Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Hírek, hirdetések

Management by Jesus vezetői szemináriumot tartanak Csík­somlyón

Kiss Ulrich jezsuita „Nem a siker elérése a cél, hanem a cél elérése a siker” mottóval vezetők (vállalkozók, menedzserek, intézményvezetők stb.) részére szemináriumot tart Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban november 20–23. között. A szemináriumra várják azokat a vezetőket, akik a legrégebbi és mégis modern jézusi vezetői modellt szeretnék megismerni. A keresztény alapokra épülő vezetőképző szeminárium nemcsak elméleti tudást kínál, hanem a gyakorlatban, a hétköznapok során is hasznosítható látásmód elsajátítását.

A Kiss Ulrich által életre hívott képzés evangéliumi elveken és etikán alapszik. Jelentkezni lehet november 14-ig a 0722-388651-es telefonszámon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. A képzés díja: 850 RON/fő. Szállás és étkezési lehetőség a Salvator Hotelben. A teljes ellátás 350 RON/fő. (P. B.)

 

Elhunyt Gergely Berta, M. Konradillaferencrendi nővér

Életének 94. évében, szerzetesi életének 75. évében Gergely Berta, M. KonradillaFerenc-rendi nővér 2014. október 22-én visszaadta lelkét annak, akinek felajánlotta egész életét. Temetése október 24-én, pénteken volt a székelyudvarhelyi Szent Miklós-hegyi római katolikus ravatalozó házból. (–)

 

Kincsem – Lelkigyakorlatos hétvége egyedülállóknak

A Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs munkatársai 29 és 50 év közötti egyedülállókat hívnak lelki töltekezésre, november 7–9. között a csíkszentdomokosi segítő nővérek Szent Margit lelkigyakorlatos házába. A hétvégén lehetőség adódik önmaguk és istenkapcsolatuk felülvizsgálására, rendezésére, gyógyulására. Jelentkezni a csalad.ro honlapon lehetséges. Bővebb információért hívják a 0741-624452 telefonszámot. (mariaradio.ro)

 

Az eddigi legsikeresebb ruhagyűjtési akció

Szatmár megyében több mint 6650 kilogramm ruha gyűlt össze a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által szeptember és október hónapokban szervezett Önnek megunt, másnak érték nevet viselő ruhagyűjtési akció keretén belül. A ruhagyűjtési akciót, mely által a lakosság a már megunt, nem hordott ruhadarabjait ajánlhatta fel rászoruló személyek számára, vidéken immár harmadik, Szatmárnémetiben pedig második alkalommal rendezték meg. A gyűjtési akcióban részt vevő tíz vidéki településen összesen 3420 kilogramm, míg Szatmárnémetiben az autós gyűjtés során összesen 3246 kilogramm ruha gyűlt össze. A jobb minőségű ruhák a szervezet által támogatott rászorulókhoz jutnak, a már használhatatlan, rosszabb minőségűeket pedig nyersanyagként értékesítik, az ebből befolyt összegeket pedig a szervezet a rászorulókért végzett tevékenységeire fordítja. Ezen a hétvégén a ruhagyűjtés Nagybányán folytatódik. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet ezúton is szeretné megköszönni, a rászorulók nevében is, minden támogatónak, adakozónak, polgármesteri hivatalnak, munkatársnak, a sajtó képviselőinek a segítséget és jó együttműködést! (György Brigitta)

 

Húsz éve a Szentírás szolgálatában

Főegyházmegyei biblianap zajlott szombaton, október 25-én a Katolikus Magyar Bibliatársulat (KMB) szervezésében Csíkszeredában, a Segítő Mária Gimnázium bentlakásának dísztermében. A rendezvény szentmisével kezdődött. Jakubinyi György érsek szentbeszédében elmondta: „Számomra az én katolikus egyházam adja a Bibliát, az egyház mondja meg, mi a Szentírás, ami nem egyéb, mint Isten igéjének a megtestesülése. A Biblia a statisztikák szerint a legnagyobb példányszámban kiadott és eladott nyomtatvány, ám azt már nem lehet elmondani, hogy a legolvasottabb könyv is. Ezért is áldásos a KMB húszéves tevékenysége, hiszen tagjai a Szentírás minél szélesebb körben való terjesztését, olvasását tűzték ki maguk elé” – mondta szentbeszédében az érsek. A főegyházmegyei biblianapon előadást tartott Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes és Kulcsár Apollónia, a Romániai Bibliodráma Egyesület elnöke, a Jézus Szíve Társaságának tagja. (mariaradio.ro)

 

Máramarossziget utcáin

Utca-lelkigyakorlatot tartottak október 25-én, szombaton Máramarosszigeten a szatmári római katolikus püspökség Világiak Irodája szervezésében. A városban egy közösség már korábban bekapcsolódott a Szent Ignác-i jellegű egyházmegyei szemlélődő programokba, melyekhez hozzátartozik az utca-lelkigyakorlat is. Ennek során két szentírási rész értő olvasása után a kapott gondolatokkal lépnek ki az utcára, és keresik a természetben, a szembejövő emberekben az evangéliummal harmóniában levő impulzusokat. Több résztvevő is elmondta, felszabadítónak érezte a sétát, jó volt kimenni a város tereire, utcáira egy kicsit másképp, félretéve a hétköznapi gondokat, nyüzsgést. (Józsa János)

Kommunikáció a kapcsolatteremtésben

 

Dr. Varga Rita tüdőgyógyász, főorvos tartott előadást Szatmárnémetiben októ-ber 24-én, a szatmárnémeti Háló találkozó keretén belül. A kommunikáció magvát s abból a kommunikáció megszületését, a kiindulópontot a szükségletek képezik – állapította meg az előadó. A szükségletekből fejlődnek ki a vágyak, az érzelmek, majd a gondolatok, s végül mindez a kommunikációban nyilvánul meg. Ha tehát két ember között nem működik a kommunikáció, akkor elsősorban a gondolkodásmódon kell változtatni, vagy változnia kell valakinek, megértenie a másikat. Ahogy a Szentírás mondja: „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi a helyes, mi a kedves előtte, és mi a tökéletes” (Róm 12,2). A résztvevők Sabău-Trifu Cristina egyházművész nemrég bemutatott keresztúti képsorozatát szemlélve elmélkedtek, majd megbeszélték az előadáson hallottakat. A beszélgetés során kifejeződött annak igénye is, hogy műhelybeszélgetések formájában vigyék tovább a témát, és a Háló kötelékében még találkozzanak a következő éves találkozóig. (Józsa János)