Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Egy falat a léleknek

• Érdemes időt szakítani arra, hogy felülvizsgáljuk életünket, szolgálatainkat: mennyi benne a szeretet, illetve az alázat. Például: szolgálom vagy kihasználom a testvéreimet?

• Az használja ki a testvéreit, aki eszközként bánik velük. Lehet, hogy még a lelkedet is kiteszed értük, de mindezt érdekből, mert a tetszést, a helyeslést, a jóleső érzést, a jótevő szerepét keresed.

• Érdemes megvizsgálni azt, hogy melyek azok a szolgálatok, amelyeket szívesen végzel, és melyek azok, amelyeket mindenféleképpen elkerülsz! Jó meglátni azt is, hogy kész vagy-e arról a „nemes” szolgálatról lemondani, amely téged látványossá, dicsőséggel körülövezetté tesz, egy kevésbé látványos szolgálatért, amit senki sem értékel. Atyád, aki a rejtekben is lát…

• Aztán meg ott van az uralomvágy, amely vakká tesz, s amely mások akaratát, látásmódját, készségeit nem veszi figyelembe, hanem elnyomja azokat. Az önkényes, zsarnok ember – valljuk be, bennünk is van egy jó adag – észre sem veszi azt a szenvedést, amit okoz. Sőt elámul, amikor azt látja, hogy a többiek nem mutatnak semmiféle megbecsülést az ő „nagylelkűsége” és erőfeszítései iránt, s a végén még áldozatnak is érzi magát.

• A saját megszokottságomhoz való ragaszkodás sem egyeztethető össze a szolgálat lelkületével. Mert mögötte a kényelem van, a magam boldogságára való törekvés, a saját nyugalmamnak, szabadidőmnek, beosztásomnak a bálványozása.

• Van, aki a szolgálat ürügyén másokat szolgává akar tenni.  S igen könnyen meglehet, hogy ez a „valaki” épp én vagyok. Ha kétségeim lennének efelől, akkor lehetőséget kellene biztosítanom arra, hogy a környezetemmel egy bizalmas beszélgetés alakulhasson ki. Ha kiderül, hogy én nehezítem meg az életüket, akkor alázattal el kell fogadnom ezt és újra kell gondolnom a szolgálatomat.

• Az igazi szolgálat egyetlen mértéke Krisztus, aki soha sem kereste a maga javát.