Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.


Tanácsok az életúthoz – bibliás hétvége

Mikor úton voltak […] Jézus előttük haladt (Mk 10,32) mottóval november 25–27. között Gyergyószentmiklóson a Koronában bibliás hétvégét szervez fiatalok és felnőttek számára a Katolikus Magyar Bibliatársulat. „Merre tartasz? Mik az úti céljaid? Milyen nehézségekkel találkozol életutadon? Tanácstalanságaidban kihez fordulsz segítségért?” – e kérdésekre Jákob pátriárka és Jakab apostol útjaival való ismerkedés nyomán keresnek választ a résztvevők, hiszen a bibliai személyiségek segíthetnek az életúton. A programon részt vehet bárki, előzetes szentírási ismeretek nem szükségesek. Az előzetes bejelentkezés kötelező! Érdeklődni, bejelentkezni a 0745-311855-ös telefonszámon (este 8 óráig), illetve a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.


Márton Áron Teológiai Képző Marosvásárhelyen

Novemberben újraindult Marosvásárhelyen a Márton Áron Teológiai Képző. Az első végzős csoport 2011. június 21-én vehette át diplomáit, amiről a Vasárnapban már beszámoltunk. Az érdeklődés és az igény miatt újra megszervezik a képzést. Az érdeklődők a nyár folyamán kezdtek el iratkozni, s november 5-én a Hajlák Attila által celebrált ünnepélyes szentmise keretében sor került a második csoport képzésének megnyitóra. A 19 hallgatónak (Görög Rita-Dalma, Hajdu Éva Mária, Ilyés Enikő, Ilyés Rozália, Kertesi Tímea, Kopacz Imola, Kovács Terézia, Magyarosi Éva, Mihály Enikő Erzsébet, Orbán Attila, Pesek Levente Botond, Shangó András, Shangó Emma, Szász András, Szia Róbert, Szőcs Rajmond, Török Bernadett, Ugron Éva, Varga Gyula) három tanéven keresztül (2011–2014 között) lehetősége lesz elmélyülni a teológiai tudományokban (biblikus teológia, dogmatika, egzegézis, egyháztörténelem, egyházzene, erkölcsteológia, filozófia, fundamentális teológia, házasságjog, lelkiségtörténet, liturgika, pasztorális, patrológia) a képzést vállaló tanárok (Bakos László, dr. Borsos Szabolcs, Hajlák Attila, Magos Gyöngyvér, Máthé Zsuzsanna, Sebestyén Péter és dr. Tamási Zsolt) irányításéval. Előadások kéthetente, szombat délelőttönként lesznek. Az első félévben a biblikus teológia, az egyházzene, a fundamentális teológia és a lelkiségtörténet oktatására kerül sor. A hallgatók és a tanárok közös célja, hogy tudományosan is megalapozhassák a keresztény hit gyakorlati megélését. 


Szent Erzsébet-napi gyűjtés a temesvári egyházmegyében

Árpád-házi Szent Erzsébet a katolikus egyház egyik legtiszteltebb szentje. Névünnepe alkalmából a temesvári egyházmegye templomaiban a Caritas Szervezet gyűjtést szervez, az adományokat pedig – a magyar királylány emberszeretetének, önfeláldozó segítőkészségének emlékére – a szegények, elesettek, rászorulók támogatására fordítják. A segíteni akarók idén november 13-án a vasárnapi szentmiséken helyezhetik el pénzadományaikat a templomokban erre a célra kijelölt perselyben. Az összeget az Egyházmegyei Caritas Szervezet idén a nehéz anyagi körülmények között élő gyermekek megsegítésére ajánlja fel. (SE)

 

