Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

XXVI. évfolyam 49. szám, 2016. december 4.

Interjú

Oláh Zoltán teológiai tanárt Fábián Róbert kérdezi

Három évvel ezelőtt vállalta el, hogy a lap Vasárnapi örömhír rovatában hétről hétre megosztja a vasárnapi evangéliumhoz fűződő gondolatait az olvasókkal. Mi indította erre a hosszú távú, rendszeres munkára?

Egyszerű a válasz: dr. Bodó Márta főszerkesztő asszony már régebb kifejezte szándékát, hogy szeretné, ha elvállalnám a vasárnapi homíliák írását. 2003–2012 között erre nem mertem vállalkozni, mert a tanári feladatok mellett a Papnevelő Intézet rektoraként nehéz lett volna megbirkóznom a feladattal. Egy alkalommal – igaz, csak szóban – azt ígértem, hogy amikor már nem leszek rektor, megpróbálhatjuk. Az ígéretemet nem felejtette el, én meg nem szegtem meg. Köszönöm neki a a bátorítást és a bizalmat.

Elkezdődött az advent, s nemcsak a reggeli roráték foglalkoztatják ilyenkor az embert, kicsit és nagyot egyaránt, hanem az ünnepek is. Az olyanok, mint például a közelgő Mikulás. Mindenkinek van gyerekkori emléke, otthoni és közösségi is, gondolom. Otthonin értjük a fényesre pucolt csizmákat (ilyenkor még a legelvetemültebbek is cipőpucolót ragadnak), közösségin például azt, amikor az óvodában a takarító néni Mikulás-ruhát ölt és ajándékot oszt. Van gyerek, akinek rémregényszerű élményeket okoz a látvány, de legalább egész évben lehet ijesztgetni, hogy ha nem lesz jó, jön a Mikulás. Vagy a Télapó. Néha összemosódnak a fogalmak. Egyesek szerint a Télapó a szocialista rendszer találmánya, mivel nagyon nem illett az akkori világképbe egy katolikus püspök alakja. Viszont sok népnél nincs Mikulás, csak Télapó, aki karácsonykor érkezik.

Panoráma

Fr. Gegő Julianus - GyergyószárhegyHetilapunk 25. évfordulójára felelevenítjük a kezdeteket. Egyik sikeres rovatunk volt az Erdélyben „barátokként” ismert ferencesekről és ferencesek által írt rovat. Ennek egykori fejlécét használjuk most az adventi készületről szóló, ferencesekkel készült kisinterjúkat közlő rovatunkhoz. 

Ferencesek az adventről és a karácsonyról 

Arról kérdeztük a Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartományának szerzeteseit, mit jelent az adventi várakozás, a karácsonyra való készülés a 21. századi ferences életében, és mit gondolnak, hogyan kellene helyesen várakoznia a ma emberének, mire kellene figyelnie az adventi-karácsonyi időszakban. Advent második vasárnapján fr. Gegő Julianus gyergyószárhegyi lelkész és fr. Urbán Erik csík­somlyói templomigazgató osztja meg gondolatait.

Panoráma

A Vasárnap egykori munkatársai vallanak munkájukról, a lapról

Jakab Gábor volt a Vasárnap első főszerkesztője. Arra kértem, meséljen a lap indulásáról a saját szemszögéből.

Az 1989-es politikai fordulattal megteremtődött annak lehetősége, hogy négy évtizedes kényszerszünet után erdélyi egyházunknak újra saját sajtóorganuma lehessen. 1990 februárjában hatalmas érdeklődés mellett az első lapszám Keresztény Szó címen meg is jelent. A meglehetősen magas színvonalú kiadvány mellett hamar megszületett viszont az igény egy újabb, családias hangvételű újság megjelentetésére, amelynek első száma 1991. október 6-án Vasárnap címen látott napvilágot. Ennek immár 25 éve. Egy emberöltő! „Egyetlen jókívánságom van – írtam akkor főszerkesztőként a beajánló sorokban –, hogy lelki gazdagodásunknak sokáig hasznos eszköze lehessen vasárnapról vasárnapra – a Vasárnap”.

Panoráma

Csúcs Mária, Csíkszereda: Kezdetektől olvasója vagyok a lapnak, 1995 novemberétől csíkszeredai tudósítóként is dolgozom a Vasárnapnak. A rendszerváltás után örültem, hogy végre egyházmegyénknek is lehet saját lapja, de hiányoltam belőle a csíki eseményeket, megkérdeztem a szerkesztőket, miért nincsenek. Szokták mondani, hogy aki keres, az talál. Ez elég „sajátosan” alakult: én kérdeztem, és ők megtaláltak engem. Meghívtak az éppen alakulgató tudósítói csapatukba. Szerkesztőként dolgoztam akkor a helyi televíziónál, amúgy is részt vettem számos rendezvényen, így könnyebben értesültem a Vasárnap olvasói számára is hírértékű történetekről. A csíksomlyói Hármashalom-oltár elkészítése óta a térség számos eseményéről, ünnepéről, létesítmények, emlékhelyek avatójáról küldtem beszámolót. Most, az ünnep alkalmával, jó érzés számomra visszatekinteni minderre. Az elkészített tudósítások alkalmával nagyszerű, csodálatra méltó emberekkel, kiváló személyiségekkel ismerkedhettem meg. Remélem, az átélt élmények hangulatából, üzenetéből beszámolóim segítségével olvasóink is részesültek. Gratulálok és minden jót kívánok a nagyszerű, lelkes munkatársaknak! Kitartást számukra, hogy sok-sok tartalmas lapszámmal ajándékozzák meg tisztelt olvasóinkat!

