Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

XXIV. évfolyam 46. szám, 2014. november 16.

Következő hetünk meghatározó napja Szent Erzsébet ünnepe. Ilyenkor figyelmünk (jó esetben) az adakozásra, mások megsegítésére, esetleg a Caritas gyűjtőakciójára terelődik.

Öröm látni, tapasztalni, hogy az utóbbi huszonöt év során számos olyan, többnyire nagyszerűen működő intézmény jött létre – egyházi keretekben vagy azon kívül –, amely a szegények megsegítését tekinti céljának. Őket támogatni, munkájukat értékelni nemes cselekedet, hiszen nélkülünk nem tudják betölteni küldetésüket, segítenünk kell, hogy segíthessenek.

Ha azonban a Szent Erzsébet napi gyűjtésen a perselybe dobott egy, tíz vagy akár száz lejjel is letudjuk kötelességünket a szeretszolgálat terén, valamit félreértettünk az Evangéliumból. Egy olyan „szamaritánusra” hasonlítanánk, aki a félholtra vert felebarátjára rá sem nézve, bedobná két dénárját a legközelebbi fogadós postaládájába, azzal az üzenettel, hogy egy sebesült ápolására fordítsa. Dicséretes persze már ez is, de Jézus ennél többre akart tanítani, és Szent Erzsébet életpéldája is ennél mélyebb elköteleződésre szólít fel: lehajolni a szenvedőhöz, bekötözni sebeit, megosztani vele azt, ami rendelkezésünkre áll, másokkal a jóra szövetkezni a rászorulók érdekében, és amikor időnket, energiánkat, szívünket megosztottuk velük, akkor – végül – fontos anyagi javainkat se sajnálni tőlük.

Panoráma

Fotó: Csúcs Mária (archív)Ad multos annos! Isten éltesse! – mondjuk egyszerűen Tamás József segédpüspök úrnak 70. születésnapján.

Éppen a háború idején, 1944. november 12-én született Madéfalván, nehéz körülmények között, hiszen édesapját behívták katonának, amikor édesanyja vele, a negyedik gyermekkel volt várandós. Édesanyja a mezőn dolgozott, amikor Madéfalvának azt a részét, ahol a családi házuk volt, lebombázták. Szülei a harangozói és sekrestyési szolgálatot látták el. A most 100 éves édesanyja a gyermekeivel az üres plébánia konyhájában húzódott meg. Ott született József, akinek tréfásan azt szokták mondani: te egyenesen beleszülettél a plébániába. Szülei 1950-ben Csíkszentsimonba költöztek. A vasútnál teljesítettek szolgálatot, ahol a népes családot, a nyolc gyermeket nevelték. Velük szemben volt a templom és az iskola. Az imádságos Tamás családban mindenki, még a gyermekek osztálytársai is átélték Reményik Sándor intését. Józsefre mindkettő nagy hatással volt, és elmondhatja: „E templom s iskola között/ Futkostam én is egykoron,/ S hűtöttem a templom falán/ Kigyulladt gyermek-homlokom./ Azóta hányszor éltem át ott/ Lelkem zsenge tavasz-korát!/ Ne hagyjátok a templomot,/ A templomot s az iskolát!”

Panoráma

Fotó: Albert Levente1. rész

Összefogott az egyház, az önkormányzat, az iskola és a civilszervezetek, hogy Sepsiszentgyörgy őrkői városszélén élő nagyszámú roma közösségnek megadják a lehetőséget az emberibb élethez, a tanuláshoz. Idén húsz éve, hogy Márkus András szentszéki tanácsos, az őrkői Mária, világ királynője tiszteletére felszentelt templom plébánosa, a roma közösség papja elkezdte az írástudatlanság felszámolását, a cigány gyermekek oktatását a templom alagsorában kialakított iskolában. 1994. október 22-én helyezték el az intézmény alapkövét, 15 éve működik a Néri Szent Fülöp Általános Iskola. Indításakor jelen volt Jakubinyi György érsek, aki idén is megtisztelte jelenlétével az őrkői közösséget, akárcsak Tischler Ferenc alpolgármester és Bokor Attila, a roma oktatással megbízott tanfelügyelő. Az indulásról, az iskolaépítés folyamatáról, a kezdeti és jelenkori gondokról, örömökről beszélgettünk Márkus András plébánossal és Kiss Róbert iskolaigazgatóval.