Csángó nap Csíkszeredában

November 13-án csángó nap lesz Csík­szeredában, amely 11 órakor a Millenniumi templomban szentmisével kezdődik A csángókért szól a harang mottóval. Délután 4-től a megyeháza tanácstermében irodalmi és tudományos program lesz: a Csíkszeredában tanuló moldvai diákok irodalmi műsort adnak elő, Halász Péter beszél Lakatos Demeter születésének 100. évfordulója alkalmából, Farkas Gábor irodalomkritikus Csángó szerzők az irodalomban címmel tart előadást. Ezt közönségtalálkozó követi moldvai csángó alkotókkal: Duma Andrással, Iancu Laurával, Nyisztor Tinkával, Perka Mihállyal, moderál Borbáth Erzsébet. Végül kiállításmegnyitó lesz Petrás Mária keramikusművész és Ádám Gyula fotográfus alkotásaiból. (csango.ro)

 

Szent Cecília-orgonakoncertek Kolozsváron

A Szent Cecília-orgonakoncertek hetedik évadját tartják a kolozsvári Szent Mihály-templomban novemberben. Minden hétfőn este 7 órától különböző művészek szólaltatják meg a templom orgonáját. November 14-én Steffen Schlandt szólaltatja meg a hangszert. A művész tanulmányait a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémián, a trossingeni zenei egyetemen, illetve a würzburgi egyetemen végezte. Orgonistaként Európa számos országában hangversenyezett, 2001-ben elnyerte a Schramberg Nemzetközi Orgonaverseny II. díját, 2003-ban pedig Würzburgban neki ítélték a dalkíséretért járó díjat. 2004-től a Bach-kórus karnagya és a brassói Fekete templom orgonistája. (SZM)

 

Caritas-rendezvény Sankt Pöltenben

A bécsi pedagógiai főiskola, valamint a Sankt Pölten-i és a nagyváradi Caritas-szervezetek együttműködésével rendezik november 14-én, hétfőn este 7 órakor a Sankt Pöltenben található Lourdes-i Szűzanya plébániatemplomban azt a segélykoncertet, amelyen részt vesz Böcskei László megyéspüspök is.

 

Az MTVA továbbképzést hirdet

A magyarországi Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületével és a Magyar Újságírók Romániai Egyesületével közösen újságíró-továbbképzést szervez. A hétvégi kurzus helyszíne Erdélyben Marosvásárhely lesz november negyedik hetében. Az MTVA által felkért oktatói csapatban az elektronikus médiát Perjés Klára, az MR1–Kossuth Rádió kiemelt szerkesztője és Bereki Anikó, az m2 határon túli műsora, az Átjáró felelős szerkesztője, valamint Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője képviseli. Ugyancsak az elektronikus újságírók továbbképzését segíti Wacha Imre nyelvész és Vinczéné Bíró Etelka beszédtanár. Az írott sajtó munkatársaival Estefán Zsolt, az MTI határon túli magyar ügyek rovatvezetője és Csermák Zoltán, az MTVA határon túli sajtókapcsolatainak felelőse foglalkozik. A kezdeményezők a kurzusokra elsősorban fiatal szakemberek jelentkezését várják.

 

Roma Sacra fotókiállítás

A nagyváradi püspökség szervezésében november 8-án nyílt a Roma Sacra című fotókiállítás a püspöki palotában. A rendezvényre a Lateráni bazilika – a város (Róma) és a földkerekség minden templomának anyja és feje felszentelési évfordulójának (november 9.) előestéjén került sor, és november 20-ig látogatható. Az érdeklődők régi és új fotográfiák, mozgóképek, 17–18. századi itineráriumok és korabeli itáliai zene segítségével virtuális sétát tehetnek a kereszténység fővárosában, Rómában.

 

Hivatástisztázó hétvégék

A Gyere és lásd! (Jn 1,46) mottóval szervezendő program célja, hogy segítse azokat a 18–35 év közti, egyedülálló fiatalokat, akik hivatásukat keresik és „nyugtalanító jeleket” tapasztalnak életükben. Hét hétvégét ajánlanak a szervezők, lehetőség nyílik pappal, szerzetessel, családdal arról beszélgetni, ők hogy ismerték fel hivatásukat, hogyan hoztak életdöntést. Minden témában  rövid impulzusok, tanúságtétel, közös és személyes ima, szentmise, kreatív munka, csoportbeszélgetés lesz. Jelentkezni lehet egy vagy több hétvégére is a következő címen: Szent Margit lelkigyakorlatos ház, Templom utca 1650.; 537275 Csíkszentdomokos. Telefon: 0266-336 209, mobil: 0743-753 494 (Darvas Piroska sa), e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Jelentkezési határidő az adott hétvége előtt egy héttel.