Panoráma

EMEI-előadás 

Királyi jogar vagy töviskorona? Krisztus király ábrázolása az egyházművészetben – ezzel a címmel tartotta a 2016/2017-es év első előadását az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola. Az egyházművészeti szakosztály nevében Fülöp Zsombor V. éves kispap nyitotta meg az előadást. Rövid köszöntőjében az ünnep fontosságáról beszélt, valamint arról, hogy mennyire fontos a ma embere számára közel hozni Krisztusnak mint a világmindenség királyának gondolatát. Ezt követően köszöntötte az előadót, Sabău-Trifu Cristina képzőművészt, aki megosztotta a jelenlévőkkel tapasztalatát Krisztus Király ábrázolása kapcsán. Elmondta, hogy fiatal képzőművészként, egy plakátkészítés kapcsán felmerült a kérdés, hogy a megdicsőült vagy a szenvedő Krisztus képe az igazi királyábrázolás? Ezt vizsgálva körüljárta mindkét ábrázolásmód mély gyökerét, amely szerint minden történelmi kor rendelkezett egy sajátos krisztusértelmezéssel, s erre számos befolyásoló tényező hatott, mint például társadalmi, filozófiai hatások. Kifejtette: nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a krisztusábrázolások egyúttal az „egyházképről” is tanúskodnak, vagyis arról, hogyan képzeli egy adott kor Jézust és az ő egyházát. A képzőművész előadásában gazdag képanyaggal szemléltette a különböző ábrázolásmódokat, korsza­kok és stílusok szerint, rámutatva azok sajátosságaira. „Krisztus egyháza akkor igazi, amikor szolgáló egyház” – jelentette ki előadásában a művésznő.

Panoráma

Amikor tudomásunkra jutott, hogy Ferenc pápa meghirdette az Irgalmasság jubileumi évét, arra gondoltunk, hogy ez a szentév ne csak papíron legyen kipipálva közösségünkben, gyümölcseit is élvezzük mindannyian. Már az elején elkészítettük az ütemtervet és a programokat. Most, a szentév végén elmondhatjuk: sok szép és érett gyümölcse lett ennek az évnek.

A plébániai hitoktatásban 2015 adventjétől több alkalommal előtérbe került az irgalmasság testi, lelki cselekedeteinek témája. A gyerekek plakátot készítettek az irgalmasságról. Az egyházközség által szerkesztett és kiadott Katolikus naptárban, amelyet a hittanos gyermekek rajzai díszítettek, minden hónapnak volt egy irgalmassági cselekedete.

Panoráma

A IX. erdélyi főegyházmegyei kreativitásvetélkedő a Szent László-évben is lehetőséget biztosít minden iskoláskorú gyereknek, fiatalnak kreatív képességeinek versenyszerű bemutatására 12 kategóriában A 2017. április 7-én és 8-án tartandó vetélkedő Marosvásárhelyen lesz a Római Katolikus Teológiai Líceum és a Keresztelő Szent János plébánia / Pro Vita Cristiana Alapítvány szervezésében. Kétfordulós regisztrációval lehet bejelent­kez­ni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. Az előregisztráció február 10-ig tart.

Hírek, hirdetések

Adventi lelkigyakorlat fiataloknak

Biztosan mindenki érezte már, hogy nagyon hamar elszalad az advent ideje, és csak azon kapja magát, hogy az első gyertya meggyújtása után szinte beesik a karácsonyfa alá. Ezt a folyamatot szeretnék megtörni a ferences szerzetesek egy lelki hétvégével, ahol a résztvevők kicsit elcsendesedve előkészíthetik szívüket a kisded Jézus befogadására.

Az adventi lelkigyakorlat fiataloktól fiataloknak szól, így szívesen fogadnak ötleteket a megvalósításhoz is. Várnak minden olyan 16–38 év közötti fiatalt, aki szeretne kilépni a megszokott mindennapokból, és közösen várakozna december 16–18. között Székelyudvarhelyen, a ferences kolostorban.

Jelentkezni és további információkat kapni a www.ferencesprogramok.ro honlapon lehet.

 

Gyors információkért a 0749-993285-ös vagy a 0746-774701-es telefonszámot lehet hívni. (Csíki Beáta)