Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Sajtótájékoztató és tervek a népszámlálás után

A népszámlálás befejezése óta első alkalommal tartottak hivatalos sajtótájékoztatót Kolozsváron, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkárságán. A rendezvényt Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára nyitotta meg, s jelen volt Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Székely István politológus, az RMDSZ főtitkár-helyettese, az RMDSZ népszámlálási munkacsoportjának vezetője is.

Kovács Péter elmondta, hogy a népszámlálás első adataiból az állapítható meg, van magyar jövő Romániában. Ennek alátámasztására több indoklás is van. Az adatok azt mutatják, hogy a románok létszámának csökkenése arányaiban nagyobb, mint a magyaroké. A magyar közösség értéke, hogy van közösségi összefogás. Ennek következtében a magyar közösségek felelősséggel álltak a kampányhoz, több mint ezer telefonhívás érkezett az RMDSZ-hez a népszámlálás kapcsán. Biztató jel, hogy a történelmi egyházak és a magyar sajtó nagyon komolyan össze tudott fogni. Ez az összefogás megsokszorozta az erőket.

A részeredményeket figyelembe véve az látszik világosnak, hogy szükség van az RMDSZ részéről a családvédelmi politikára. A főtitkárság fogja kidolgozni ezt, és partnerekkel közösen ülteti majd életbe Erdélyi Paktum néven. A parlamentbe benyújtott törvények a gyermekvállalást hivatottak elősegíteni.

Megvizsgálják, hogy az Európai Unióban törvénykezési szinten milyen lehetőségek vannak, mi az, ami romániai szinten megvalósítható, például hogyan teremtsenek kedvező lehetőséget a gyes alatti részmunkaidő, valamint a gyermekvállalás számára, adókedvezményt a négyévesnél fiatalabb gyermekeket nevelő anyáknak, apáknak. Tervezik, hogy elindítják a Családbarát közösségek programot, amely arról szól, ki tud minél megfelelőbb családbarát környezetet kialakítani. Létrehoztak egy rendszert, amely több elképzelést tartalmaz, mindenik a család támogatásának különböző formáit veszi igénybe.

Székely István arról szólt, hogy Hargita, Kovászna megye esetében néhány települést leszámítva immár teljes kép áll a népszámlálást követően rendelkezésre. Az összes erdélyi folyamatokat e két megye alapján azonban lehetetlen megítélni. Azokban a megyékben, ahol több magyar él, kisebb mértékben csökkent a lakosság létszáma, mint az ország más megyéiben. Ám nem látnak még tisztán a vegyes házasságok kérdésében, s a szórványra és az egyetemi hallgatókra vonatkozólag sem lehet pontos adatokat tudni egyelőre.

A jövő évi teljes adatfeldolgozásig azonban Kovács Péter szavai szerint örüljünk annak, hogy úgy tűnik: van magyar jövő Erdélyben s Romániában! Erősödjünk ennek az üzenetnek a fényében az ünnepek idején.