Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Új, kreatív modszerek a Szentírásolvasáshoz

A Katolikus Magyar Bibliatársulat a Szentírás egyéni és csoportos olvasásához új, kreatív módszereket és játékokat mutat be december 1–2. között Csíksomlyón, a Szent István-otthonban (Szék út 152. szám). A program szombaton 10 órakor kezdődik, és vasárnap délután 2 órakor ér véget. Érdeklődés és bejelentkezés november 28-ig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, valamint a következő telefonszámon: 0745-593390. Szeretettel várunk mindenkit! (Magos Gyöngyvér)

 

Képzés az alternatív és augmentatív kommunikációról

Szakértőket, szülőket, pedagógusokat, gyógypedagógusokat, logopédusokat, speciális nevelési igényű gyerekeket nevelő személyeket szólít meg az a képzés, amelyet a Boldog Scheffler János Központ a Pyramid Educational Consultantsszal, a módszer egyedüli, hivatalosan engedélyezett oktatóközpontjával szervez november 29-én és 30-án. A Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek által működtetett központban tartott képzés alkalmával a PECS (Picture Excange Communication System) módszer alapjait sajátíthatják el a résztvevők, amely által többek között növelhető a gyerekek kommunikációs készsége és függetlensége; a kommunikáció funkcionalitása révén csökkenthetők a viselkedésproblémák; támogatható a kapcsolatteremtő készség; motivációs stratégiák révén pedig elősegíthető a fejlődés. A tréning végén a résztvevők tanúsítványt kapnak, és a szakmában dolgozók számára 13 kreditpontot. A képzést Lili Covaci pszichológus tartja, a módszer egyedülálló hivatalos romániai képzője. A részvételi díj 1000 lej szakembereknek, 850 lej diákoknak és 750 lej szülőknek. Jelentkezni a 0740-612958-as telefonszámon, valamint az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet. (A szatmári egyházmegye sajtószolgálata)

 

Zenei érdekességek Nagyváradon

Sokszínű művek csendülnek fel november 25-én, vasárnap este 6 órai kezdettel a nagyváradi Szent László-templomban Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész szervezésében. Érdekességként felcsendül E. Grieg Peer Gynt szvittjéből két tétel, valamint a híres Fr. Scubert Grande Marche Funébre négykezes változatokban. De érdekességek lesznek majd a trombita-, harsona-, illetve klarinétversenyművek is, valamint Thurzó ebben a hónapban is elő fog adni két darabot a templom sötétjében. A klasszikus zenei koncerten megemlékeznek majd a hirtelen elhunyt Tokaji Ágnes hegedűművészről is. A belépés ingyenes. Mindenkit nagy szeretettel várnak.

 

Templomszentelési évforduló

Temploma felszentelésének évfordulóját ünnepelte november 18-án a szatmárnémeti Szentlélek egyházközség. Tizennyolc év telt el azóta, hogy Reizer Pál püspök 1994. november 20-án felszentelte a szatmárnémeti Szentlélek-templomot. Építését rögtön a változások után tervezték, de alapkövét csak 1991. május 1-jén helyezték le. Azóta nemcsak a templom, de a közösség is felépült, szépen növekszik, gyümölcsöket hoz. Az elmúlt évekért adtak hálát november 18-án, vasárnap a tizenegy órától kezdődő ünnepi szentmisén, amelyen Vass Lóránd, a Kis Szent Teréz plébánia segédlelkésze mondott szentbeszédet. A vasárnapi ünnepi alkalom előtti három estén triduumot tartottak, amelyeket szintén Vass Lóránd mutatott be. (józsa)

 

Sötétségből a fénybe

A drog fogságából szabadult fiatalok tanúságtételét hallgathatták meg a szatmári egyházmegye több pontján. A Comunita Cenacolo fiataljai a drog fogságából szabadultak, és ma már őszintén tudnak vallani a megélt rosszról, a választott jóról. Tanúságtevésükre Sötétségből a fénybe címmel, első alkalommal november 16-án a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban került sor. Ugyanazon a napon Nagykárolyba is ellátogattak, ahol a Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceumban beszélgettek a diákokkal, majd kiutaztak az erdődhegyi Helga Winter közösségi házba, ahol az iskola XII-es tanulói hivatástisztázó lelki hétvégéjéhez csatlakoztak. Ezzel nem zárult le látogatásaik sora, ugyanis 17-én és 18-án a nagybányai Krisztus Király plébánián tettek tanúságot. Szombaton este főleg a fiatalokhoz szóltak, vasárnap délelőtt pedig minden érdeklődőnek beszéltek a szenvedélybetegségek, a kábítószer veszélyeiről, romboló hatásairól. A Comunita Cenacolo közösséget Elvira Petrozzi nővér alapította 1983-ban a kábítószerfüggő fiatalok megsegítésére. Központjuk Saluzzoban, Olaszországban működik, de szerte a világban – Franciaországban, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Brazíliában, a Dominikai Köztársaságban, Ausztriában – több mint harminc házat tartanak fenn. (józsa)

 

Megújult a gyulafehérvári papnevelő intézet honlapja

Új címen, megújult kinézettel várja az olvasókat a gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet honlapja. Az intézmény a www.seminarium.ro címen érhető el.

