Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Panoráma

Neves magyarországi kutatók osztották meg tudásukat a hallgatósággalA reneszánsz Itália fellegvárának tekintett Firenze soha akkora hatást nem gyakorolt a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye életére, mint Andrea Scolari püspök idején (1409–1426), aki befolyásos üzleti kapcsolatokkal rendelkező firenzeiként maga is kiterjedt mecénási munkát végzett a Zsigmond-kori Magyarországon. Ezt a gazdag nagyváradi reneszánsz tárgyi és szellemi örökséget dolgozta fel az egyházmegye történetével foglalkozó konferenciasorozat idei nagyváradi ülésszaka: Andrea Scolari váradi püspök és a humanizmus kezdetei Magyarországon címmel.

A téma legkiválóbb magyarországi kutatói osztották meg eredményeiket a hallgatósággal a római katolikus püspöki palota dísztermében október 15-én, szombaton. Takács Imre, az ELTE-BTK Művészettörténeti Intézetének igazgatója Scolari András és a magyar főpapok Zsigmond-kori művészeti reprezentációjáról tartott előadást, Lővei Pál az MTA-BTK Művészettörténeti Intézetének tudományos tanácsadója Scolari nagyváradi sírköve és más váradi sírkőtöredékek helyét vizsgálta a középkori Magyarországon. Zsupán Edina, az OSZK osztályvezetője Pier Paolo Vergerio itáliai humanista magyarországi jelenlétéről beszélt. Prajda Katalin, az MTA-BTK Történeti Intézetének munkatársa Scolari mecénási tevékenységét, Mikó Gábor, a Magyar Medievisztikai Kutatócsoport tagja pedig a püspök végrendeletét vizsgálta előadásában.

A konferenciát közös imádság nyitotta a székesegyházban, a nagyváradi püspökök sírjánál, és az Egyház, tudomány, kultúra – főhajtás püspökeink emléke előtt című könyv bemutatója zárta.