventi készülődésben. Varga Erzsébet is egyike a visszajáróknak, s így fogalmaz: „Számomra az advent egy pici elcsendesedést jelent, a zajos világtól való visszavonulást. Az imaórák által sikerül erre a csendre meg jobban rátalálni és elmélyülni gondolataikban. Ilyenkor olyan válaszokat is kaphatunk kérdéseinkre, amelyeket rég nem tudtunk megfejteni. Az advent egyfajta ráhangolódás is a karácsonyra, annak lényegére, helyes megélésére. Ekkor mindenki magába tekinthet, és felfigyelhet olyan dolgokra is, amelyekre általában nem szokott, felfedezheti a bennük rejlő csodákat. Véleményem szerint ez az időszak az egyik legjobb alkalom arra, hogy még jobban megismerd magad, és rájöjj arra, ki is vagy valójában.”

Notigan Károly számára is fontosak az imaórák: „Számomra az advent egy örömünnep, amikor várok egy csodálatos dolgot, azt, hogy a kis Jézus megszülessen a szívemben, és ekkor teljesedik be a boldogság. Számomra nagyon sokat jelentenek az imaórák, hiszen ilyenkor feltöltődöm lelkileg, érzem, hogy lélekben megtisztulok, és tudom, hogy ezek az imaórák rengeteget segítenek rajtunk, fiatalokon. Idén is részt fogok venni, mert számomra ez fontos.”

 A házigazdák idén is várnak minden fiatalt, hogy a várakozás örömét ne csak egyénenként, hanem közösségben is megélhessék. Reméljük, hogy a lelkes fiatalok sok fiatalban ébresztik majd fel a vágyat!