Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.


November 12-én 17–19 óra között a romániai Caritas-szervezetek által szervezett szolidaritási akció keretében gyertyákkal világítanak meg egy-egy közteret. Minden egyes meggyújtott gyertya jelképes sorsvállalás a nélkülözőkkel. A helyszínen összegyűlt adományokból pedig a szegény családokat segítik.

Az Európai Unió adatai szerint hazánk lakosságának 23 százaléka, azaz hozzávetőlegesen 5 millió ember él a szegénységi küszöb alatt, ami azt jelenti, hogy a családban kevesebb mint 260 lej az egy főre eső havi jövedelmük. Súlyosabb viszont annak a több mint másfélmillió embernek a helyzete ebből az ötmillióból, akik abszolút szegénységben élnek, vagyis kevesebb mint napi 8 lejből kell túlélniük a mindennapokat. Velük vállalhatnak jelképesen sorsot egy-egy gyertya meggyújtásával. A perselyekbe elhelyezett adományokkal pedig a sorsvállalás már tettekben is kifejeződik.

A gyulafehérvári főegyházmegye területén Csíkszeredában a Petőfi utcában, Gyergyóremetén a központban, Gyergyószentmiklóson a Művelődési Központ előtt, Gyulafehérváron az ortodox székesegyház előtt, Csíkkarcfalván a központban, Kézdivásárhelyen a Gábor Áron téren, Marosszentgyörgyön a Szent György téren, Marosvásárhelyen a Győzelem téren,  Petrozsényben a központi sétányon, Sepsiszentgyörgyön a Mikó-szobor előtt, Székelykeresztúron a központban, Székelyudvarhelyen a Márton Áron téren (Patkó), Szovátán a központi általános iskola udvarán és még további 20 hazai városban zajlik az akció. (Részletek az egymilliocsillag.rooldalon.)

De november 14-ig egy egyszerű SMS elküldésével is lehet segíteni. A 859-es számra küldött SMS-sel üzenetenként 2 euróval támogathatják a szegény családokat. Ezekből az adományokból élelmiszercsomagokat fognak összeállítani a Caritas munkatársai és önkéntesei, hogy bár egy kis időre könnyítsünk a nehéz helyzetben élő családok életén.

Az Egymilló csillag-akció többéves múltra tekint vissza a nyugat-európai országokban. Az akció 1998-ban Franciaországból indult, hogy meghódítsa az európai kontinenst. Azóta évről- évre egyre több helyszínen szervezik meg. Románia 2009-ben csatlakozott az akcióhoz, azóta minden évben egyre több település csatlakozik, ezáltal is kifejezvén, hogy vagyunk közömbösek a nehéz sorsú családok iránt.

Mindenkit arra buzdít a Gyulafehérvári Caritas, hogy jöjjenek, adományozzanak a szegény családok javára és gyújtsák meg a szolidaritás lángját november 12-én.