Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Dávid Gyula irodalomtörténésznek életútja elismeréseként a Magyar Érdemrend Középkeresztjét adományozta Áder János magyar köztársasági elnök. A kitüntetést október 23-án, a magyar forradalom 57. évfordulójára szervezett kolozsvári ünnepségen adta át Balogh Zoltán, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. A kitüntetettet méltatta Magdó János főkonzul és Egyed Emese irodalomtörténész.

Az augusztusban 85. évét betöltött Dávid Gyula politikai börtönt is szenvedett: 1957-ben koholt vádak alapján letartóztatták és hét év börtönbüntetésre ítélték. Szenvedéseinek színhelyei a kolozsvári Szekuritáté, a szamosújvári börtön, ismét Kolozsvár, 1959-től a duna-deltai Periprava-Grind, Salcia, Luciu-Giugeni, Grădina, Stoneşti, majd újra Szamosújvár. Egyed Emese elmondta róla: „Van és mindig is volt dolga a világon: amikor a Bolyai Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom szakát 1951-ben elvégezve szintén Kolozsvárt az Állami Irodalom és Művészeti Kiadó szerkesztője volt; amikor ösztöndíjas aspiráns, majd 1956-ban tanársegéd lett az egyetemen. S aztán, szakképzetlen munkásként dolgozott a kolozsvári Városgazdálkodási Vállalatnál, sőt, amikor öt éven keresztül munkanélküli volt (1965–1970 között), akkor is Vörösmarty szavaival mondom, hogy ereje szerint a legnemesbekért a dolgozott, a Kriterion Könyvkiadó szerkesztőjeként is 1970-től nyugdíjazásáig (1962), a Kriterion Romániai Magyar Írók sorozata gondozójaként 22 éven keresztül, a Polis Könyvkiadó ügyvezetőjeként, 1992 óta többek között az Erdélyi Múzeum folyóirat, az Erdélyi Tudományos Füzetek könyvsorozat, a Romániai Magyar Bibliográfiák, a Romániai Magyar Irodalmi Lexikon főszerkesztőjeként, az EMKE elnökeként (1991–1999) és a felsorolás korántsem teljes… A több mint 250 kötet szerkesztőjeként (A romániai magyar irodalom története), a Reményik-, a Bánffy-életmű kiadójaként, a filológia magas szintű művelőjeként tekintünk ma Dávid Gyulára” – hangsúlyozta Egyed Emese laudációjában.

Az ünnepségen ott voltak az erdélyi történelmi egyházak püspökei, vezetői – köztük dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Potyó Ferenc általános helynök, Schönberger Jenő szatmári, Böcskei László váradi püspök, Kovács Sándor kolozsvári főesperes. A magyar személyiségek mellett a nemzeti ünnepre eljött Andrei Andreicuţ ortodox érsek-metropolita, Sabău Cristian Arinel kolozsvári görögkatolikus főesperes, Mihnea Louraş Kolozs megyei alprefektus, Emil Boc polgármester pedig magyarul is köszöntötte a jelenlévőket. Az ünnepség lelki töltetét a Concordia vonósnégyes (Márkos Albert, Béres Melinda, Király Erzsébet, Ortenszky Gyula), Jancsó Miklós színművének szavalata gazdagította.


 Kép és szöveg Fodor György