Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Előadás az eltérő fejlődésű gyerekek speciális fejlesztéséről 

Neurológusok, neuro­pszi­chiá­terek, gyermekorvosok, általános orvosok, viselkedésterápiával foglalkozó szakemberek, pedagógusok és szülők töltötték meg november 20-án a szatmári Boldog Scheffler János Központ nagytermét, ahol az eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztésére olyan módszert mutattak be, amely nálunk még kevéssé ismert.

A Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek által működtetett rehabilitációs és fejlesztő központban Szabó M. Rita, az irgalmas nővérek tartományi főnöknője, az intézmény vezetője köszöntötte a vendégeket, bemutatva a központot. Lakatos Katalin, a Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika Alapítvány vezetője, a Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika és a Tervezett Szenzomotoros Tréning módszerek megalkotója a kora gyerekkori intervencióról, a tünetek helyes felismerésének fontosságáról, a módszerek hatékonyságáról beszélt. Kiemelte, fontos az ingergazdag környezet, a szoros szülő–gyermek kapcsolat. A viselkedés mindig sokat elárul a fejlődésről, a szenzoros információk a világgal való kapcsolatot határozzák meg, fontos ezek helyes értelmezése. Sok fejlődési probléma csecsemőkori hiányosságokra vezethető vissza. Az előadó elmondta, megtörténik, hogy a gyerek érzékszervei jól működnek, de az ingerek feldolgozása nem történik meg. Így lehet, hogy a gyerek hall, de nem érti, így reagálni sem tud. Ilyenkor a fejlődés késik, hiányos: elmarad a kommunikáció, viselkedésproblémák lépnek fel. A tervezett szenzomotoros tréning erre adhat választ és megoldást a fejlődés korai szakaszában, már három hónapos kortól egészen tízéves korig. Sok ingert alkalmaz, ezzel a szenzoros rendszereket igyekszik beindítani, így fejlődést elérni. A terápiák személyre szabottak, mozgásalapúak, alulról fölfelé építkeznek: a gyerek számára kellemes ingerektől – például hintáztatás – az egyre komplexebbekkig.

Az előadást a résztvevők kérdései követték, majd a Boldog Scheffler János Központ terápiáival ismerkedtek, és séta keretében tekintették meg a különböző termeket. A tervezett szenzomotoros fejlesztést a régióban jelenleg egyedül az irgalmas nővérek központja nyújtja.