Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Útkészítés az Úrnak

Címmel a segítő nővérek a szentignáci lelkigyakorlatok szellemében tartanak háromnapos adventi lelkigyakorlatot, amely lehetőséget ad mélyebb önismeretre, a hétköznapokkal szorosabban összefonódó istenkapcsolatra, megalapozottabb döntésekre, a mások szolgálatára való bátrabb elkötelezettségre, a karácsonyra való lelki felkészülésre. A lelkigyakorlat elemei: teljes csend, a szentignáci imamódokkal való ismerkedés, személyes kíséret, szentmise, természetben való időzés. A lelkigyakorlat időpontja november 29-e, péntek estétől – december 2-a, hétfő estig. Helyszín a csíkszentdomokosi Szent Margit Ház. Kísérők: Bara Irén SA és Bereczki Silvia SA. Információk és jelentkezés: november 22-éig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen vagy november 18-ától a 0724-012984-es, illetve 0753-056919 telefonszámokon.

 

Pál Feri atya Erdélyben

A Nyitott Akadémia és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézetének szervezésében a budapesti római katolikus lelkipásztor és mentálhigiénés szakember november végén három előadást tart Erdélyben: 27-én du. 7 órától Székelyudvarhelyen, az Ener-Go Rendezvényteremben (jegyek a Star Rádió Rákóczi út 5. szám alatti székházában); 28-án du. 7 órától Kolozsváron a BBTE Auditorium Maximum termében (jegyek a Főtér 5. szám alatti Orbán Copy & Print fénymásoló központban) és 29-én Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban (jegyek ugyanott). A székelyudvarhelyi és kézdivásárhelyi előadás címe Elégedetten az élettel, a kolozsvárié pedig A szorongástól az önbecsülésig. (oj)

 

A Savaria Barokk Zenekar fellépése Nagyváradon

Thurzó Zoltán szervezésében idén is Nagyváradra látogat a világhírű Savaria Barokk Zenekar. November 17-én, vasárnap du. 6 órai kezdettel a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében fog fellépni a neves zenekar. A hangversenyre Wenzel Pichl műveiből vállogattak. Mindenkit sok szeretettel várnak a hangversenyre, mely az idei év egyik legkimagaslóbb koncertjének ígérkezik. A belépés ingyenes, adományokat elfogadnak. (Thurzó Z.)

 

Közösségépítő képzés

A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas újabb képzést kínál közösségek, csoportok számára. A húszórás képzés célja, hogy elősegítse és támogassa a közösségépítést, önszerveződést, a csoportok fejlődését, az utánpótlás nevelését, javítsa a szervezetek hatékonyságát és a közösségek közötti kapcsolati háló kialakítását. Ajánlják: fiataloknak, de nemcsak, azoknak, akik tagjai szeretnének lenni egy közösségnek, ifjúsági közösségek tagjainak, egyetemi lelkészségeknek, alakulóban levő egyházi csoportoknak, szerveződések tagjainak, a Szociális Fórum résztvevőinek. Csoportonként legfeljebb két személyt – a csoportok aktív tagjait várják, akik hozzá szeretnének járulni közös­ségük fejlesztéséhez. Időpont: november 29–december 1. (péntek du. 6 órai kezdettel, vasárnap du. 2 órai zárással). Helyszín: gyergyószentmiklósi Szent Benedek Tanulmányi Ház. Részvételi szándékot legkésőbb november 20-ig lehet jelezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen vagy a 0258-811.499 telefonszámon. (caritas/ Kiss A.)

 

Aki énekelni akar, mindig talál dalt hozzá

Ezzel a mottóval szervezte meg november 9-én a székely­udvarhelyi Szent Miklós plébánia Musica Sacra Kamarakórusa a VI. kórustalálkozót. A rendezvény szentmisével kezdődött a plébániatemplomban, ahol a Szent Miklós Schola énekelt. Mátyás Károly főesperes-plébános köszönetet mondott a szervezőknek, a részt vevő kórusoknak és támogatóknak. Szentmise után bemutatkoztak az énekegyüttesek. Jelen volt a csíksomlyói kegytemplom kórusa (karvezető Bíró János), továbbá a sepsiszentgyörgyi Laudate Kamarakórus (kórusvezető Lőfi Gellért), a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar (karvezető Kovács László), a Kis Szent Teréz egyházközség Jubilate Deo vegyeskara (kórusvezető Székely István) és a szombatfalvi Szent György-plébániatemplom Psallite vegyeskara (kórusvezető Simó Zsuzsa). Természetesen fellépett a házigazda, a Musica Sacra Kamarakórus is Rózsa Imre vezényletével. (MRE)

 

Hitünk a mérlegen

A romániai magyar Pax Romana katolikus értelmiségi mozgalom szeretettel várja az érdeklődőket évi tanulmányi találkozójára. A programra november 21–24. között kerül sor a kolozsvári Manréza lelkigyakorlatos házban. Meghívott előadók: Bereczki Silvia, Homa Ildikó, Darvas Piroska, Jitianu Liviu, Holló László és Vik János. Az előadások mellett beszélgetések, csoportmunka, közös ima és városlátogatás várja mindazokat, akik szívügyüknek tartják az értelmiségi katolikus felelősségvállalást. Érdeklődni lehet a következő telefonszámon: 0744-486264.

