Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Útjelző

(VI. és IX. parancsolat, 19. rész) 

A mesterséges megtermékenyítés nem egyéb, mint a csírasejtek egyesítése külső be­avat­kozással. A növénytermesztésben és állatte­nyész­tésben régóta alkalmazott módszer a nemesítésre.

Az ember esetében a mesterséges megtermékenyítés történhet az anyaméhben (in utero), ez latinul inseminatio arteficialis. Vagy történhet az anyaméhen kívül, lombikban (in vitro). Ez latinul fecundatio arteficialis.

Heterológ a mesterséges megtermékenyítés, amennyiben nem az apa ivarsejtjével és/vagy nem az anya petesejtjével történik a megtermékenyítés. Az egyház számára ez elfogadhatatlan, mert elszakítja az életfakasztást a nemzéstől. Az ilyen beavatkozások igen nagy hányada sikertelen is. Olykor pedig ha létre is jön a megtermékenyülés, az embrió nem fejlődik megfelelően. Ráadásul ha a beültetéshez szükségesnél nagyobb számban történik a megtermékenyítés, az úgynevezett „fölösleges embriókat” elpusztítják vagy tudományos és orvosi kísérletekhez használják fel. Ezzel a mesterséges megtermékenyítés az emberi életet és méltóságot a pusztán „biológiai anyag” szintjére viszi le, amivel szabadon rendelkeznek. A lengyel püspöki kar szerint erkölcsileg elfogadhatatlan az embriók megölése és lefagyasztása, csakúgy, mint szelektálásuk.

A heterológ mesterséges megtermékenyítés hátrányt jelenthet a gyermekre és a házastársra, főleg ha a gyermek fejlődése nem felel meg a házaspár, különösen a férj kívánságainak. Amikor ezt a megtermékenyítést azzal indokolják, hogy a házasság megmentéséhez gyermekekre van szükség, akkor a gyermek eszköz lesz a házasság megmentésében.

Akik a heterológ mesterséges megtermékenyítést helyeslik, feltételként szabják, hogy a spermát adónak ismeretlennek kell maradnia a gyermek miatt, akinek súlyos sokkot jelentene, ha megtudná igazi származását, és a házaspár miatt is, akik számára sok komplikáció adódhat kettejük kapcsolatában.

A titoktartásból következőleg azonban az is előfordulhat, hogy ugyanattól a csírasejtadótól származó gyermekek egymás között kötnek házasságot. A titoktartás megakadályozza ugyan, hogy a nő ismerje a spremaadót, de nem akadályozhatja meg, hogy bensőleg ne foglalkozzék gyermekének apjával, aki így akaratlanul is a házasok legbensőbb világába zavar bele.

Végül a spermaadó joga is sérülhet, hiszen semmiféle kapcsolata nem lehet a saját gyermekével.

Homológ a mesterséges megtermékenyítés, amely bizonyos fenntartásokkal elfogadható. De csak azon esetben, amennyiben a megtermékenyítés/fogamzás a házastársak testén belül történik, és az emberi közreműködés a segítés jegyeit ölti magára (például fiatal házasok, de nincs gyermekük, a férfi nem abszolút steril, és a nő nemi szervei is egészségesek, de más problémák miatt a fogamzás elmarad).

Erkölcsi és jogi nehézségek azonban itt is felmerülnek: a házasságon kívül élő nő esetében a mesterséges megtermékenyítés igazságtalanság a gyermekkel szemben, akinek nemcsak anyjához van joga, hanem az apához is. Ha a férjet nem találó vagy házasodni nem akaró nő életének beteljesedéséhez saját gyermeket akar, egyoldalúan csak önmagára gondol, és a gyermeket eszköznek tekinti saját boldogságához…

A homológ mesterséges megtermékenyítés személytelenné teszi a nemzést, illetve anyagiassá és gépiessé torzítja.

 

A nemek megváltoztatása – transzszexuálítás

A férfiből nőt, nőből férfit operálnak. Ez egy pszichoszexuális rendellenesség. Egyes személyek nemüket megváltoztató műtétnek vetik alá önként, saját kérésre magukat. Leginkább férfiaknál jelentkezik, de nőknél is előfordul. Ennek ismertető jele szokott lenni az, ha férfi létére női ruhákba szeret öltözni, kifesti a száját.

A szakemberek azt feltételezik, hogy kialakulásáért a születést megelőző időben a mellékvesekéregben nagyobb mennyiségű androgén hormon termelése okolható. Ez befolyással lehetett a normális pszichoszexuális fejlődésre. Természetesen ehhez a szülők nevelési hibái, valamint a káros környezeti hatások is hozzájárulhatnak.

Az ilyenek élete egyáltalán nem nevezhető gördülékenynek. Hosszú távon a nemi azonosság zavara depresszióhoz, lelki összeomláshoz és sok esetben öncsonkításhoz vagy éppen öngyilkossághoz vezethet. Ezért kezelése meglehetősen körülményes, mivel rengeteg türelmet, kitartást igényel mind az érintett, mind pedig a hozzátartozók részéről. Nem utolsósorban pedig szükség van az illető együttműködésére ahhoz, hogy ezeken a kezeléseken részt vegyen.