Ne féljetek! Íme, nagy örömet adok tudtul nektek és az lesz majd az egész népnek.

(Lk 2,10)

Közlemény

A Vasárnap újság online változata 2017 januárjától a romkat.ro online portálon érhető el. Az archívum elérhető továbbra is ezen az oldalon.

Szabadulás az alkohol rabságából!

A Gyulafehérvári Caritas – KI-ÚT konzultációs program szenvedélybetegeknek és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat (KASZ) lelkigyakorlatot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóinak Fazekas György atya (a KASZ lelkésze) vezetésével. Helyszín: Csíksomlyó, Szent István Gyermekvédelmi Központ, Szék útja 152. szám. Időpont: november 1–4. között, azaz csütörtök 18 órától vasárnap 13 óráig. A lelkigyakorlat alapja az elfogadás, befogadás, amely lehetőséget ad az őszinte beszélgetésekre. A jelentkezés feltétele az alkoholproblémában való érintettség, valamint a vágy az ivás abbahagyására, a változásra. Erre a programra szeretettel várunk hozzátartozókat is, számukra külön csoportot is tartunk. Érdeklődni, jelentkezni Rétyi Juliannánál, a Gyulafehérvári Caritas munkatársánál október 29-ig! Tel: 0732-830156, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

Magyarok Nagyasszonya búcsút ünnepeltek

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek volt a főcelebránsa és ünnepi szónoka az idei mátraverebély-szentkúti Magyarok Nagyasszonya búcsúnak október 7-én. A nemzeti kegyhelyen végzett litrugia után a szokásos eukarisztikus körmenetet ugyancsak ő vezette. A szertarásokat megelőzően Varga Kapisztrán OFM, novícius magiszter a II. vatikáni zsinat szerzetességről szóló tanítását mutatta be a katekézis során. (MK)

 

A hit évének megnyitója Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön is bekapcsolódnak abba a rendezvénysorozatba, melyben világszerte megemlékeztek arról, hogy október 11-én, csütörtökön 50 éve annak, hogy Boldog XXIII. János pápa megnyitotta a II. vatikáni zsinatot. Ezen a napon indította XVI. Benedek pápa a hit évét. Sepsiszentgyörgyön a Krisztus király-templomban a város öt egyházközsége együtt ünnepelte az eseményt. A 17 órától kezdődött szentségimádáson a Pro Vita Hominis Társaság, a Rózsafüzér Társulat, a Ferences Világi Rend, a Fokolár Mozgalom, a plébániai ifjúsági közösség, a Máltai Ifjúsági közösség, a Hit és Fény, az Élet a Lélekben és a Háló közösség vitték az Úr elé kéréseiket, hálaimáikat. A 18 órától kezdődött ünnepi szentmise után kezdődött a hit évének ünnepélyes megnyitója, melyen beszédet mondott dr. Sávai János teológiai tanár, tanúságot tett Szabó Lajos kanonok-plébános. Közreműködött a Laudate Kamarakórus és a Kis Apostolok gyerekkórus. (józsa)

 

Folytatódik A Zenén túl Bihar megyei hangversenysorozat!

Idén is elkezdődött a Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész, valamint zenész kollegáinak A Zenén túl… című klasszikus zenei hangversenysorozata. Elérkezett a Bihar megyei turné, az öt koncertből, illetve öt városból álló sorozat harmadik epizódja: Belényesen október 12-én a Városháza dísztermében utazhattak közösen az előadókkal A Zenén túl…- ra azok, akik ellátogattak az előadó-hangversenyre. Minden magyar ajkú zeneszeretőt, laikust vártak a díszterembe, hogy a műsor végén közösen énekelhessék el a székely, valamint nemzeti himnuszunkat. A turné további állomásai Novemberben: Székelyhíd (november 2., Múzeum – 18 óra), valamint Érmihályfalva (november 16., Bartók Béla Művelődési Ház – 18 óra). A hangversenyek támogatója a Bihar Megyei RMDSZ-frakció. Thurzó Zoltán minden darab előtt az örök zenei üzenetet „dekódolva” fog beszélni a hallgatóságnak a darabok jelenségeinek mögöttes jelentőségeiről, transzcendens mivoltukról, hogy milyen alakot ölt a muzsika egy-egy zeneszerző életének körülményein keresztül megjelenítve, milyen filozófiai töltetek vannak a zene mögött – mi is a zene mondanivalója, mi is a célja valójában. Mindegyik hangversenyre sok szeretettel várjuk a zenekedvelőket, akik szeretik a rendhagyó jellegű zenei eseményeket. Ha más Bihar megyei település vezetői is szeretnék, hogy hozzájuk is eljusson A Zenén túl… a már megjelölt helyszíneken kívül is, akkor a 0745 139 418 telefonszámon vegyék fel a kapcsolatot a szervezővel.

 

Székelyföldi turnén a Harag György Társulat

A Harag György Társulat és a Kolozsvári Állami Magyar Színház Nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak című pódiumestjét Dsida Jenő műveiből Szugyiczky István szerkesztette és rendezte. Három nagysikerű, teltházas szatmárnémeti előadás után székelyföldi körútra indult a Kovács Éva, Csutak Réka, Bogdán Zsolt nevével fémjelzett pódiumegyüttes. Első fellépésük október 6-án Csíkszeredában volt. A teremben majdnem kétszerannyi érdeklődő szorongott, mint amennyi annak befogadóképessége. A Psalmus Hungaricus-részlet elhangzása után már az előadás egységének és hangulatának megtörésével sem törődött a közönség, tapsviharral köszönte meg a páratlan élményt. Az előadás végén pedig vastapssal ünnepelték művészeinket. Mondjuk ki: nagy siker volt! Különös és feljegyzendő öröm, amikor a siker valóban igazi irodalmi és igazi előadóművészi értéknek szól. A napokban Sepsiszentgyörgy és Marosvásárhely közönsége lehet részese a művészi értékű, Dsida szavával „estélynek”. Hajrá fiúk, lányok! (Csirák Csaba)

 

Hiterősítő szeminárium

A hit évére készülve, a hitben való elmélyülést szolgálva Élet a Lélekben szemináriumokat kezdtek el Sepsiszentgyörgyön és Csíkszentmártonban. Ezekre a kilenchetes tanfolyamokra több mint kétszázan jelentkeztek. A szeminárium a személyes istenkép és a Lélek jelenlétében való elmélyülésben segítik a résztvevőket. Dávid György és Vakaria Béla plébánosok áldásával indult el a tanfolyam – nyilatkozta a Vasárnapnak Bajcsi Tibor, a sepsi­szentgyörgyi Élet a lélekben plébániai lelkiség vezetője. (Józsa Zsuzsanna)

 

Segítség szenvedélybetegeknek 

A Református Mentő Misszió és a Bonus Pastor Alapítvány rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. A magyarózdi Drogterápiás Otthon szeretettel várja f. év november 5–16. között azokat, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, nikotin-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezési határidő: október 29.

Az érdekeltek keressék munkatársainkat a következő telefonszámokon:

• Brassó: 0744-901657

• Kolozsvár: 0744-237945, 0746-353637

• Marosvásárhely: 0741-313512, 0743-039255, október 15 után 0740-056691

• Nagyvárad: 0752-050341

• Szatmár: 0744-539213

• Székelyudvarhely: 0751-226906 (munkanapokon 11–16 óra között)

• Sepsiszentgyörgy: 0752-617213