Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Egyed Gábor 2004. augusztus 1-je óta plébános Máréfalván, a római katolikus Szent Imre-templomban. A faluban eltöltött éveiről így nyilatkozott: „Az itteni élet nagyon vegyes, olykor nem volt könnyű a megpróbáltatások között helyt állni, de mindig akadnak olyan emberek, akikre lehet számítani. Szeretek itt lenni plébános.”

Az őszi időszak mozgalmas a templom körül is, hiszen októberben délutánonként vannak a szentmisék és az azt követő rózsafüzér-imádságok, amelyben az iskolás gyerekek is részt vesznek. Mindemellett a plébános heti rendszerességgel tart plébániai hittanórákat az I–VIII. osztályosok részére, felkészítőket az elsőáldozók számára, és rövidesen megkezdődik a bérmálkozásra való felkészülés a középiskolásoknak is. Minden hónap 13-án összegyűlnek a templomban engesztelésre fiatalok és idősek egyaránt, hogy közösen imádkozzanak és énekeljenek. A plébános a hónap első csütörtökén és péntekén ellátogat az idős és beteg emberekhez, hogy szentségekben részesítse őket.

Különleges eseménynek számít a falu embereinek életében, hogy minden év október második vasárnapján elmennek a Rengőkőhöz. Egyfajta „zarándoklatnak” számít ez a máréfalviak életében, mert a hagyomány azt tartja, hogy a kommunista időszakban a faluban élő Ágnes nénit a titkos rendőrök ezen a helyen találták meg, imádkozó testtartásban. Ennek emlékére indulnak el ifjak és vének, vasárnap reggel imádságos lelkülettel, hogy közös szentmiseáldozaton vegyenek részt a Rengőkőnél. A jelenlévők a szentmise után tejfölös lepénnyel és pánkóevéssel zárják az együttlétet, majd rózsafüzért imádkozva térnek vissza a faluba.

 

A templom búcsúünnepe november 5-e, Szent Imre herceg napja, amit megelőz egy egész napos, szombati templomtakarítás. A takarítás kedvelt eseménynek számít a faluban élő fiatalok és felnőttek körében egyaránt, mert ilyenkor találkoznak és beszélgetnek munka közben. Ilyenkor kitakarítják a templombelsőt, de a templom körüli szépítéshez hozzátartozik a gyümölcsszedés, gereblyélés, fahordás, vízhordás és temetőtakarítás is.
A munka végen a plébános megkínálja a segítőket kaláccsal, üdítővel, és felírják a takarításban résztvevők nevét, hogy másnap megköszönje a szentmisén is a részvételt.