Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Román stílusú ablakra bukkantak a kaplonyi ferences rendházban 

A múlt egy darabja került elő a kaplonyi ferences rendház emeleti részének belső felújítása során. A kolostor templommal érintkező falán, az északi részen egy román stílusú ablakra bukkantak a vakolat alatt, ami megerősítheti azt az elméletet, miszerint a 13. században épült bencés monostorból megmaradtak falrészek a történelem során többszöri újjáépítést is megélt ferences kolostor épületében.

November 8-án tájékoztatóra hívták ezért a sajtó képviselőit a kaplonyi renházba, ahol P. Tímár Sándor Fr. Asztrik OFM köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Kiss Imola, a Szatmár Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság munkatársa mutatta be a kaplonyi monostor időben igen változatos és színes történetét.

Mircea Drăgan szintén a kulturális és örökségvédelmi igazgatóságot képviselve már a felfedezésre összpontosított. Elmondta, a kolostor jelenleg zajló felújítási munkálatai során a templommal közös falból levált egy darab, a töltőanyag eltávolítása után pedig egy román stílusú ablakot találtak. Az említett ablak a templomhajó felőli részen található, és afölött az ajtó fölött lehetett, amely az északi részen átjárást biztosított a sekrestyéhez és a templomhoz.

A román stílusú északi, kap­lonyi ablakot hasonlítva az ákosi református templom – egykori bencés kolostor – hasonló ablakával, olyan egyezéseket fedeztek fel, amelyek arra vezethetnek, hogy a két templomot egy időben építtették, ugyanazzal a mesterrel.

A sajtótájékoztatón kiemelték, a jelenleg is futó restaurálás, vagyis az emeleti rész négy termének felújítása Magyarország Külügyminisztériumánál egy nemzeti emlékhely kialakítására elnyert pályázat révén kezdődhetett el. Célja egy négy helyiségből álló kiállítótér létrehozása, amelyben helyet kap a ferences rendház könyvtárának állománya, egy egyházművészeti gyűjtemény a kolostor kegytárgyaiból, egy terem hivatott majd a Károlyi család és a kaplonyi monostor történek bemutatására, valamint egy terem mutatja majd be, hogyan volt berendezve a régmúltban egy ferences szerzetes szobája. A munkálatok decemberben fejeződnek be, a kiállítás pedig állandóan látogatható lesz.

A jelenlegi felfedezés is mutatja, hogy Kaplony a régmúltban is a keresztény hit sugárzó központja volt. Ahogy most is, imádságos emberek élték, akik mindig vigyázták templomukat, a bencések, majd ferencesek kolostorát, amelyeken nem fogott a tatár-, törökjárás, de még a földrengések sem, hiszen mindig újjáépítették.