I. találkozó: november 18–20., téma az önismeret, vezeti: Darvas Piroska segítőnővér;  II. találkozó: december 8–11., téma az imádság, vezeti: Ilyés Zsolt, a gyulafehérvári szeminárium spirituálisa; III. találkozó: 2012. január 20–22., téma a család, vezeti a Vargyas házaspár Marosvásárhelyről; IV. találkozó: 2012. február 24–26., téma a szerzetesség, vezeti Krisztina nővér az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei közösségéből (Árkosról); V. találkozó: 2012. március 16–18., téma a papság, vezeti László Rezső hargitafürdői plébános, ifjúsági lelkész; VI. találkozó: 2012. április 27–29., téma a megkülönböztetés, vezeti Szőcs László jezsuita Marosvásárhelyről; VII. találkozó: 2012. május 18–20., téma a döntés, vezeti: Orbán Szabolcs OFM (Kolozsvár), Pantea Tibor OFM (Kolozsvár), Böjte Mihály OFM (Székelyudvarhely).

 

Megszólalt az új orgona

Szent Imre napján Gelencén zsúfolásig megtelt a felszegi Árpád-kori műemlék templom. Nem mindennapi eseményre került itt sor: a település búcsúünnepén felszentelték a teljesen újjáépített klasszikus barokk orgonát, amely több mint száz év után szólalt meg ismét. (Előzetes beszélgetést előző számunkban közöltünk, bővebb képes beszámoló a következő lapszámban lesz.)

 

Felújítják a templomot

Sürgős beavatkozásokra szorul az 1814-ben épült csíkszentmártoni műemlék templom a szakemberek szerint. A munkálatokat el is kezdték, várhatóan jövő évben biztos alapokkal és stabil tetőszerkezettel áll majd az épület. E templomban található az az 1525-ben készült hársfa Mária-szobor is, amelyet ugyanabban a műhelyben faragtak, mint a csíksomlyói kegytemplom Szűz Mária-szobrát. Régészeti feltárás, falkutatás 2008 óta zajlik, az engedélyeket azonban csak mostanra sikerült beszerezni.  A legsürgősebb munkák egyike a tetőszerkezet megerősítése, a boltív újjáépítése.  Mindez a közösség számára is fontos, mert a templom lelki központ, a hívek körében szervezett gyűjtés eredményéből jól látszik ez.

 

Szentmise az ifjúságnak Temesváron

A fiatalok kérésére minden hónapban szentmisét celebrálnak számukra a temesvári dómban: november 13-án, vasárnap du. 6 órakor lesz a következő alkalom, énekel a temesvár-józsefvárosi ifjúsági kórus. (SE)

 

Ifjúsági lelki nap Besztercén

November 26-án a besztercei plébánián (Gheorghe Şincai u. 26. sz.) ifjúsági lelki nap lesz  Urunk, te vagy a mi atyánk; mi vagyunk az agyag, és te aki formálsz, a te kezed műve vagyunk mindnyájan (Iz 64,7) mottóval. Lesz játékos ismerkedés, elmél­kedés (Pantea Tibor OFM), kis­csoportos beszélgetés, gyónási lehetőség, szentmise.

