Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Fiatal vagyok és gondolkodom

Mennyire tág fogalom is ez, hogy otthon. Végtelenül sok oldalról megközelíthető. De azt hiszem, ami elsőre a legtöbb embernek eszébe jut, az a családi fészek, az otthon édes melege, a meghitt családi ünnepek és a nagyszülők kedves babusgatása. Egyszer azt olvastam, hogy az otthona mindenkinek ott van, ahol az édesanyja van. Valóban így van.

Ott vagyunk otthon, ahol szeretettel fogadnak, ahol megértik a ki nem mondott szavakat, ahol nem kell mesterkéltnek lenni, nem kell megfelelni az elvárásoknak, ahol meghallgatnak, és feltétel nélkül meghallgatják hibáinkat. Ennek kapcsán Homonyik Sándor egyik dalából idéznék: Akármerre indulj, akármi is űz tovább… győzz vagy vesztes légy, otthon várnak rád. Távolban dolgozó barátaink, rokonaink ünnepek alkalmából hazatérnek, mert otthon várják őket. A családi fészek „szent”, hiszen tele van szeretettel és feltétel nélküli odaadással. Szüleink akkor is mellettünk állnak, amikor senki más nem, és a családi ház a biztos pontunk, oda mindig mehetünk. A lényeg otthon lenni, új erőre kapni, és menni tovább. Az otthon harmóniája, a család kitartása, a feltétel nélküli szeretet olyan értékek, melyeket sehol máshol nem lehet megtalálni, melyek pótolhatatlanak és elkísérnek minket. Bizonyára mindannyiunkban ott él az emléke a meghitt családi ünnepeknek, a tűzben pattogó fának, és a kályha tetején fövögető töltött káposzta illata, úgy hiszem, felejthetetlen. Sok csodát és szép emléket rejteget. Ott cseperedtünk fel, ott ápolt édesanyánk, amikor egymás után kaptuk el a különböző himlőket, itt tanított nyelvtörőket apánk. Bárhol is vagyunk, hazavárnak, mert otthon lenni biztonság, feltöltődés, nyugalom. A testvéri szeretet, az összetartozás érzése jelzi, hogy otthon vagy. A mai rohanó világban, amikor folyamatosan meg kell felelnünk mások elvárásainak, az otthon egy olyan hely lett, ahol megnyugszunk, ledobhatjuk álarcainkat, jobb emberré válunk, igazi önmagunk leszünk. A család érték. Sok helyen azt látjuk, hogy szétesik a család és olyan értékek kérdőjeleződnek meg, amelyek nélkül a társadalom kevesebb lesz. Ismeretlen lesz számukra a családi harmónia, annak összetartó ereje, de ez már egy másik téma. Egy dalrészlettel fejezném be gondolataimat: Mert nekünk ott van az otthonunk, ahol gyermekként játszottunk. (Ismerős Arcok)