Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.


Gyűjtés az árváknak Brassóban, Sepsiszentgyörgyön

Hittel élj és dolgozz! mottóval november 17-én egész napos brassói Háló találkozót tartanak a bolonyai Szent Imre ifjúsági házban. A találkozón csak előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni. Érdeklődni a 0744 932 532-es (Bartha Magdolna) és a 0727 338 881-es (Lázár Teréz) telefonokon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet. A vendégelőadó Böjte Csaba OFM. Az ő árva gyermekeinek a brassói Háló-bogozók szervezésében gyűjtenek előzetesen tartós élelmiszert (konzerveket, befőtteket, zöldségeket), tanfelszerelést, tisztítószert vagy pénzadományt a brassói-bolonyai plébánián. Tisztítószereket stb. a könyvtárba lehet letenni. Mivel a jó példa ragadós, a sepsiszentgyörgyi bogozók is csatlakoznak a brassóiakhoz. Partnerségben a gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi kirendeltségével a helyi Caritas irodájában november 17-ig adományokat várnak a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekeinek, kedden és pénteken de. 9–11 óra között. Sok jó szándékú ember segítene sokszor, de nem tudja, hogyan. Most itt a jó lehetőség! Isten fizesse minden jó szándékú ember segítségét, amellyel a 2300 gyermek valamelyikének segít elviselhetőbbé tenni az életet! (Józsa Zsuzsanna)

 

Visitatio canonica a váradi Csodásérmű Boldogasszony plébánián

Böcskei László megyéspüspök főpásztori látogatásai keretében ezen a héten a nagyváradi Szent Katalin-telep Csodásérmű Boldogasszony plébániáján tartózkodott, betekintést nyert a lelkipásztori tevékenységbe, találkozott az egyházközségben szolgálatot teljesítő laikusokkal. A látogatás lezárásaként november 11-én, vasárnap de. 10 órakor ünnepélyes szentmisét mutat be a plébániatemplomban. (A váradi püspökség titkársága)

 

Román mise Budapesten

November 4-étől, vasárnaptól kezdődően de. 10 órakor a budapesti Batthyány téri Szent Anna-templomban román nyelven is mutatnak be szentmisét a magyar fővárosban élő katolikus románoknak. Ezután minden hónap első vasárnapján lesz román nyelvű szentmise a magyar fővárosban. A katolikus románoknak lelkipásztori segítséget Petru-Mihăiţă Mogda (telefon: 0036-202310873, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), illetve Cristinel Farcaş lelkipásztorok nyújtanak, s további információkkal is szolgálnak. (erdely.ma)

 

Alkalmazottak egyházmegyei találkozója Nagyváradon

November 10-én egyházmegyei találkozót szervezett a váradi püspökség a plébániai alkalmazottaknak. Ennek kezdetén Böcskei László megyéspüspök a püspöki palota dísztermében köszöntötte a résztvevőket, ismertették a püspöki hivatal működését, majd a Lelkipásztori Központban csoportbeszélgetések következtek, ezt szentségimádás követte a székesegyházban. (A váradi püspökség titkársága)

 

Új ravatalozó Hargitafürdőn

Mindenszentek napján ünnepi szertartás keretében áldották meg a nemrég elkészült hargitafürdői ravatalozót a helyi temetőben. Az építést tavaly tavasszal kezdeményezte László Rezső akkori hargitafürdői plébános és Tófalvi Ernő, a csíkszeredai Polgármesteri Hivatal hargitafürdői megbízottja. Elkészült az épület terve, a kezdeményezők a szükséges pénzösszeg egy részét pályázatból és a megyei önkormányzat, a csíkszeredai helyi önkormányzat segítségével megszerezték. Ezzel egy időben közadakozás kezdődött a hargitafürdői hívek körében is, akik a szegénység miatt nem sokkal tudtak hozzájárulni, viszont többször is közmunkáztak az építkezésen, így sikerült csökkenteni a költségeket. A kőből, fa tetőszerkezettel elkészült ravatalozó 160 ezer lejbe került, bevezették a vizet, villanyt. Az épület készen van, ám a kivitelezőnek még járó 60 ezer lejt egy éven belül van igyekeznek törleszteni. (HR)

 

Pax Romana-találkozó Kézdivásárhelyen

November 8-án Pax Romana találkozót tartottak Kéz­di­vásárhelyen a következő témáról: Ritka fejezetek a Kálnoky és Bialis nemesi családok történetéből. Az előadók Balázs Béla és Pénzes Lóránd voltak, akik a városnézést és a múzeumlátogatást követően délután 3 órakor tartották meg előadásaikat. A találkozó du. 5 órakor szentmisével és ezt követően közös vacsorával zárult. (Józsa Zsuzsanna)

 

Virrasztás a váradi székesegyházban

A Boldogságos Szűz Mária 1917-ben történt fatimai jelenésének emlékére november 9-én du. 6 órakor szentségimádást tartottak a székesegyházban, majd este 8 órakor szentmisét (szónoka Curaliuc Demeter várad-velencei plébános volt). A szentmisét követően a jelenlévők körmenetben vonultak körbe a püspöki palota kertjében. (A váradi püspökség titkársága)

 

A gyimesfelsőloki római katolikus plébánia okleveles kántort alkalmaz. 

Szolgálati lakást biztosítunk, javadalmazás a törvényes előírások szerint. Kórusvezetői képesség szükséges.

Aki már dolgozott kántorként, volt plébánosától ajánlólevéllel érkezzen.

Jelentkezni, érdeklődni lehet november 15-ig a 0745-695922-es telefonszámon.

 

Pályázati felhívás 

A Vasárnap hetilap a közelgő új egyházi év és a téli ünnepek kapcsán bélyegtervező pályázatot hirdet kis- és középiskolás diákoknak.

A lap szerkesztősége három témakörben vár A4 méretű, kézzel rajzolt, színezett bélyegterveket: advent, karácsony és vízkereszt.

A beküldött alkotásoknak tartalmazniuk kell azokat a jellegzetességeket, amelyekkel a postai bélyegek rendelkeznek. (Az ország, illetve a pénzegység lehet kitalált, esetleg feltüntetésétől el is lehet tekinteni, de a bélyegekre jellemző cakkos széltől nem.)

A pályázók nem kötelesek mindhárom témakörben készíteni bélyegterveket.

A legügyesebb alkotásokat a lap folyamatosan közli, illetve az alkotójukat korcsoportonként jutalomban is részesíti.

Beérkezési határidő: 2012. november 23. (adventi témakör) és 2012. december 12. (karácsony és vízkereszt témakörök).

Eredményhirdetés mindkét témakörben 2013 januárjában várható. Addig is a beérkező alkotásokat az ünnepköröknek megfelelően a lap folyamatosan közli.