Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Komplex program szexualitás és drogprevenció témakörben székelyudvarhelyi fiataloknak

A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálatának székelyudvarhelyi csapata Szé­kely­ud­var­hely Önkormányzata támogatásával komp­lex programot szervezett szexualitás és drog­prevenció témakörben, bevonva a város több iskoláját, gimnáziumát.

A Segítség, serdülök! prevenciós program több mint 200 fiatalhoz jutott el. Tény, hogy nemcsak a fiatalok szexuális szokásai változtak meg, hanem az információszerzésnek a módja is, az internet elterjedésével egyre több téves információ jut el ehhez a generációhoz. Ezért fontosnak találtuk egy olyan program kidolgozását, ahol a tinédzserek nyelvén tudunk beszélni nyíltan a szexről, alkoholról, cigarettázásról, drogokról. Az a tapasztalat, hogy a fiatalok magukra vannak hagyva a problémáik­kal, szükségük van arra, hogy érezzék, megbecsülik őket, szeretik, elfogadják, meghallgatják és segítik őket.

Meg kell tanulniuk, hogy felelősséget vállaljanak tetteikért és elfogadják azok következményeit. Tanulmányok igazolják, hogy minél fejlettebb a gyermek szexuális kultúrája, annál később kezd bele annak gyakorlati alkalmazásába. És fordítva: minél később kezdi el, annál nagyobb a felelősségtudata. Ezekre a tapasztalatokra alapozva dolgoztuk ki a prevenciós programunkat, és különböző témákat beszéltünk meg, így élettani, biológiai változások serdülőkorban, higiéné, párkapcsolat, szerelem, szexuális viselkedés, fogamzásgátló módszerek, abortusz, szexuális úton terjedő betegségek, AIDS, nagy hangsúlyt fektetve az egymás megbecsülésén és tiszteletben tartásán alapuló partnerkapcsolat fontosságára. Továbbá beszéltünk az alkohol, cigaretta és a különböző drogok káros hatásairól. A program végén minden fiatal kapott egy tájékoztató füzetet az elhangzottak rövid és lényeges kivonatáról.

A fiatalok visszajelzéseikből kiderült: rengeteg téves és félinformációt sikerült tisztázniuk, találkoztunk olyan megdöbbentő kijelentéssel is, hogy már két hete leszokott a cigarettáról, és akadt olyan fiatal is, aki a könnyebb drogok legalizálása mellett voksolna.

Nagyon pozitív visszajelzés volt számunkra, amikor szülők kerestek fel azzal, hogy az előadás hatására gyerekük le szeretné szoktatni őket a dohányzásról, de tanárok is jelezték, hogy a szülők helyeselték az ilyen jellegű tevékenységeket.

Összességében sikeres volt a program, elérve a kitűzött célt, azt, hogy bekapcsolódtak nem csak az iskolák, hanem a szülők is.