 

Adventi papi rekollekció a főegyházmegyében

 

Az adventi lelki nap két témában zajlik a főesperesi központokban. Az első körben december 10-én, hétfőn Marosvásárhelyen; 11-én, kedden Gyergyószentmiklóson; 12-én, szerdán Csíksomlyón; 13-án, csütörtökön Székely­udvarhelyen az Evangélizálás a mai világban címen dr. Székely Dénes kanonok, teológiai tanár, gyulafehérvári tanulmányi igazgató tart előadást és elmélkedést, a második körben december 10-én, hétfőn Kézdivásárhelyen; december 11-én, kedden Sepsiszentgyörgyön a Szent Benedek plébánián; 12-én, szerdán Kolozsváron; 13-én, csütörtökön Gyulafehérváron Hit, ökumenizmus és vallásközi párbeszéd címen lesz előadás és elmélkedés. Előadók: dr. Zamfir Korinna és dr. Nóda Mózes kolozsvári egyetemi tanár.

A lelki nap minden központban a szokott időben kon­celeb­rációs szentmisével kezdődik a kerület valamennyi papjának részvételével.

A szentmisét követően külön elmélkedésen vesznek részt a paptestvérek, utána elvégezhetik adventi szentgyónásukat. Az előadást és megbeszélést közös ebéd követi, ahol lehetőség lesz az előadás anyagának és egyéb közös problémáknak a továbbtárgyalására. (A gyulafehérvári főegyházmegye sajtószolgálata)

 

 

Felhívás a XX. Gellért Sándor vers- és prózamondó versenyre 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmári szervezete, valamint a Szent-Györgyi Albert Társaság december 15–16. között rendezi meg a XX. Gellért Sándor vers- és prózamondó versenyt. A verseny célja a népköltészet és az egyetemes magyar irodalom népszerűsítése, különös tekintettel a Magyarország határain kívüli magyar irodalomra. A verseny kiemelt célja anyanyelvünk ápolása, a tiszta szép magyar beszéd iránti igény felébresztése, illetve ébrentartása.

A szervezők a 20., ünnepi, Gellért Sándor vers-és prózamondó versenyt azzal akarják nevezetessé tenni, hogy lehetőség szerint meghívják az eddigi győzteseket, akik az erre az alkalomra szervezett versmondó estélyen lépnek fel a Harag György Társulat Ács Alajos Stúdiójában.

 

Részvételi tudnivalók

A XX. Gellért Sándor vers- és prózamondó versenyen azok a műkedvelők vehetnek részt, akik betöltötték 16. életévüket.

A jelentkezők december 10-ig küldhetik el az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmárnémeti szervezetének címére jelentkezési lapjukat, az alábbi adatokkal: a versmondó neve, születési adatai, foglalkozása, pontos címe, telefonszáma, e-mail címe. Kérjük, mellékeljék a bemutatásra szánt irodalmi művek címeit és szerzőinek nevét is.

Egy-egy fellépés időtartama nem haladhatja meg a 8 percet, de nem lehet kevesebb 2 percnél.

Útiköltséget nem tudunk megtéríteni. Kérjük a szavalókat küldő intézményeket, vállalkozókat, oktatási intézményeket, hogy támogassák a versenyzőket az utazási költségeik megtérítésével vagy részbeni támogatásával.

Levelezési címünk és elérhetőségeink: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Szatmárnémeti, Vasile Lucaciu utca 18. szám, tel.: 0261-768110, Veres-Kupán Enikő: 0730-015294., e-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

A XX. Gellért Sándor vers-és prózamondó verseny irodalmi anyaga:

1. Egy szabadon választott vers vagy próza a Magyarország határain kívüli magyar irodalomból.

2. Egy szabadon választott vers vagy próza az egyetemes magyar irodalomból, amelybe beletartozik a Magyarország határain kívüli magyar irodalom, illetve a népköltészet minden műfaja.

 

Díjazás

Az első három helyezett versmondó pénzjutalomba részesül, a versenyzők által legjobbnak tartott, valamint a legtöbb közönségszavazatot összegyűjtő szavaló pedig könyvcsomagot nyer. Ezenkívül felajánló intézmények, vállalkozók, magánszemélyek, szervezetek ajándékainak kiosztására is sor kerül.