Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

www.imagesbyrajna.comAz Erdélyi Művészek Hete rendezvénysorozat keretében a Transilvanum Alapítvány által létrehozottErdélyi Közösségi Élet Kiválósága Díjjal tüntették ki Sabău-Trifu Cristina szatmárnémeti egyházművészt. Az október 11–17. között Budapesten, négy helyszínen zajlott kezdeményezés a klasszikus erdélyi művészet iránt érdeklődő közönséget volt hivatott megszólítani. A hét során többek között fellépett a marosvásárhelyi származású Keresztes Ildikó előadóművész, valamint Horváth Izabella zongoraművésznő is, aki a franciaországi Toulouse városából kizárólag a rendezvénysorozat záró hangversenye miatt repült a magyar fővárosba.

A Világhírű Erdélyi Művészek estéjén közel egyórás előadást tartott a szakrális művészetről, valamint bemutatta alkotásait Sabău-Trifu Cristina képzőművész, aki ötévesen döntötte el, hogy festő lesz. A művészeti líceumot követően, ahol egy évfolyamon tanult a Transilvanum alapítójával, a zongoraművész és optimetrista-látszerész Simó Klárával, elvégezte a kolozsvári Ion Andreescu Képző- és Iparművészeti Főiskola textil szakát, és párhuzamosan Miklóssy Gábor festőművész magántanítványa volt. Szakrális képzőművészként Románia-szerte és külföldön számos templom őrzi keze munkáját. Alkotásait is bemutató előadása hatalmas sikert aratott a budapesti Marczibányi téri Színházteremben.

A Transilvanum Alapítvány alapító kurátora, Simó Klára elmondta: „Ezt a kitüntetést azzal a szándékkal hoztam létre, hogy a Transilvanum közösség, mely sikeres erdélyi kötődésű embereket fog össze Magyarországon, kifejezhesse elismerését és nagyrabecsülé­sét mindazok iránt, akik munkájukkal és életükkel hozzájárulnak az erdélyi közösségi élet és az erdélyi kultúra fejlődéséhez, épüléséhez. Cristina az alkotásai által nemcsak a templombelsőket építi és szépíti, hanem mindannyiunk lelkét is, akik ezeket a gyönyörű munkákat láthatjuk.”

A hamarosan kétéves fennállását ünneplő Transilvanum közösség fővédnöke, Böjte Csaba ferences szerzetes szerint egymás segítésénél nincs jobb befektetés. A közösség célja az erdélyi kultúra és művészet tudatos ápolása, ezért szervezte meg az Erdélyi Művészek Hetét.

A Transilvanum eddigi díjazottjai között van Bánffy Farkas báró, Keresztes Ildikó előadóművész, Ugron Zsolna író, Nagy Elek üzletember és Papp Péter, a kancellár.hu elnöke is, valamint az Erdélyi Művészek Hetén szintén fellépő Harag György Társulat.

Transilvanum Alapítvány