Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.


November 24-én Oláh Zoltán, a gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és papi szeminárium rektora, biblikus szakember az egyház és a Biblia kapcsolatát mutatta be a kolozsvári Katolikus Akadémia  új ismeretekre vágyó hallgatóságának. Az előadó annak tudatában állította össze előadását, hogy a laikus közönség is követni tudja azt, ezért az újabb, a témába vágó szakirodalom említése mellett egészen alapvető témákat is tárgyalt, mint a Biblia sugalmazottságának kérdése, a bibliai kánon kialakulása, története, fejlődése, az ószövetségi és újszövetségi iratok jellege, megírása, fordítása, és mindenekelőtt természetesen használata, értelmezése. Kitért olyan problematikus helyzetekre is, mint a katolikus egyházban korábban a bibliaolvasásra felállított tilalom – 

ez a képzettséggel nem rendelkező olvasók sokszor félreértésekhez vezető olvasatai ellen szólt, s azt kívánta elősegíteni, hogy a Biblia keletkezési körülményeit ismerő magyarázat kísérje a szent szöveg olvasását. Ma ez a tilalom annyira a múlté, hogy a fiatalabb generáció nem is hiszi el, hogy létezett ilyen. Oláh Zoltán a következtetései közt is hangsúlyozta, ahogyan a bevezetőben jelezte: a Biblia Isten szava, de nem a mennyből szállt alá, hanem emberek közreműködésével, századokon át íródott, egy fejlődési folyamat eredménye; különböző könyvei különböző történelmi-társadalmi helyzetekben születtek, sőt, még olykor egymással vitatkozó részek is vannak benne. Ettől teljes, élő és izgalmas, ezért tud ma is lenyűgöző lenni, kérdéseket intézni olvasójához és válaszokat kínálni a keresőknek. És pont ezért fontos az a közösség, amely a különböző korok olvasási és értelmezési kereteit is ismeri, számon tartja. Mert a Biblia a keresztények számára nem csak egy könyv a sok közül, hanem a könyvek könyve, a közösségi élet központja és forrása, a liturgia, az istentiszteleti formák, rítusok kiinduló- és gyűjtő(gyújtó)pontja. Az egyház nem kisajátítja a szent írásokat, hanem tisztelettel úgy használja őket, hogy azok a közösség szellemi-lelki javát, építését szolgálják. Kívánatos és örvendetes, ha a nem vallásos emberek is olvassák a Szentírást. Ám aki nem ismeri az egyes könyvek történelmi, kulturális hátterét, nagyon egyéni, szubjektív és nem helytálló értelmezésekbe tévedhet. Aki azonban Oláh Zoltán előadását meghallgatta, ezek elől immár ki fog térni.


Az előző évi és idei előadások, az azokon készült képek megtalálhatóak a BBTE RK Teológia Karának honlapján a Katolikus Akadémia címszó alatt (http://rocateo.ubbcluj.ro/hu/index.html), híreket, képeket talál a Facebookon is, valamint lehet írni a szervezőknek a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. A Katolikus Akadémia következő, idei utolsó előadása december 15-én lesz, Nagy József tartja Miben példaadó számunkra az őskeresztények élete? címmel.