Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Betlehemes jászol – pályázat gyermekeknek és felnőtteknek

A pályázat célja a szent család fogalmának megjelenítése az alkotó hitvilágának tükrében, ennek jelentősége a családon belül korunkban. Téma: a szent család üzenete karácsonykor. Felhasznált anyagok: bármilyen természetes anyag. Forma: kötetlen. Benevezési feltételek: egyénileg; minden pályamunka a rendezvény teljes ideje alatt ki lesz állítva. Benevezési határidő: december 7. Leadási határidő: december 16-án 10–12 óra között. Eredményhirdetés: december 16. A pályázati munkák elbírálói: Tifán Irén, Udvarhelyszéki Népművészek Egyesülete (elnök); Buzogány Árpád HMKK-szakreferens, Lázár Ibolya Mária Artera-munkatárs. Kapcsolat: Lázár Ibolya Mária, 0749–219888, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

Lelkigyakorlatos továbbképző kántoroknak

2012. február 13–15. között Gyulafehérváron tartják a kántorok éves lelkigyakorlattal egybekötött szakmai továbbképzőjét. A találkozót Tamás József segédpüspök, az egyházmegye liturgikus bizottságának vezetője nyitja meg, a rendezvény lelki moderátora Csintalan László plébános.

 

Adventi programok fiataloknak Temesváron

A karácsonyra való lelki felkészülés jegyében Temesvár templomaiban hajnali szentmisékre készülnek a fiatalok. December 7-én, szerdán a temesvár-józsefvárosi templomban reggel 6 órakor mutatnak be roráté szentmisét. December 8-án, csütörtökön este 7 órakor a temesvári piarista templomban szentségimádáson vesznek részt a fiatalok. (Sipos Enikő)

 

Út karácsony felé

Adventi imaórákkal készül az ifjúság Krisztus fogadására, s hogy karácsony valódi élmény legyen, ne ajándékozási lehetőség vagy pihenőszabadság, vakáció. A szatmári egyházmegyei ifjúsági iroda idén is elkészítette segédanyagát az adventi ifjúsági imaórákra. Számos plébánia jelezte igényét, kérte az iroda segítségét. Ennek alapján Szatmárnémetiben és Nagykárolyban hétről hétre találkoznak a fiatalok, egymás plébániáját látogatva. Advent első vasárnapján Szatmárnémetiben a Szent János apostol és evangélista (Hildegárda) templomban Szállj közénk mottóval a várakozásra figyeltek, a második vasárnapon a Szent család-templomban az Úton lenni gondolattal igyekeznek utat készíteni önmagukban Isten és embertársaik felé. Advent harmadik vasárnapján Legyetek derűsek felkiáltással a Kis Szent Teréz-templomban az örömhírt szeretnék közvetíteni. A felkészülés végén, a negyedik vasárnapon a Szentlélek-templomban fognak igent mondani a megérkező Jézusra. Az imaórák Szatmárnémetiben minden alkalommal este hét órától, az esti szentmiséket követően kezdődnek. Nagykárolyban advent első vasárnapján a Kalazanci Szent József-templomban találkoztak, a Szentlélek-templomban három órától, a Fatimai Szűz Mária-templomban öt órától imádkoztak együtt. Az imaórák alatt a templomok nem csupán a fiatalság, hanem minden érdeklődő előtt nyitva állnak, a találkozásokra mindenkit várnak. (Józsa János)

 

Családi programok a temesvári egyházmegyében

Minden hónap első vasárnapján magyar nemzetiségű fiatal családok összejövetelét tartják a temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központban, a december 4-i találkozón du. 5 órakor szentmise a családokért a piarista templomban, utána kötetlen beszélgetés, Mikulás-várás. A családpasztorációs programnak megfelelően december 4-én este 8 órakor a templomokban családok imádkoznak a családokért. December 5-én, hétfőn 10 órakor a temesvár-józsefvárosi Notre Dame katolikus óvoda növendékeit keresi fel a Mikulás. A temesvár-józsefvárosi plébánia hittantermében folytatódik a román és magyar nyelven szervezett baba-mama klub. December 7-én du. 4 és 8 óra között a magyar anyanyelvű édesanyákat és gyermekeiket várják. (Sipos Enikő)

 

Együtt járó és házasságra készülő fiatalok hétvégéje

A gyulafehérvári főegyházmegye pasztorális bizottságának családpasztorációs munkacsoportja lelkigyakorlatos hétvégét szervez 2012. január 13–15. között a gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánián. Mottó: Ketten – hármasban Nem jó, hogy az ember egyedül van: alkossunk hozzáillő segítőt is! (Ter 2,18). A hétvégére olyan párokat várnak, akik tartós kapcsolatra vágynak, még nem voltak házasok, együtt járnak vagy jegyesek. Cél, hogy a fiatal párok a beszélgetések, gondolatébresztő kérdések, játékok segítségével tisztábban lássák, jobban megismerjék magukat és egymást, mérlegre tegyék kapcsolatukat, megvizsgálják, egymáshoz illenek-e. A szervezők abban is szeretnének segíteni, hogy jobban fel tudják használni az együtt járás, jegyesség idejét az Istennel és az egymással való kapcsolatuk elmélyítésére. Lehetőség lesz magánbeszélgetésre pappal vagy házaspárral. Részvételi díj: 70 lej/személy/2 nap. Jelentkezni a www.csalad.ro honlapon lehet december 1-jétől. A részvételi szándékot legkésőbb 2012. január 5-ig jelezni kell! Kérdésekkel Kertész Marikához lehet fordulni (e-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel.: 0743-152008).

 

Karácsonyi képeslapkészítés az Ifjúsági Központban

„A karácsony a szeretet, és advent a várakozás megszentelése.” Pilinszky János adventi gondolataitól megihletve a nagyváradi római katolikus egyházmegye ifjúsági központjának fiataljai a Kanonok sor 13. szám alatt december 1-jén délután találkoztak mindazok, akik karácsonykor nem csak egy sms-sel vagy e-maillel, hanem saját kezűleg készített képeslappal kívánják meglepni szeretteiket.

 

Első csütörtöki Taizé-imaóra

Az Egyházmegyei Ifjúsági Központ 2011. december 1-jén, a hónap első csütörtökjén 19 órakor a Kanonok sor 9. szám alatt Taizé-imaórára várja a békés együttlétre vágyó fiatalokat.

 

Fiatalok gyertyagyújtása a kapucinus templomban

Az Egyházmegyei Ifjúsági Központ adventi gyertyagyújtást szervezett a város román és szlovák ajkú fiataljaival december 3-án, advent 2. vasárnapjának előestéjén 18 órakor a nagyváradi kapucinus templomban.

 

Önkéntes csereprogram – újabb pályázati felhívás

Szeretnél önkéntes lenni Németországban? December végéig jelentkezhetsz az Ugron Alapítványnál! Várjuk német és magyar nyelven megírt önéletrajzodat, motivációs leveledet! 2012. március 1-től új kihívások várhatnak rád! Rajtad múlik! www.ugronalapitvany.ro