Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Mobiltelefonnal a gondozottak életminőségének javításáért 

Mobile for Good mottóval olyan szolgáltatást indított el a Vodafone Románia Alapítvány, amely a mobiltechnológiát a hátrányos helyzetű, valamint beteg emberek életének a megkönnyítésére használja. A szolgáltatás úttörő Romániában. Egyelőre három szervezet, a Gyulafehérvári Caritas, a paralimpikonok, valamint a React Alapítvány tesztelhetik a szolgáltatás hatékonyságát. A november 12-én indított próbaprojekt keretében otthoni gondozásra szoruló idősek, értelmi fogyatékkal élő sportolók, valamint cukorbetegek vehetik igénybe egy éven keresztül a Vodafone által közel 500 ezer eurós beruházással kezdeményezett szolgáltatást.

A szolgáltatás keretében alkalmazott technológiának köszönhetően bárhol és bármikor nyomon lehet követni majd az érintettek egészségügyi állapotát. A próbaprojekt keretében 750-en használhatják ingyen a szolgáltatást egy éven keresztül” – foglalta össze Florina Tănase, a Vodafone projektfelelőse.

A Gyulafehérvári Caritas gondozottai közül 150 otthoni gondozást igénylő személy vesz részt a Vodafone projektjében. A 60–90 év közötti, Fehér, Kovászna, Hargita, Hunyad és Maros megyében élő idősek, betegek egy-egy úgynevezett pánikgombbal ellátott telefonkészüléket kaptak, amelynek köszönhetően szükség esetén egy gombnyomással értesíthetik a Caritas betegápoló munkatársait, akik ugyancsak a Vodafone által rendelkezésre bocsátott telefonokon fogadják a segélyhívást, és azonnal fel tudják venni a segélykérővel a kapcsolatot.

A Caritas gondozottain kívül a Vodafone projektjének kedvezményezettei a paralimpikonok is, akiknek sportteljesítménye nyomon követését segíti az új rendszer. A React Alapítvány által gondozott összesen 500 cukorbeteg személy pedig egy úgynevezett Controlin eszközcsomagot kap, amelynek köszönhetően mérhetik a vércukorszintjüket, az adatokat automatikusan a mobiltelefonjukra mentve.

A Mobile for Good programba összesen 475 ezer eurót ruházott be a Vodafone Románia Alapítvány, amely tartalmazza az érintettek rendelkezésére bocsátott telefonkészülékeket, valamint a nyomon követéshez szükséges technikai eszközök kifejlesztését és a szervezetek rendelkezésére bocsátását.

 

A Vodafone Románia Alapítvány romániai karitatív nonprofit szervezet, tevékenysége elkülönül a kereskedelmi társaság tevékenységétől. Az 1998-ban létrehozott alapítvány az évek során több mint 600 programot támogatott összesen 13 millió euró értékben. A támogatott projektek célja gyerekek, idősek, fogyatékkal élők és árvízkárosultak megsegítése volt.