Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Kitekintő

Nagy pusztítást végzett a Sandy hurrikán New Yorkban. Haitin ismét koleraveszély fenyeget – tudhatjuk meg a Vatikáni Rádió összefoglalójából. Végső összegzés szerint 170-en vesztették életüket az Egyesült Államokban, Kanadában a hatalmas erejű trópusi ciklon következtében. New Jersey, New York, Maryland, Nyugat-Carolina, Nyugat-Virginia, Pennsylvania és Connecticut térségében óriási mértékben pusztított a vihar. Barack Obama amerikai elnök New Yorkban katasztrófaállapotot hirdetett. Mintegy 6 és fél millió ember maradt elektromos áram nélkül a vihar átvonulásakor az éjszakai sötétségben. Az utcákon se autókat, se embereket nem látni. Veszély fenyegeti a New Jersey-i atomerőművet is. A Vatikáni Rádió munkatársának Daniel Nigro volt New York-i tűzoltóparancsnok nyilatkozott a helyzetről. Elmondta: a víz elöntötte Manhattant, az aluljárókat, a metrókat és sok családi házat is. Queensben több épületegyüttes is leégett. A mentőosztagok a város több kerületébe nem tudtak eljutni az áradások miatt. Számos kórházat és családi házat is evakuálni kellett, a halálesetek nagy többségét lezuhanó faágak okozták.

A Sandy hurrikán a karibi térségben is nagy pusztítást végzett: Haitin is nagy az áldozatok száma, emellett jelentős a mezőgazdasági kár. Amit az augusztusi Isaac hurrikán nem söpört el, most a Sandy ciklon megtette – nyilatkozta Laurent Lamothe haiti miniszterelnök. Ez sajnos azzal járhat, hogy a már így is szegény országban tovább emelkedik az élelmiszer ára, amely sok család számára végzetes lehet Haitin. A Sandy hurrikán 18 ezer család lakását pusztította el a karibi szigetországban, köztük olyan sátrakat is, amelyekben a 2010-es földrengés menekültjei éltek.

A helyi egészségügyi felügyelőség 86 új kolerafertőzést regisztrált a ciklont követően. A 2010-es földrengés óta eddig mintegy 7400 ember halt meg kolerában Haitin. Kubában kilenc a halálos áldozatot követelt a hurrikán, amely a kávéültetvények nagy részét is elpusztította.