Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Három hete annak, hogy a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség megnyitotta kapuit az istenkereső fiatalok előtt, ugyanakkor ismét kalandra hívta a lelkes egyetemistákat. Október 26-án, szombaton, az elsőéveseké volt a főszerep a KEL házatáján. Az egész napos rendezvény, a Gólyanap, már reggel fél tízkor kezdetét vette: reggelivel és meleg teával várták a szervezők az érdeklődő fiatalokat. A legendás felső terem régen látott zsongással és mosolygós arcokkal telt meg. Az ismert és ismeretlen arcok sokaságát a közös játékok oldották fel, amelyek segítették a résztvevőket abban, hogy jobban megismerjék egymást. Az ismerkedést kiscsoportos megbeszélés követte, ahol a gólyák két-két csapatvezetőt is kaptak a felsőbb évesek soraiból, ez utóbbiak a béka névre hallgattak. Az így alakult 4 kiscsoport lényege abban állt, hogy ne csak egymás nevét, hanem jellemét, vágyait, terveit, álmait is felfedezzék a csapattagok. Egyfajta idővonalat készítettek, amelyen többek között az szerepelt, hogy mivel jöttek el otthonról a kincses városba, illetve mi volt az a pont, ami a KEL berkeibe buzdította őket. Kora délután az eseményt a közös szentmise koronázta meg, amelyet az egyetemi lelkész, Takó István celebrált. Az evangéliumban a fügefa történetéről hallhattak a fiatalok. Rajtuk van most a világ szeme, gyümölcsöt hozó fákká érdemes növekedniük, hogy együtt építhessék tovább Isten csodálatos országát. A szentmisét követően nem csak lelki, de testi táplálékkal is várták a szervezők a friss gólyákat egy hangulatos ebéd keretén belül. Délután újra összeálltak a kis csapatok, amikor már konkrét feladatot kaptak az estére készülődve.

A nap talán legizgalmasabb pontjának a gólyák vetélkedője bizonyult. Az összetett feladatsor több szempontból is megtornáztatta a résztvevőket. Megcsillogtathatták csapatjátékukat, kreativitásukat, színészi képességeiket, leleményességüket és nem utolsósorban tudásukat. A csapatok tehetségi szintjét az öttagú zsűri pontozta. A nap végére már jól összeszokott, új arcokkal bővült nagy család vidám hangulatban tölthette a gólyaavatót. Egyik legfontosabb mozzanata a kihagyhatatlan hagyomány volt: a kelesztelő. Valamennyi gólya kelesztszülőt kapott ajándékul. A szimbolikus kelesztszülőnek ezentúl mindenben segítségére kell lennie ifjú kelesztgyermekének, és támogatnia kell a keresztényi egyetemi élet kanyargós útja során. A kelesztlevél ugyanakkor látható jele annak a ténynek, hogy a gólyák ettől a naptól kezdve „hivatalosan” is a KEL tagjaivá váltak. A nap zárásaként a szervezők bulival kedveskedtek egyetemista társaiknak.

A KEL ezentúl mindig nyitva áll a friss gólyák számára is, akár kiscsoporttagok szeretnének lenni, akár szórakozni vágynak vagy csupán két kurzus között pihenni, illetve teázni támadna kedvük. A skála színes és változatos. A legfontosabb azonban mindig szem előtt marad: ez maga a szerető és gondoskodó Isten, aki ezeknek a fiataloknak a szívét is megmozgatja. A lelkészség tárt karokkal vár és fogad minden kedves érdeklődőt!