Búcsú Csíkszentmártonban

November 10-én búcsús szentmise keretében áldotta meg a felújított csíkszentmártoni templomot Tamás József segédpüspök. Szentbeszédében kérte, hogy az áldás áradjon mindazokra, akik szívükön viselik isten házának sorsát. Kifejtette, a templom védőszentje, Szent Márton püspök is a hitbeli buzgóságban akarja megerősíteni a híveket, amelyre igen nagy szükség van, hiszen „olyan világban élünk, […] ahol a szabadságot felváltotta a szabadosság, és ennek a szabadosságnak a következményeként az ember már semmit sem tart szentnek. Sem az életet, sem a munkát, sem a becsületet, sem az emberi jogokat. Ebben a világban akkor tud az ember megmaradni, ha emészti a buzgóság az Isten házáért” – foglalta össze a segédpüspök. (HR)

 

Nyárádmagyaróson ünnepelte jubileumát Kozma Imre

November 10-én ünnepelte pappá szentelésének 50. évfordulóját a magyarországi Kozma Imre, akit szeretetszolgálati útjai gyakran vezetnek Erdélybe. Többek közt az ő segítségével épülhetett fel a nyárádmagyarósi katolikus templom is, így nem csoda, hogy ide tért vissza ünnepelni. Kozma Imre szentelésének ötvenedik évfordulóján úgy gondolta, nem hívja magához az embereket, hanem útra kel, és elmegy azokra a helyekre, ahol Istent szolgálta. Júniusban, egyhetes gyalogos zarándokúttal megkezdett aranymisés évét Nyárádmagyaróson zárta. A misén Oláh Dénes főesperes elmondta, Kozma atyát több tízezren úgy ismerik, mint akinek lelkét meghódította a Názáreti Jézus. Kozma Imre pedig azóta érte, belőle és általa él. (MRE)

 

Könyvbemutató Kézdivásárhelyen

November 12-én mutatták be a Szent István Társulat és a Verbum kiadó közös gondozásában megjelent Az idők mérlegén. Tanulmányok Márton Áron püspökről című könyvet a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében. A bemutatón jelen voltak a könyv szerkesztői, valamint dr. Kovács Gergely, Márton Áron püspök boldoggá avatási eljárásának posztulátora.

 

Hit-Tan-Folyam

A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébánia nagytermében került sor november 14-én, csütörtökön a Hit-Tan-Folyam novemberi előadására. Dr. Székely Dénes teológiai tanár tartott előadást Feltámadás vagy reinkarnáció? címmel.(MRE)

 

Nagybányai Háló Klub

A nagybányai Háló november 18-án, hétfőn du. 5 órától tart klubdélutánt a Szentháromság plébánia melletti Boldog Scheffler János Közösségi Házban. A találkozó témája: I. Közösség a Szentlélekben és Szentlélek a közösségben. Meghívott előadó: Román János nagybányai esperes, illetve II. Hogyan tovább? – jubileumi évre készülve – nagybányai bogozók. A Háló ott kezdődik, ahol vannak aktív személyek, találkozások és közösségek. A Hálóban a legfontosabb a közösségépítés. A kövek a közösségek (lelkiségi mozgalmak, plébániák) és a személyek. Az egyház pedig a közösségek hálózata. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Hírek a nagyváradi egyházmegyéből

November 14-én este Nagyvárad fiataljai közösen imádkoztak a székesegyházban azért, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok a keresztények szolgálatán keresztül megtapasztalják Isten szeretetét.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonainak és a bélfenyéri Szent Miklós Kollégiumnak lakói november 16-án az Egyházmegyei Ifjúsági Központ meghívására Nagyváradra látogattak. A Szent Erzsébet köténye nevű program keretében Böcskei László megyéspüspök szentmisét mutatott a székesegyházban, majd közös kézműves foglalkozásra került sor. Ezen programpon­to­kon a híveknek lehetőségük volt megismerkedni a nagyváradi egyházmegye területén működő, a hátrányos helyzetű gyermekek felkarolását célzó szociális intézmények lakóival és dolgozóival.

Böcskei László megyéspüspök folytatja a plébániák látogatását az Egyházi Törvénykönyv által is előírt visitatio canonica formájában. A főpásztor két napot töltött a mezőtelegdi plébánián, ahol betekintést nyert a lelkipásztori tevékenységekbe, találkozott az egyháztanács tagjaival, ellátogatott a helyi temetőbe, és felkereste a plébánia ágyban fekvő, beteg híveit. November 17-én, vasárnap 10 órakor szlovák, 12 órakor pedig magyar nyelven mutat be ünnepélyes szentmisét a helyi plébániatemplomban.

November 17-én délután 4 órakor Böcskei László megyéspüspök ünnepélyes szentmise keretében áldja meg a belsőleg felújított plébániatemplomot a bihar megyei Érkeserűben.

November 17-én, a hónap harmadik vasárnapján du. 4 órakor a váradi székeskáptalan tagjai a jelen levő papokkal és hívekkel közösen esti dicsérettel (vesperás) egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándok­helyén, a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa dr. Lőrincz Ottó nagyszalontai esperes-plébános-kanonok. (A nagyváradi püspökség titkársága)