 

Keresztény villámcsődület Kolozsváron

December 9–10-én este 8-tól Kolozsvár Főterén keresztény flashmob lesz, ahol a résztvevők nyíltan megvallhatják, kiben hisznek, elmondhatják, hogy Isten él, hogy vannak keresztény fiatalok, akik rá akarják építeni az életünket! A szervező a KEL (Katolikus Egyetemista Lelkészség), de a rendezvény maga ökumenikus és háromnyelvű: a szervezők szándéka szerint ezzel is azt fejezik ki, hogy van egység Jézusban! Közös koreográfia lesz, amit ki-ki előre gyakorolhat (ez elérhető a YouTube-on).

 

Új Mária Rádió-stúdió a kispapok szervezésében

November 26-án, Csodásérmű Boldogasszony emléknapján ünnepélyes megnyitó keretében megáldják az Erdélyi Mária Rádió harmadik területi stúdióját, ez alkalommal Gyulafehérváron, a Papnevelő Intézetben. Puskás Attila diakónus, az egyik lelkes rádiós kispap azt kéri: „Imádkozzunk együtt ezért a hatalmas műért, mely közelebb viszi a lelkeket Istenhez! Ha tehetitek, zarándokoljatok el hozzánk Gyulafehérvárra, a Papnevelő Intézetbe! Ünnepeljetek velünk! Örvendeni fogunk nektek!”

 

Szabadkán megnyitották a Mária Rádió új stúdióját

Október 28-án megnyitották a Mária Rádió szabadkai stúdióját. A 2006 óta működő stúdió nem felelt meg a szükségleteknek a helyszűke és távolsága miatt. A mostani helyiségeket a szabadkai püspökség biztosította, és jótevők, adományozók segítségével körülbelül negyven nap alatt átépítették a most már modern és korszerű stúdiót és székházat. A munkálatokat önkéntesek és a politechnikai iskola tanulói vezették, akik tanáraikkal itt töltötték a gyakorlati oktatás egy részét. Az új stúdiót Pénzes János szabadkai megyéspüspök nyitotta és áldotta meg. Jelen volt Huzsvár László nyugalmazott nagybecskereki püspök is. A vendégeket és jótevőket Palatinus István és Ivica Čatić műsorigazgatók köszöntötték. Jelen voltak a Mária Rádió világcsaládjának képviselői is, mégpedig az elnök Emanuele Ferrario személyében, az európai koordinátor Bernhard Mitter­rutzner és a főszerkesztő Francisco Palacios. A szomszédos Mária Rádiók is részt vettek az ünnepségen, a horvátországi és boszniai igazgatók személyesen, a budapesti, nagyváradi és felvidéki igazgatók pedig üdvözletüket küldték. A Magyar Köztársaság szabadkai Főkonzulátusa nevében jelen volt Siteri Sándor konzul. Jelen voltak a városi vezetés, a Magyar Nemzeti Tanács és a társadalmi intézmények képviselői és sok más vendég is. A jótevőknek Emanuele Ferrario úr, a Mária Rádió Világcsaládjának elnöke osztotta ki a köszönőleveleket. Az új stúdió megnyitóját A szabadkai festők segítik a Mária Rádiót című kiállítás megnyitójával kötötték egybe, hiszen a jövőben a Mária Rádió ebben az új helyiségeiben Szabadka város kulturális életéhez is szeretne hozzájárulni. A Mária Rádió az egyedüli katolikus rádió Szerbiában. Műsorát magyar és horvát nyelven, valamint a vajdasági kisebbségek több nyelvén sugározza. A műsor hallgatottsága növekszik, a vallási tanításokon és a szentmiséken, illetve liturgikus közvetítéseken kívül ökumenikus jellegű műsorai is vannak, valamint életvezetést segítő műsorai is, társadalmi és szociális témákkal. Mint mindenhol a világban, itt is kevés fizetett munkatársa van a Mária Rádiónak, de munkáját önkéntesek segítik. Az önkéntesség nagyon fontos része ennek a projektnek, hiszen ők munkájukkal embertársaik életét teszik szebbé. A humanizmus megélt gyakorlata ez és egyben segítség a Mária Rádió céljainak eléréséhez, hogy „keresztény hangot vigyen minden otthonba”. (Kovács Csaba/Magyar Kurír)