Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Hírek, hirdetések

Feleségek és édesanyák lelkigyakorlata

Szülés és születés témában, 25 és 50 év közötti feleségek és édesanyák számára tartanak lelkigyakorlatot november 21–23. között a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban, Ilyés Erika segítőnővér vezetésével. Jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy a 0755-489.743-as telefonszámon lehet. (mariaradio.ro)

 

Pályázati lehetőség egyetemisták számára 

A LAM Alapítvány és a LAM Mikrohitel Rt. egy évre szóló, egy-egy szakmai ösztöndíjat hirdet agrártudományi, illetve közgazdasági szakon tanuló egyetemi hallgatóknak, az alábbi témakörökben: Az ökológia gazdálkodás jelene és jövője Hargita és Kovászna megyében, illetve Finanszírozási lehetőségek mezőgazdászok számára. Egy ösztöndíj értéke havi 450 RON, ami a 2004/2015-ös tanévre összesen 4050 lejt jelent. A pályázati felhívás és az űrlap letölthető a www.lamilieni.ro és a www.microcreditlam.ro
honlapokról. További információk igényelhetők az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. A pályázat leadásának határideje november 28., 14 óra (a postabélyegző időpontja). A pályázatot a következő címre kell eljuttatni: Societatea de Finanţare Rurală LAM IFN SA, Sf. Gheorghe, str. Gróf Mikó Imre nr. 1, 520003, jud. Covasna.

 

A Krisztus Király-templom búcsúja

A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom búcsúját november 23-án, Krisztus Király vasárnapján ünneplik, előtte két nappal előkészületet tartanak a 18 órakor kezdődő szentmiséken. Az előkészületet és a vasárnapi ünnepi szentmiséket Timár Asztrik OFM tartja. A búcsú napján 12 és 18 órakor lesznek az ünnepi szentmisék. (j.zs.)

 

Székelyföldi Konzultációs Központ

Szakmai tanácskozás keretében nyitották meg a magyarországi Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI, www.tkki.hu) Székelyföldi Konzultációs Központját november 13-án, a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban (K terem). A Pro Educatione Egyesület 2012 óta működik együtt a Türr István Képző és Kutató Intézettel. Ez az együttműködés most érkezett el az intézményesítés szakaszához.
A központ tervezett tevékenységei: a hátrányos helyzetű csoportok kompetenciáinak felmérése, kompetenciafejlesztés, a hátrányos helyzetű csoportok mentorálása, távoktatási programok szervezése, álláskeresési és pályaorientációs tréningek, önismereti, érdekérvényesítési, kommunikációs és tanulástechnikai tréningek, részvétel a felzárkóztatási programok megvalósításában. (Pro Educatione Egyesület)

 

A papi szenátus megbeszélése a főpásztorral

„Hasznosítanunk kell a kapott kegyelmet, biztos tervekké és a tevékenység konkrét formáivá kell alakítanunk azt.” (Szent
II. János Pál pápa: Novo Millennio Ineunte 3) November 13-án, csütörtökön Böcskei László megyéspüspök megbeszélést folytatott az egyházmegye papi szenátusának tagjaival a püspöki palota üléstermében.

 

Új templom megáldása Fogáson

Böcskei László megyéspüspök ünnepélyes szentmise keretében áldotta meg november 15-én, szombaton a Bihar-megyei Fogáson (Foglaş) épült templomot.

 

Kamarakoncertek a kolozsvári ferencesek egykori refektóriumában

Idén negyedik alkalommal tartották meg a deCAMERon 10+ Nemzetközi Kamarazene-fesztivált november 5–13. között Kolozsváron. A műemlékvédelmi konferenciával egybekötött zenei rendezvényt a Kolozsvári Kamarazenei Műhely Egyesület és a Romániai Építészkamara szervezte azzal a céllal, hogy ráírányítsák a figyelmet az igényes kamarazenére. Az előadásokon szó volt Kolozsvár belvárosának különleges értékeiről, és arról, milyen lehetőségek vannak az értékek bemutatására. (Magyar Kurír)

 

Szent Imre-búcsú

 

Szent Imre herceg hét éven keresztül Gellért püspök mellett nevelkedett, aki a tudományok mellett a vallásba is bevezette, majd I. István mellett az államirányítás tudományát, a hadvezérséget és a diplomáciát sajátította el. Cselekedeteiből, életviteléből az egyszerűség és a szeretet sugárzott. A győri csatában a győztes sereget ő vezette, majd amikor lehetőség nyílt Bajorország felé terjeszkedni, a csata és vérontás helyett Imre herceg a békekötést javasolta atyjának. A koronától a halál választotta el fiatalon, a bihari Igfon-erdőben ugyanis egy vadkan felöklelte.Emléknapján, november 5-én a kökényesdi templom ünnepelte búcsúját, amelyen Harsányi László erdődi esperes mondott szentbeszédet. (Józsa János)