Panoráma

Fotó: Bereczki SilviaKevesen ismerik, hogy az ókori nagy Római Birodalom területén számos jelentős és nagy Colosseum épült, amelyek közül igaz, hogy romos állapotban, de ma is megtekinthető. Tunéziában található egy egészen jó állapotban és épen maradt Colosseum, El-Jemkisvárosban. Nemcsak Tunézia büszkesége, hanem a Római Birodalom egyik legépebben fennmaradt épülete és egyben Észak-Afrika egyik leghíresebb nevezetessége. Ez volt a Római Birodalom harmadik legnagyobb amfiteátruma, csupán a római Colosseum és a capuai aréna szárnyalta túl. Kr. e. 230-ban kezdték építeni. 148 méter hosszú, 122 méter széles és 35 méter magas, negyvenezer ember fért el benne. E csodálatos remekművet nem egyszer látva tudtam igazán megérteni a római Colosseumot, mert itt minden épen maradt, a föld alatti részekkel együtt. 

Egy falat a léleknek
  • Jézus idejében a talentum szó egy bizonyos pénzértéket jelentett, de manapság inkább intellektuális értéket értünk alatta. Például azt mondjuk, hogy valakinek van talentuma, tehetsége a zenéhez, a matematikához, a gazdálkodáshoz, a beszédhez, az íráshoz, és így tovább…
  • A talentum ajándék, egyfajta alap, de egyben lehetőség is.
  • De nem csak az a talentum, amit megkaptál, hanem az is, amit nem kaptál meg. Például talentum, ajándék az, hogyha egészséges vagy, de az is talentum, hogyha beteg vagy. Mindkét esetben felteszi az Úr a kérdést: mit kezdtél ezzel a talentummal, az egészségeddel vagy éppen annak hiányával?

Útjelző

Mária iskolájában 101/1.

„Békét hozó gondolat, melyet a Szentlélek ad azoknak, akik Isten akaratát keresik: az Úr irányít és semmiben sem szűkölködöm. Mi nyugtalaníthatná azt a lelket, aki őszintén ismétli e szavakat?” (Josemaria Escrivá)

Sok minden nyugtalanítja életünket. Nagyon sok minden. Annyira szükségünk lenne a Szentlélek Úristen vezetésére. Aggodalmak. A Szűzanyának is voltak, de mi a titka a Szűzanyának? Hogyan tudja megélni aggodalmait? Don Tonino Bello atya kéri a Szűzanyát:

Pitypang

A Kheopsz-piramisPiramisok

Ha piramisok kerülnek szóba, akkor főként Egyiptomra és Dél-Amerikára gondolunk, de találhatóak még ilyen építmények Kínában és Európában is. A gízai síkságon, Egyiptomban, Kairó fővárosának a közelében emelkednek a híres-hírhedt egyiptomi királyi piramisok. Nevezetesen a Hufu, Hafré és Menkauré, ismertebb néven a Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz (görög elnevezése). A gízai piramisok közül Hufu, azaz Keopsz fáraó piramisa az ókori világ hét csodájának az egyike. Hufu vagy Keopsz piramisa a kínai nagy fal mellett a legnagyobb ismert ókori építmény. Ugyanakkor az itt látható gízai nagy szfinx a Föld egyik legnagyobb és egyben az egyik legrégebbi szobra. Egy oroszlántestű és emberfejű lényt ábrázol. Könnyű megközelíthetősége miatt e három piramis elsődleges turisztikai célpont. Egyiptom ma is a titkok földje és talán az marad örökké, ahová mindig érdemes elutazni és egy kicsit elmerülni a régmúlt időkben. Becslések szerint Egyiptomban a leletek több mint 70%-a ma is az évezredek homoktakarója alatt fekszik. Ma már egyre kevesebb külföldi kutatót és régészt engednek a piramisok közelébe, ahol komoly kutatómunka folyik. A piramisban egyre több a feltárt járat és akna, de hogy ki építette ezeket és milyen céllal, az a mai napig rejtély maradt. Aki járt már a nagy piramisban, nem felejti el a hely hangulatát. A levegő poros és áporodott, a hely szűk, néhol csak félig hajolva lehet közlekedni. A városból is lenyűgöző a látvány, ahogy a nagy szfinx szomorú, de mégis fenséges pillantásával az örökkévalóság felé tekint. Mögötte a három piramis emelkedik ki a hajnali ködből. Az ókori világ hét csodájából egyedüliként – és legöregebbként – fennmaradt emlékművek már több mint négy és félezer éve őrzik a Nílus bal partját.

Hírek, hirdetések

Feleségek és édesanyák lelkigyakorlata

Szülés és születés témában, 25 és 50 év közötti feleségek és édesanyák számára tartanak lelkigyakorlatot november 21–23. között a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban, Ilyés Erika segítőnővér vezetésével. Jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy a 0755-489.743-as telefonszámon lehet. (mariaradio.ro)