Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

A IX. erdélyi főegyházmegyei kreativitásvetélkedő a Szent László-évben is lehetőséget biztosít minden iskoláskorú gyereknek, fiatalnak kreatív képességeinek versenyszerű bemutatására 12 kategóriában A 2017. április 7-én és 8-án tartandó vetélkedő Marosvásárhelyen lesz a Római Katolikus Teológiai Líceum és a Keresztelő Szent János plébánia / Pro Vita Cristiana Alapítvány szervezésében. Kétfordulós regisztrációval lehet bejelent­kez­ni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. Az előregisztráció február 10-ig tart.

 

A passzív kategóriákban (rajz, fotó, naptár, plakát, dombormű/körplasztika) a részvételt helyettesítheti az alkotás elküldése is. Ez esetben mellékelni kell egy maximum húszsoros bemutatást is. Az időszaki kiállítás miatt a rajzokat, fotókat, plakátokat, naptárakat akasztóval is el kell látni. A művészeti szakos diákok alkotásait külön bírálják el. Az aktív versenykategória (irodalom, szavalat, bábjáték/dramatizálás, rövidfilm, zene, tánc, sport) feltételezi a személyes jelenlétet. Egy-egy versenyző több kategóriában is indulhat: aktív versenykategóriában csak egy kategóriában lehet regisztrálni, a passzív kategóriák esetében nincs megkötés.

Részletes versenykiírás:

Rajz: Szent Lászlót vagy Szent László-legendát/annak részletét ábrázoló, felismerhető alkotás. Személyenként egy alkotást lehet beküldeni, amely lehet grafika vagy bármilyen technikával készült festmény. A hátoldalán fel kell tüntetni a pályázó nevét, életkorát/osztályt, az iskola nevét, címét, a mű címét és a technikát, valamint az irányítótanár nevét. Az időszaki kiállítás miatt a rajzokat kartonra kell ragasztani (azonosító adatokat felírni). A zsűri kérése: a papírra készülő rajzokhoz a versenyzők rajzpapírt használjanak, lehetőleg kerüljék a fénymásoló papír használatát.

Korcsoportok: 0–II. osztály, III–V. osztály, VI–IX. osztály, X–XII. osztály

Dombormű/körplasztika: Szent Lászlót vagy Szent László-legendát / annak részletét ábrázoló, felismerhető alkotás. Személyenként egy alkotást lehet beküldeni. Minden alkotást kísérjen egy rövid leírás, amely tartalmazza a pályázó nevét, életkorát (osztályt), az iskola nevét, címét, a mű címét és a technikát, valamint az irányítótanár nevét.

Korcsoportok: III–V. osztály, VI–IX. osztály, X–XII. osztály

Fotó: A fotókat Szent László tisztelete ihlesse. A képek értékelésénél a témaválasztást, technikai megvalósítását és esztétikai értékét is pontozzák. Legtöbb három darab (kb. 20x30 cm, színes vagy fehér-fekete) képpel lehet jelentkezni. A képeket 30x40 cm (kemény) papírlapra kell ragasztani a szerző neve, osztálya és a kép címe feltüntetésével.

Korcsoportok: II–V., VI–IX. és X–XII. osztályosok

Plakát: Egy A3-as méretű plakát megtervezése a verseny témakörében, egy, a jelentkező által kiválasztott technikával (lehet számítógépes képfeldolgozás Photoshop, Corel Draw vagy tempera, akril, pasztell). Fontos szempont a kép és a szöveg szerves egysége.

Korcsoportok: III–V.; VI–IX. és X–XII. osztály.

Naptár: Egy A3/A4/A5-ös méretű naptár megtervezése a verseny témakörében. Tartalmaznia kell az év minden hónapját, az adott hónapban egy-egy olyan templom képi megjelenítésével, a jelentkező által kiválasztott technikával (lehet számítógépes képfeldolgozás Photoshop, Corel Draw vagy tempera, akril, pasztell), amelyben Szent László-ábrázolás (oltárkép, freskó, szobor stb.) található.

Korcsoportok: VI–IX. és X–XII. osztály.

Irodalom: Próza vagy vers helyben történő írása megadott, Szent László-kultusszal kapcsolatos idézet alapján.

Korcsoportok és feladat: II–IV. (próza, levél), V–VIII. (próza, levél, napló), IX–XII. osztály (próza, levél, napló, monológ)

Szavalat: Egy vers elszavalása a zsűri által kiválasztott és a versenyzőkkel közölt repertoárból. Minden versenyzőnek két verssel kell készülnie.

Korcsoportok: 0–II. osztály, III–V. osztály és VI–VIII. osztály, IX–XII. osztály

Dramatizálás/bábjáték: Szerepjátékkal bemutatni egy történetet a vetélkedő mottójának témaköréből. A forgatókönyv lehet saját szerzemény is.

Korcsoportok: 0–IV., V–VIII., IX–XII. osztály

Kivitelezés: csoportos. Pontozzák a díszlet eredetiségét is.

Rövidfilm: 10–20 perces alkotásban bemutatni egy, a Szent László-kultuszhoz köthető vagy a Szent László-évhez kapcsolódó egyházmegyei, helyi rendezvényt vagy egyházi eseményt. Pontozzák a hitelességet, az érthetőséget, az objektivitást, az érdekességet, a filmezési effektusokat, a kísérőzenét, s azt, hogy mennyire érte el a film a célját.

Korcsoportok: V–VII.; VIII–IX. és a X–XII. osztály.

Zene: Hangszeres vagy vokális, egyéni vagy csoportos előadás, a tematikával kapcsolatos ismert vagy saját szerzemény előadása.

Korcsoportok: 0–II., III–V., VI–IX., X–XII. osztály.

Tánc: Szent-László ünnepségekhez köthető erdélyi népszokás, népi játék táncos előadása tematikus tánc formájában. Pontozzák a hagyományos népi játék eredetiségét, a koreográfiát, a viseletet és a kivitelezést.

Korcsoportok: 0–II. osztály, III–V. osztály, VI–VIII. osztály, IX–XII. osztály

Megjegyzés: A regisztrálók felkészítője a tánc témáját előre be kell jelentse, hogy a zsűri ezt véleményezze, javaslatokat tehessen.

Sport, stafétaverseny: A versenyzők négyfős csapatokban jelentkezhetnek. Minden csapattag egy sporttevékenységet teljesít (távolugrás, gyorsfutás, kosárra dobás és akadályfutás). A staféta átadására csak a verseny tematikájával kapcsolatos tesztjellegű feladatlap kitöltése után lesz lehetőség. A csapat teljesítményét a sportgyakorlatok összesített eredménye és a feladatlapon elért pontszám alapján rangsorolja a zsűri. Az elméleti kérdéscsomagot a regisztrálók e-mailben kapják meg.

Korcsoportok: III–V.; VI–IX. és X–XII. osztály.

 

Regisztrációkor szükséges jelezni a sajátos igényeket, például hangosítás, kellék, hangszer, videoprojektor stb.