Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

A Gyulafehérvári Papi Szemináriumba látogatott október 14-én Enrico dal Covolo, a Pápai Lateráni Egyetem püspök-rektora, aki latin nyelvű szentmisét celebrált az intézet tanári karával, majd előadást tartott Ferenc pápa Laudato si! kezdetű enciklikájáról és a kispapok kérdéseire válaszolt. A tanárokkal folytatott egyeztetés után meglátogatta a Szent Mihály-katedrálist és a Battyháneum könyvtárat. Enrico dal Covolo 1950. október 5-én született, 2010-től a Pápai Lateráni Egyetem püspök-rektora. 1979-ben, 29 évesen szentelték pappá Milánóban. Szaléziánus szerzetes, patrológus, a Pápai Tudományos Akadémia tagja, a Hittani Kongregáció és a Kléruskongregáció szaktanácsadója.

Ez a kiemelkedő esemény a hagyományos, idén október 13–15. között zajlott szüret idején történt, amelynek során a szeminaristák az érsekség 14 hektáron elterülő szőlősét szüretelték. A rangos találkozást követően mi, kispapok folytattuk munkájukat a szőlősben, az ősi menetrendhez igazodva, hogy begyűjthessük az ősrégi szőlőtőkék termését, melyből később a Vinum liturgicum, vagyis a misebor érlelődik. A háromnapos közösségépítő, kötelezettségtréningen minden kispap részt vett, összesen 59-en, nyolc végzős a présházban, 50-en pedig a munkamagiszter irányításával a szabadban. „A gyulafehérvári vár és a város közelében emelkedik a sajátos mikroklímájú Rózsamál domb.

A háttérben magas hegységek védik a szőlőtelepet, amelyen ősrégi erdélyi szőlőfajtákat is megtalálunk. A Fehérleányka mellett megterem itt a meghonosodott Olaszrizling és a Szürkebarát, a Kövér szőlő, a Királyszőlő és a Járdovány – mondta el Tóth Csaba vincellér. – Érdekesség, hogy az érsekség szőlőséből átlagban 25 ezer liter tiszta misebor kerül ki évente, melynek sajátossága, hogy vegyszer és adalékanyag nélkül készül. Pincéje 240 plébániát lát el miseborral. Jó híre miatt azonban vásárlók is bőven akadnak, ilyen például az ortodox egyház, amely minden évben nagyobb mennyiségű bort vásárol fel Gyulafehérvárról.”