Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Pál Ferenc a Nyitott Akadémián

A magyarországi Pál Ferenc plébánost, mentálhigiénés szakembert hívták a Nyitott Akadémia – a lélek dolgai erdélyi szervezői a sorozat záró rendezvényére, amelyet a szakszervezetek művelődési házában tartottak november 11-én. Az előadó – akinek nagy hallgatósága van a Mária Rádióban is – hangsúlyozta  az önismeret fontosságát és az önmegvalósítás kibontakozásának lépcsőfokait: önkifejezés, önátadás és önfelülmúlás. Kitért a boldogság ellentéteire, amelyek tönkreteszik az önfeledt örömet, ezek a görcsös önmegfigyelés és törekvés. Párkapcsolati kérdéseket is érintett.

Egy kutatás eredményeit ismertetve kiderült, hogy a párok közel hetven százalékánál megoldhatatlan problémák mutatkoztak, és csak azok maradtak együtt, akik megtanultak együtt élni a megoldhatatlan problémákkal. Ez már önfelülmúlás, ide­tartozik a megbocsátás is.  A társ­kapcsolatban is fontos az ön­kifejezés, elmondani véleményünket, de ugyanilyen fontos alábbhagyni álmainkat és közös célokat, közös álmokat keresni. Példákkal alátámasztva hangzott el a biztatás: életünket a szüleinken keresztül Istentől kapjuk; mindenki tud választ adni saját kérdéseire, nem kell azt mástól várni; a szegény ember is tud másokat gazdagítani; az a leggazdagabb, akinek a kevés is elég; akkor is tudunk értelmesen élni, amikor valamit nem értünk az életünkben; belső szabadsággal élhetünk a megváltoztathatatlan helyzetekben; a szenvedésben a miért kérdésre nem mindig tudunk választ adni, de átformálva újabb kérdéssé a választ – kiért? – erőt adhat a felálláshoz; sokan nem tudnak egész életet élni, de teljeset igen; sebzettségeinkből értékes kincseket tudunk előhozni.

 

Krisztus király ünnepe

Az evangelizáció hirdetésének fontossága, a hiteles tanúságtétel megélése a mindennapokban volt a központi témája a Gyár utcai Krisztus király-templom búcsújának és az előkészítő lelkigyakorlatoknak, melyre a Sepsibükszádon szolgáló Bakó Ferenc plébánost hívták meg. November harmadik hetében a Mária Rádió hallgatósága megismerhette az egyházközség mindennapi és a búcsúra is felkészülő életét, a szentmiséket élő adásban közvetítették (ugyanígy a péntek éjszakai virrasztásokat is). A templom befogadóképességének és akusztikájának köszönhetően a városban zajló rangos koncertek is ott találnak hallgatóközönségre. Pénteken a brassói Szent Bertalan-templom orgonistája, Paul Cristian koncertezett. December 2-án a Kaláka együttes tartott karácsonyi koncertet. Szombaton, a város katolikus lelkiségeinek imanapján fotók és tanúságtételek, beszámolók alapján megismerhették a neokatekumenátus, az Élet a Lélekben plébániai imacsoport, a ferences világi rend, a Skapuláre imacsoport, a Fokoláre, a Máltai Segélyszolgálat, a Kis Apostolok katolikus ifjak, a Pro Vita Hominis Társaság, a Hit és fény, a Cursillo, a rózsafüzér-társulat, a Szent László Kolping-család, a cserkészet, a Házas Hétvége, a Háló és a Taizé imacsoport tevékenységeit. Dávid György plébános hangsúlyozta: a lelkiségeknek nem a világ igéjét, hanem a Szentháromság egységének mintájára a szeretetet kell tükrözniük, az evangéliumot kell megélnünk. A szentségimádás után a magyarországi Iváncsits Tamás előadó és az ITB evangelizációs koncertjét hallhatták.

 

Adventi koszorúkészítés

A Tanulók Palotájában Kerekes Jenő igazgató és Gál Sándor cserkészvezető irányításával már hatodik éve azon fáradoznak, hogy a szegényebb családok és az iskolások csoportosan is elkészíthessék a maguk kis adventi koszorúját. Egy egész héten át fenyőillat, izgatott készülődés, vidám gyermekzsivaj tölti be a termet, és szebbnél szebb koszorúk készülnek. Szabó Lajos kanonok, cserkészvezető minden évben beszél az advent jelentőségéről, a várakozás öröméről. Idén kihangsúlyozta, hogy legszentebb ünnepünket csak úgy menthetjük meg, ha nem hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a szeretetlenség, a reménytelenség, a vásárlási láz. A Tanulók Palotájának munkatársai a természetes díszítő elemekről is gondoskodtak és aprólékos, türelmes szeretettel adták tovább az adventi koszorúkészítés fortélyait.

 

Pedagógus Életműdíj Szabó Lajosnak

A Kovászna Megyei Pedagógusok Szövetsége november 25-én huszonöt nyugdíjas és még aktívan dolgozó pedagógus munkáját értékelte, jutalmazta. A cserkészmozgalom újrahonosításáért és a katolikus osztályok elindításért Szabó Lajos kanonok-plébánost Pedagógus Életműdíjjal tüntette ki a szövetség. Idén az általa alapított 40-es számú Szent György cserkészcsapat húsz évet töltött.